34 12
發新話題

TV ED 主題曲 Runner

TV ED 主題曲 Runner

本來 ED 主題曲只有三段歌詞,

但在第25集中, 明美為慶祝麥斯同米娜結婚,

在他們的結婚典禮中唱出了被稱為 "幻之第4段歌詞"

的 Runner

由 15:05 開始

Online Videos by Veoh.com

藤原誠

第36集 飯島真理版

Flashack 2012 合唱版

Runner 首歌當年自己都好喜歡, 仲記得細個時, 未知叫什麼名, 和朋友之間都稱呼叫"明美相簿", 當年睇到最後一集, 已經覺得好感動, 故事最後係合埋本書, 真係好詩意(但係故事係一個科幻世界), 跟住係明美唱Runner, 再來多個驚喜, 那時明美版Runner未出過唱片, 都幾難得有得聽, 最多都係錄電視, 再轉做錄音帶, 但當年有錄影機都唔係咁多人有, 但小弟好好彩, 有過個親戚有, 佢再翻錄給我.

Flash Back 2012 合唱版, 當第一次聽的時候, 真係又一個驚喜, 但聽到最後變了一個驚嚇 , 藤原誠為了配合飯島真理, 強行拉高配合, 我覺得好差.(小弟自己覺得)

anison兄真係好記性, 你唔講小弟都唔得有呢件事, 只係仲記得macross內有好多好多即場唱live.

講講, 都要找番套macross tv版出來, 鉦鉦.

引用:
原帖由 adamying 於 17-7-2008 09:17 發表 Runner 首歌當年自己都好喜歡, 仲記得細個時, 未知叫什麼名, 和朋友之間都稱呼叫"明美相簿", 當年睇到最後一集, 已經覺得好感動, 故事最後係合埋本書, 真係好詩意(但係故事係一個科幻世界), 跟住係明美唱Runner ...

其實藤原誠同飯島真理兩個o既 KEY 又真係相差幾大

我都覺得有驚喜呢,TV ED畫面用真人手將明美既相簿一版一版咁揭黎睇,似幻似真咁,當時都幾鐘意的

藤原誠版集集都聽到,當時好似...都聽到有小小厭...ke 果集突然變左明美唱又當堂醒晒

Anison好厲害呀~咁清楚 咪熟晒Macross每一段

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

引用:
原帖由 celia 於 18-7-2008 10:39 發表 我都覺得有驚喜呢,TV ED畫面用真人手將明美既相簿一版一版咁揭黎睇,似幻似真咁,當時都幾鐘意的   藤原誠版集集都聽到,當時好似...都聽到有小小厭...ke 果集突然變左明美唱又當堂醒晒 Anison好厲害呀~咁 ...

Celi 牙 姐姐你又黎啦 , 成日咁讚, 比你讚到有o的驕傲就唔係幾好啦

咁人地點都有做下少少功課先o既, 老餅嗎, 記性開始差啦

引用:
原帖由 Anison 於 18-7-2008 23:30 發表   Celi 牙 姐姐你又黎啦 , 成日咁讚, 比你讚到有o的驕傲就唔係幾好啦   咁人地點都有做下少少功課先o既, 老餅嗎, 記性開始差啦

cacaca...Ani 神 哥哥您又黎風趣啦~ Billy笑C

不過講真架,Macross 咁多集要搵一小段出黎都有排搵,証明您記性都冇問題,而且又有心機又有耐性~~ 

引用:
原帖由 celia 於 19-7-2008 12:33 發表   cacaca...Ani 神 哥哥您又黎風趣啦~ Billy笑C   不過講真架,Macross 咁多集要搵一小段出黎都有排搵,証明您記性都冇問題,而且又有心機又有耐性~~ 

聽落又真係幾有道理 ,

果然版主大人即係版主大人,

既有見地, 又有道理, 而且出心出力,

實在令人尊敬, 下次出 Post 前真係要 Check 清楚的內容先

引用:
原帖由 celia 於 19-7-2008 12:33 發表   cacaca...Ani 神 哥哥您又黎風趣啦~ Billy笑C   不過講真架,Macross 咁多集要搵一小段出黎都有排搵,証明您記性都冇問題,而且又有心機又有耐性~~ 

ca ca ca ca, "Celi 牙 姐姐"   & "Ani 神 哥哥" , I really like your new nicknames ah!

Just realised that Celi 牙 姐姐 has been promoted to 版主大人! Congratulations 牙, Celi 牙 姐姐! 

謝謝mythz兄設計這個咁靚的新簽名檔給我, thank you!

引用:
原帖由 Shiawase 於 19-7-2008 23:19 發表   ca ca ca ca, "Celi 牙 姐姐"   & "Ani 神 哥哥" , I really like your new nicknames ah!   Just realised that Celi 牙 姐姐 has been promoted to 版主大人! Congratulatio ...

都話要高 8 度囉

仲有就係對版主大人應該再..............................要尊敬o的    

引用:
原帖由 Anison 於 19-7-2008 23:14 發表   聽落又真係幾有道理 ,   果然版主大人即係版主大人, 既有見地, 又有道理, 而且出心出力, 實在令人尊敬, 下次出 Post 前真係要 Check 清楚的內容先  

o艾o也...唔好咁樣叫我啦...叫返我celia得架la  

過獎la....見地...道理....出心出力....嘩....咁多既?! 希望啦~

仲有好多唔識架...都要靠您地各位就真

''下次出 Post 前真係要Check 清楚的內容先''??? caca....唔洗唔洗~~最真情既一刻無需要猶疑

引用:
原帖由 Shiawase 於 19-7-2008 23:19 發表   ca ca ca ca, "Celi 牙 姐姐"   & "Ani 神 哥哥" , I really like your new nicknames ah!   Just realised that Celi 牙 姐姐 has been promoted to 版主大人! Congratulatio ...

多謝多謝 Shia 屈蛇 姐姐 (屈蛇好似係小樽姐改,咁攪笑)

但當然Shia 屈蛇 姐姐 就絕對唔會屈蛇啦~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

其實個意思係指Shiawase有條蛇腰

引用:
原帖由 Anison 於 19-7-2008 23:37 發表   都話要高 8 度囉   仲有就係對版主大人應該再..............................要尊敬o的    

呀.....唔洗架la,都係同您地一樣姐

除左冇得做元老外 一切冇變,一樣係cacaca

這首是Macross中我最喜歡的一曲,

那的還曉得跟着電視唱哩.

看着畫面一頁頁地翻着相簿,

當年雖年少,

也不知歌詞,

但也覺得是關於回憶的吧,

每次聽到都有無限感慨.

與其貧乏的真實
不如華麗的虛偽

這亦是我的至愛.

相簿旁的是否是一個頭盔 ?

引用:
原帖由 koala 於 20-7-2008 03:10 發表 這首是Macross中我最喜歡的一曲, 那的還曉得跟着電視唱哩.   看着畫面一頁頁地翻着相簿, 當年雖年少, 也不知歌詞, 但也覺得是關於回憶的吧, 每次聽到都有無限感慨.  

隻歌的旋律同ending的感覺好match,

好有意同感

最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

引用:
原帖由 Anison 於 19-7-2008 23:37 發表   都話要高 8 度囉   仲有就係對版主大人應該再..............................要尊敬o的    

鎖你, 鎖你   ( )

謝謝mythz兄設計這個咁靚的新簽名檔給我, thank you!

引用:
原帖由 celia 於 20-7-2008 01:23 發表   多謝多謝 Shia 屈蛇 姐姐 (屈蛇好似係小樽姐改,咁攪笑)   但當然Shia 屈蛇 姐姐 就絕對唔會屈蛇啦~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~   ...

ha ha, Celi 牙 姐姐, 你唔好 "" 我係 "王"啦!   ( ~ 雖然我有時都會""o下o既, ca ca ca ca! )

34 12
發新話題