發新話題

經典廣告集

玉泉(現在很少地方有得賣了)當年李龍基唱此廣告歌.廣告中的男主角就是TVB 片集(突破)的男主角.吳民雄.

1986年的唐十二增肥丸,那証明八十年代裡,仍有好多人需要增肥,仍有好多人偏瘐,即有工做,但未必食得飽.社會冇90和2000年代的人富裕,現在社會的偏肥,就是所謂的富貴病.現今也不見這廣告了.想市場也不太需要了.

引用:
原帖由 hongkongman 於 1-4-2009 18:00 發表 玉泉(現在很少地方有得賣了)當年李龍基唱此廣告歌.廣告中的男主角就是TVB 片集(突破)的男主角.吳民雄.http://i688.photobucket.com/albums/vv243/hongkongman1/th_1980-.jpg

Thanks for sharing this clip hongkongman!   I really like this song by 李龍基 "靜靜地, 靜靜地, 再起 garp 命"

Would you have the commercial of 玉泉 with 張曼玉 in it, I think she was walking on the beach with a boy (it has the same song by 李龍基), I would like to re-watch that commercial ah! Thank you!

(By the way, I think it's not 吳民雄 in the video clip that you just posted ~ 吳民雄 is the guy who played the character "Ronald" in 荳芽夢, he is the one on the bottom right corner the photo below)

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=427&extra=page%3D1

謝謝mythz兄設計這個咁靚的新簽名檔給我, thank you!

引用:
原帖由 Shiawase 於 25-4-2009 13:34 發表   Thanks for sharing this clip hongkongman!   I really like this song by 李龍基 "靜靜地, 靜靜地, 再起 garp 命" Would you have the commercial of 玉泉 with 張曼玉 in it, I think she ...
C 姐暫時未揾到,睇住另一個玉泉懷舊廣告先.有Gifts 送.有冇換過呀.

引用:
原帖由 hongkongman 於 30-4-2009 01:22 發表 C 姐暫時未揾到,睇住另一個玉泉懷舊廣告先.有Gifts 送.有冇換過呀.http://i713.photobucket.com/albums/ww131/hongkongman2/th_CreamSoda.jpg

謝謝你的clip,hongkongman

冇換過DGifts呀

謝謝mythz兄設計這個咁靚的新簽名檔給我, thank you!

引用:
原帖由 Shiawase 於 5-5-2009 20:59 發表   謝謝你的clip,hongkongman 我冇換過DGifts呀
不用客氣,小小意思.今次的是80年代的捐血廣告.陣容嘩嘩嘩....有紅姑,龍哥,哥哥,倫伯,發哥,梅姐,B哥,偉健等.近年電視少見了捐血救人広告.是否真的無需外求。但現在紅十字會卻說血庫不夠血,尤其是o型血,那是否要再賣電視廣告呢....但一定沒有這班底了.

在80年代的(匯豐銀行)ETC電視廣告.那時是用Adam Cheng 推廣.那時的廣告.又幾有創意和特別,大俠飛身用ETC.二十年前的獅子BANK 已經有很寸的服務,現在更加冇社會責任.欺壓老弱小戶. 香港正苦 市長更苦 獅子現實,存款更加搵笨實.

引用:
原帖由 hongkongman 於 24-6-2009 01:31 AM 發表 在80年代的(匯豐銀行)ETC電視廣告.那時是用Adam Cheng 推廣.那時的廣告.又幾有創意和特別,大俠飛身用ETC.二十年前的獅子BANK 已經有很寸的服務,現在更加冇社會責任.欺壓老弱小戶. 香港正苦 市長更苦 獅子現實 ...

依家D銀行正XX,明知水浸仲唔取消D無謂既收費服務,仲係咁繼續揸光我地小市民既錢而唔係服務大眾,真可恥

[Edited by Toby: 請小心用詞]

引用:
原帖由 KD1743 於 24-6-2009 11:21 發表 依家D銀行正躝靼,明知水浸仲唔取消D無謂既收費服務,仲係咁繼續階我地小市民既錢而唔係服務大眾,真可恥

o甘勞氣....可以去o尼度舒發o下....http://www.oldcake.net/redirect.php?tid=11804&goto=lastpost#lastpost

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

http://www.youtube.com/watch?v=Xw4A9_QBA2I&feature=related

超老土,不過好似係197幾年國際龍舟邀請賽的特約廣告

可能係史​上最好聽既廣告歌. (唔計海濶天空果種先出碟,後變廣告歌)

當然仲有呢首啦.

1987年 獅球嘜花生油 送大哥大水壺
模仿《英雄本色》    

OldCake.net _ _ _ _ _ _ _ _ Signature

引用:
原帖由 陸川翔 於 8-8-2011 18:55 發表 1987年 獅球嘜花生油 送大哥大水壺模仿《英雄本色》    

唔知有冇 Cake 友曾經換過呢 ?

我有

引用:
原帖由 紫龍 於 10-8-2011 18:56 發表 我有

咁要show出來分享一下鳥 ~

引用:
原帖由 杜劍龍 於 4-8-2011 14:27 發表 可能係史​上最好聽既廣告歌. (唔計海濶天空果種先出碟,後變廣告歌)

時間廊都好正

對唔住,因為鬗臛飲水有陣膠味,所以掉

發新話題