26 12
發新話題

大搜索

大搜索

好似係由火神星人"閃摸"主持的紀錄片,第一次見到復活島的石像.......................

"好似" 係劉家傑做旁述 !

引用:
原帖由 carkei 於 22-10-2006 05:14 發表 "好似" 係劉家傑做旁述 !
劉家傑果時已經過左RTV?

我記得大搜索係 ATV / RTV (亞視/麗的)

引用:
原帖由 carkei 於 23-10-2006 07:34 發表 我記得大搜索係 ATV / RTV (亞視/麗的)
bingo ATV/RTV節目

引用:
原帖由 999 於 23-10-2006 02:20 發表 劉家傑果時已經過左RTV?
旁述不是劉家傑。應是當時麗的新聞報導員,叫伍國任。

引用:
原帖由 Potato 於 25-10-2006 00:11 發表 旁述不是劉家傑。應是當時麗的新聞報導員,叫伍國任。
好似係佢,而且專報新聞時事,以前佢有個事目講時事的,有個大地球在背景轉轉下的.但忘了叫什麼名

我細個成日都分唔開劉家傑 和伍國任呢兩個人 所以我特別強調 "好似"

之前已有些討論,大家可去下面條link看看 "經典日本特撮●動畫●卡通回憶 » 昔日電視台/電視服務 » 不明片名及問答區 » 冼樸主持果套..........................."

Must be 麗的新聞報導員,叫伍國任

引用:
原帖由 999 於 25-10-2006 12:46 AM 發表 好似係佢,而且專報新聞時事,以前佢有個事目講時事的,有個大地球在背景轉轉下的.但忘了叫什麼名
The name of 專報新聞時事 is "一周大事" I can remember he talk about the topic of "USA sell weapon to Iran". His opinion 1st week is support USA, but 2nd week is opposed USA ! Like politiician man nowaday!

The English of 大搜索 is "In search of"??

引用:
原帖由 ABOY 於 30-10-2006 00:47 發表 The name of 專報新聞時事 is "一周大事" I can remember he talk about the topic of "USA sell weapon to Iran". His opinion 1st week is support USA, but 2nd week is opposed ...
唔同嘅時侯,有唔同嘅需要!

我記得"閃摸"每次都會講 "歡迎大家收睇大搜索 , 我係節目主持人"雷蒙" !"

引用:
原帖由 East 於 3-11-2006 01:11 發表 我記得"閃摸"每次都會講 "歡迎大家收睇大搜索 , 我係節目主持人"雷蒙" !"
好記性

回復 #14 999 的帖子

細個時很喜歡看這節目, 第一是"閃摸"係節目主持人, 第ニ我很喜歡 SF & 超自然的東西

Another present

引用:
原帖由 East 於 3-11-2006 09:07 PM 發表 細個時很喜歡看這節目, 第一是"閃摸"係節目主持人, 第ニ我很喜歡 SF & 超自然的東西
He also present another show is talk about film produce! Anyone remember the name!!

大搜索 OP & ED

引用:
原帖由 East 於 3-11-2006 09:07 PM 發表 細個時很喜歡看這節目, 第一是"閃摸"係節目主持人, 第ニ我很喜歡 SF & 超自然的東西

You will be happy 

我也記得"大搜索"(1977), 呢套野雖然得半小時, 但就秒秒精彩, 全部對題畫面, 唔似得現在某些類似記錄片, 找到少少片段就重覆又重覆, 又找些專家來齋Talking! 此記錄片令我認識到瑪雅文化, 印加帝國, 亞特蘭提斯, 南美平原神秘巨畫, 英國石柱陣......等等, 既可令我們增長知識, 又可在當年資訊從缺的年代, 帶我們環遊世界!

呢套野有好多Season, 齋睇Topic就知落足心機, 但就唔記得"麗的"是否全部有播了!

http://www.tv.com/in-search-of...../show/13149/episode_listings.html?season=1&tag=nav_bar;1

大搜索(In Search Of...)Opening
http://www.youtube.com/watch?v=4BazpuUyCwo
大搜索(In Search Of...)Ending
http://www.youtube.com/watch?v=wE5KThmyW9I

THX!! Your Info   

我都好喜歡呢部片,記得好似最初係逢星期六夜晚麗的播(有錯請指正)

小時侯越看越驚(因係真人真事,再加上氣氛同神秘感)

最記得有一集講百幾年前有一隻船,完好無決,d貨重係到,但全部船員在公海上神秘失蹤,後來隻船比人發現時,在餐抬上的食物只比人食髐@d而未變壞,薳苳囃l重著緊........到現在都無人班船員發生乜事.......

現在無記又有套"迷"的節目, 由"老秋"做主持.

唔知好唔好睇

26 12
發新話題