60 123
發新話題

已不存在的香港舊報紙

引用:
原帖由 Athena 於 3-2-2010 11:39 發表 哈哈, 呢份野, 當年俾我呃過好多零用錢(稿費)。個個月都上去荷李活道間報館領稿費,連看門阿叔都認得我啦。
na 妹妳好厲害o何~!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 3-2-2010 11:47 發表 na 妹妳好厲害o何~!

星報 The Star

還有好多馬經報!

引用:
原帖由 luckyrat 於 23-3-2010 02:34 發表   星報 The Star   還有好多馬經報!
星報是一份比較細份的報紙..但星報執了之後,過了一段時間,也有出過了一份放在商場免費任攞的區域星報,但後來又摺了......

快報:當年TVB也在此報封面賣廣告:

How about "Music Bus"?

我細個鶧},好似有份新星日報,主要是娛樂新聞加小說連載。有無人記得?

引用:
原帖由 超人兄弟 於 3-2-2010 11:47 發表 na 妹妳好厲害o何~!
所以而家咪食死一世報館飯咯……v_v

引用:
原帖由 Potato 於 25-9-2010 15:30 發表 我細個鶧},好似有份新星日報,主要是娛樂新聞加小說連載。有無人記得?
新星日報,那時除了明星照片外,也隨報紙附送的有摔角相,當然有我偶像君子(馬蘭奴)和熊抱王(柯利昂).....那時叫他做  柯尿忘....... 還有電視日報....也一樣只講娛樂圈新聞,大概只有兩張對摺的報紙.也頗多相片看的........
I AM LOCAL HONG KONG MAN

細個老豆睇"越華報"執笠後轉睇"香港時報"再執笠後再轉睇"天天日報"又睇到執笠宜家睇"太陽"唔知幾時執笠呢???

引用:
原帖由 perevia 於 28-9-2010 01:37 發表 細個老豆睇"越華報"執笠後轉睇"香港時報"再執笠後再轉睇"天天日報"又睇到執笠宜家睇"太陽"唔知幾時執笠呢???
原來世伯也是報紙執笠的明燈.......另原來在七十年代的彩色版  成人報紙,也是一代香港漫畫大師,黃玉郎  所創辦的.

香港漫畫報紙:沒有了N年咁耐了,但絕對很地道色彩的內容和畫功:

以前極喜歡星島晚報.果陣剛剛出來工作,傍晚回家時要搭成個鐘頭車,所以會買份晚報喺車上睇,最鐘意買星晚,因為有種好濃厚既文化氣息,每逢星期五(定六?)都會送一本星晚週刋,堶悼蝚O以文化節目,文化資訊為主.可惜我唔夠班,週刋內好多內容都一知半解,而且對那些文化事務也很陌生,所以睇完都唔太記得,但就好似好型咁.

引用:
原帖由 africanmonks 於 2-12-2010 23:07 發表 以前極喜歡星島晚報.果陣剛剛出來工作,傍晚回家時要搭成個鐘頭車,所以會買份晚報喺車上睇,最鐘意買星晚,因為有種好濃厚既文化氣息,每逢星期五(定六?)都會送一本星晚週刋,堶悼蝚O以文化節目,文化資訊為主 ...
星晚週刋好似係星期五附送的,星晚副刊有一欄"靈異"講鬼古的.~我有記錯嗎?  "虫二"是否也有星晚?還是東方?忘了!

引用:
原帖由 Potato 於 25-9-2010 15:30 發表 我細個鶧},好似有份新星日報,主要是娛樂新聞加小說連載。有無人記得?
是,除了新星日報外,還有電視日報,新燈日報,且那時還流行隨報附送 明星照片 如蕭芳芳,陳寶珠,汪明荃,呂奇 等明星,原來電視日報在1989年仍然有得賣的.真的實力十分持久......但最後也要收檔...........

引用:
原帖由 Soundboy 於 25-9-2010 05:11 發表 How about "Music Bus"?
這一本到現在已二十三年歷史了.........劉德華那時的封面和現在比較,真是肥了不少.

最有印象係晶報有個叫”通天曉”一整版半版報紙嘅百科專欄,我諗”通天曉”嘅意思係宣傳佢自己”天文地理文化音樂機械電子..樣樣都會樣樣都曉”咁意思啦.. ,可以俾讀者寫信,去問各式各樣嘅古怪問題!

當年70年代打後,一般市民不太富裕,不易獲得各式各樣知識;特別係我呢個低年級小學生,所以就成日煲吓呢個”通天曉”專欄去學嘢;後來試過中學時(80年代打後)寫信去問佢問題,佢又可以好詳細好認真咁回覆我!

雖然問佢問題時,敬啟者係寫”通天曉先生”,但我相信佢地唔只一個人!佢地真係厲害到近乎讀者問咩嘢,佢地就真係俾到答覆!例如較熱門嘅Air Supply, 甚至Yazoo呢D較冷門樂隊名,佢地都知道!連手作DIY嘅機械人都有電子線路圖同機械圖刊出嚟,教讀者點做!(雖然功能只算好一般..)但係在完全未有互聯網嘅原始年代,佢地仍然可以搜尋到大量各式各樣資訊,真係好勁抽!!

最記得D讀者問完問題,必定補一句:”祝 貴報蒸蒸日上!”蒸蒸日上呢個成語,我就係咁學返嚟! 

而家諗起,我都好心懷感激當時呢班做報紙編輯嘅叔叔伯伯 (如果現時佢地仍在世的話..),雖然呢D對別人嚟講,係微不足道的一樁小事;但對於當時嘅我,就好有意義!! 係報紙出版咁繁忙嘅工作之外,仍願意抽空閒時間幫讀者,搜尋資料認真寫出回應,回覆佢地D古怪問題...(當年無PC無WORD,改字改文稿執字粒唔容易..

真係好感謝 晶報嘅咁多位叔叔伯伯!

而家回想,晶報嘅”通天曉”專欄,都可算係當年嘅報紙版GOOGLE!(雖然讀者落下嘅搜尋,要至少三星期才有回覆! )印象中似乎無其他報紙可以俾讀者問任何問題...通常都係只可以問專門一D嘅:例如愛情,醫療等等!所以晶報當時嘅意念,都算好先進..

新晚報fficeffice" />

星島晚報

華僑日報

引用:
原帖由 hongkongman 於 22-1-2011 02:07 發表 是,除了新星日報外,還有電視日報,新燈日報,且那時還流行隨報附送 明星照片 如蕭芳芳,陳寶珠,汪明荃,呂奇 等明星,原來電視日報在1989年仍然有得賣的.真的實力十分持久......但最後也要收檔...........
新燈同電視日報應該是同系的,還記得新燈臨摺前最後一日仲提醒讀者轉睇電視日報...小時候每天都有睇東方同新燈,都係啲大人買既,新燈出紙張半,即係六版紙,最記得有娛圈漫畫,作者好似叫陳德華,又有迷你小說,三日完小說...最記得三日完小說的名都是取材上緊畫既電影,但內容又完全吾關事既,果啲小說果時黎講算係咸野,不過比起依家果啲算係有紋有路...依家能搵到既要數類似浪子高達果啲舊小說上先搵到果啲情懷...

引用:
原帖由 Soundboy 於 25-9-2010 05:11 發表 How about "Music Bus"?
樂評人袁智聰喺呢度出黎既...

60 123
發新話題