發新話題

我的收藏-珍藏.

引用:
原帖由 LINDA 於 26-12-2008 13:11 發表 Pizza弟弟,   傷風都要徹底根治, 不能輕心架! 愈是欠缺休息愈難根治了. 請聽姐姐的忠告吧!   Linda嬋

放心囉...

有食藥呢...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 LINDA 於 26-12-2008 00:38 發表   Celia妹妹, 朋友們誠意的邀請下, 渡過了一天悶悶的假期. 一直都心掛掛您的病是否完全康復! (真心話!) 很害怕看見人家生病, 特別是小孩子.   再者 兩晚的假期情願留在家中上oldcake.net好過. ...

Wacaca~~有壓力有壓力

Linda姐姐,我梗係....冇事啦~ 

您見我咁精神就知,曱甴都打死幾隻.........講笑咋.. ..唔好比我見到佢地

um....其實我都覺得做大既有時的確唔易做,尤其係果D有責任感既人,正如Linda姐姐您

照顧弟妹變成責任,又要在弟妹面前樹立好榜樣,父母亦會自然地對年長的哥/姐千叮萬囑要點點點

唔可以咁輕易示弱,我亦曾聽過有D做大哥哥大姐姐的抱怨過唔想做最大

不過,另一方面,他/她們往往是為家庭付出最多,兼顧最多,所以我覺得是好令人尊敬的

做大的一樣會被人痛錫的 所以Linda姐姐您一定都會被妹妹或您的父母痛錫的 相信佢地一定會明白您

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 26-12-2008 15:21 發表 放心囉... 有食藥呢...

Pizza弟弟,希望您都快D好返啦.....拖得太耐始終唔係咁好

引用:
原帖由 celia 於 27-12-2008 00:03 發表   照顧弟妹變成責任,又要在弟妹面前樹立好榜樣,父母亦會自然地對年長的哥/姐千叮萬囑要點點點

唔可以咁輕易示弱,我亦曾聽過有D做大哥哥大姐姐的抱怨過唔想做最大

不過,另一方面,他/她們往往是為家庭付出最多,兼顧最多,所以我覺得是好令人尊敬的

引用:
原帖由 LINDA 於 27-12-2008 01:55 發表 做大很不容易, 被罵及責怪最多, 時常抱怨不想當大家姐,
至於妹妹們尊敬我就少少啦! 有時候想起很開心 !

hee...插o下o且先Я位...至於我...就更係想做大o個個o拉!

因為有細佬妹聽我話(我話一佢o地o吾敢話二 )及鍚我...

奈何...我係最細o個件,無計!!( 發夢就有我份  )

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 28-12-2008 00:35 發表 有時未必你想得咁好,我見過一個幼稚園細佬,蝦個小學既家姐,奈何.....

引用:
原帖由 LINDA 於 28-12-2008 01:03 發表   超人兄弟,   當大的真不容易, 並非優差! 每當反叛之時, 可使您煩惱不堪. 當最細會偶然失去部份權利,往往被人最痛愛, 得益始終最多!   我有機會必選當細 (重要最細果個)   mo ...

當然當大的很不容易...我認同~!,但~每事也有好與不好兩面...只不過我在想好的一面罷了

是的!當細有時真的很好...時常都受保護著..

我在表兄弟妹中差不多最大...所以到外婆做節吃飯時的雞肶]一定冇我份... 這是做大的煩惱

引用:
原帖由 LINDA 於 28-12-2008 12:12 發表 非常認同超人兄弟先生的說法 ,每事都有正負面之分, 激氣及煩惱過後又變回鉔阞漱@幕,回想後悲喜交集; 頗有趣的!   身同感受! 每逢做節兩隻雞]永遠都是兩個胞妹各分其味!很羨慕呢!

' 人 ' 如沒有 ' 悲 ' 就不能感受 ' 喜 ' !

引用:
原帖由 LINDA 於 2-1-2009 09:25 發表 超人兄弟,   對呀! 有慈必有悲,有悲必有喜! 特別從 "悲" 而來的 "喜" 會更加珍惜. 您很有當大哥哥的條件呀!   Linda

Hello Linda,

o合~慈---悲---喜---捨...妳好有慧根o牙!!

捨...又轉到喜..因施比受更幸福.. ( 有能力幫人真的好開心 )

引用:
LINDA 於 2-1-2009 09:25 發表您很有當大哥哥的條件呀!

Linda 妳的金句....'' 您好叻逗人開心! ''

引用:
原帖由 LINDA 於 3-1-2009 00:36 發表 超人兄弟,

引用:

超人兄弟,

您好!  我本身並無任何宗教信仰的,  對四無量心的真正理解不多,

在我而言就是關懷愛護吧!

好!簡單直接!四量心巳包藏其中!(試想想看)

引用:

開始踏入了中年,  一直還自以為懂得關懷及愛護的真正意義,

感受過您對各會員的真正關心及照顧後, 自己還須多加改善!

妳這樣說實在令我感到慚愧汗顏 我還需向 Linda 妳多學習!(看妳對 celia,聰君,及 $$ 便知)

引用:

我並不是逗人開心奉承的說話(無必要), 全是真心話!

首先多謝妳這樣說!本人說的也是 ' 全是真心話 ' 啊! ( 因我喜愛說逗人開心的話...我喜歡開心的世界...我不喜歡見到人悲傷 )

引用:
原帖由 LINDA 於 5-1-2009 11:09 發表 超人兄弟,您很有慧根呀!  您做到了菩薩道!   對於您的讚賞 Linda愧不敢當! (萬萬不敢當)!我關心別人總會有一些的, 但住住局限身邊的熟人,未能顧及全面的, 而且只懂得 "長氣"; 無實際作用! ...

引用:

超人兄弟,
您很有慧根呀!  您做到了菩薩道!

抽根就有我份..hee.. (講笑o吾好嬲)

引用:

對於您的讚賞 Linda愧不敢當! (萬萬不敢當)!
我關心別人總會有一些的, 但住住局限身邊的熟人,
未能顧及全面的, 而且只懂得 "長氣"; 無實際作用!

妳太 ' him '(謙) o拉!妳長氣我不覺得!不辭勞苦的妳才是菩薩道! !!

引用:

我也很喜歡開心的世界, 雖然烏托邦未必出現,
至少有您們這樣的一份子維繫著開心的世界!
很不錯!

Linda

不過很多時都做不到!(我做到但對方做不到)因為人好多時顯現悲情...因' 人 ' 喜愛思想復雜化...,自找煩惱...換來悲情!

所以太真對 ' 人 ' ' 人 ' 未 必接受!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 3-1-2009 23:39 發表   

以前常常抱著這種觀念做人,點知就咁做左鐘無艷.

"有事鐘無艷,無事夏迎春",令我好難過又傷心,後來學會拒絕人,但雖要幫助的,我依然會幫.

幫了人不望回報可能會開心點!

不過我也經常遇到 $$ 兄的情G 有時也很激氣!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 5-1-2009 23:24 發表 我喜歡幫人,出發點從末想別人的回報,可是他們以為是"老馮",我只係"老陳 ( 襯 )"

也是的!

好等他們知道這不是 ' 老馮 '~同時希望他們也需知道有感恩的心!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 6-1-2009 00:44 發表 也是的! 好等他們知道這不是 ' 老馮 '~同時希望他們也需知道有感恩的心!!

我相信仲有一班好人既,就算冇一班......有10個.....都好啦.....

就算冇10個.....9個都好.....9個都冇....可能都有8個.......冇就......7個或者都有.....

7個冇....6個都好啦......6個都冇.....應該都有5個掛......都冇......4個都慶幸.......

4個都冇.....3個......2個都好啦.....就算連2個都冇.....到得返最後一個......都好啦.......算啦 睇返都唔知自己講咩

做好人冇錯,錯既係衰人姐 放低....再黎過

引用:
原帖由 LINDA 於 5-1-2009 11:15 發表 moneyismymoney,投身社會工作不久我便是鐘無艷, 而且是愚蠢的鐘無艷! 在公司的茶水間曾聽過同事們(重要是女同事);利用我的幫忙來作賭博. 知道後非常難過及傷心. 宋襄之仁, 懷東郭之心, 早在中四國文課的 " ...

Linda姐姐,呢D係咪叫做"好人難做"

不過我支持您有呢份心

引用:
原帖由 celia 於 6-1-2009 10:02 發表   我相信仲有一班好人既,就算冇一班......有10個.....都好啦..... 就算冇10個.....9個都好.....9個都冇....可能都有8個.......冇就......7個或者都有..... 7個冇....6個都好啦......6個都冇.....應該 ...

oh~celia really is 好人ar !! also linda,$$,pizza dede,is good people!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 6-1-2009 22:09 發表 oh~celia really is 好人ar !! also linda,$$,pizza dede,is good people!

you too la~~ 超(級好)人兄弟 (些些話)

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 6-1-2009 23:48 發表 celia 令我想起一個故事 ,電影都拍過 :         所多瑪和蛾摩拉的罪惡甚重,聲聞於耶和華,耶和華要派兩位天使去毀滅這城. 上帝說:「我若在所多瑪城裡見有 50 個義人,我就為他們的緣故 ...

咁可悲?!  ....咁又係幾無奈既....想幫都幫唔到啦...

咁即係意味著如果呢個世界越黎越少好人等於步向滅亡?!

引用:
原帖由 LINDA 於 7-1-2009 16:48 發表 超人兄弟, 看完您的 "抽根" 後一直笑不攏嘴,您很幽默!   與您閒聊之間總帶給我很輕鬆的同時;學習到很多做人真理. 就如您所言: 人只是這個世界的學員! 彼此應互相尊重! 無論男或女!Linda會銘記於心 ...

引用:

超人兄弟,

看完您的 "抽根" 後一直笑不攏嘴,
您很幽默!

Ayiya~我重驚妳嬲講鬙y ' 講笑o吾好嬲 '添 ...但妳就 ' 笑不攏嘴 ' .... billy get ' C '  !

曾經有些人話我講說話有問題容易得罪人...但 Linda 妳又話我丘襪(幽默)

妳話o尼個世界係真係幾o甘顛倒o尼

引用:
您才是菩薩道呀!

菩薩道要行 ' 六度 ' ' 四攝 ' o架...

o甘高深o既行為道理我重距離好遠超遠!

引用:
您的過獎 Linda要找個洞鑽下去!

Linda 妳 ' 謙 ' 得o甘緊要要找個洞鑽下去...,妳o吾使o甘低調o咼

引用:

勿沮喪及恢心, 我的煩惱少了很多, 已是成功例子!
謝謝您!

我謝妳先...給我有機會去做好人

引用:
原帖由 LINDA 於 7-1-2009 16:51 發表 Celia妹妹, 有一陣子沒見您了, 好掛住您呀 , 您好嗎? 原本想安慰自己雖然是"鐘無艷" 但我是一個靚版的 "鐘無艷" 不過睇到您的留言: "做好人冇錯, 錯既係衰人" 簡直一流, 無得頂! 好過我的自我 ...

同意o牙~!佢不嬲講o野都o甘精彩!

引用:
原帖由 LINDA 於 7-1-2009 16:54 發表 以上名單除了 Linda 外其他全部好好人!   我同Celia妹妹一樣咁話 超人兄弟是 (超級好人)!

o華~

o甘大頂高帽放落o黎...我都睇o吾到o野o羅...o吾琝皒o架

留番 Linda 妳同妳o既 celia 妹o拉!!

引用:
原帖由 LINDA 於 7-1-2009 16:51 發表 Celia妹妹, 有一陣子沒見您了, 好掛住您呀 , 您好嗎? 原本想安慰自己雖然是"鐘無艷" 但我是一個靚版的 "鐘無艷" 不過睇到您的留言: "做好人冇錯, 錯既係衰人" 簡直一流, 無得頂! 好過我的自我 ...

多謝Linda靚姐姐

係呀又有一段時間冇見la....因為多野做啊....時間唔夠用.... 真係越黎越覺得時間過得好快

Linda姐姐又太過獎la...都係講事實姐 因為唔想睇到呢個世界越黎越少好人,埋沒良心

其實睇您地講野都係一種安慰黎架 至少還有您地,仲有一班oldcake既好members

發新話題