71 1234
發新話題

酒店鬼話

酒店鬼話

在網絡上, 看到很多關於酒店的鬼故.

大家分享下.

傳聞中猛店有 (updated on 30 May 2008)

泰國曼谷 :

Bangkok Palace
Grand Diamond
Royal Hotel
Siam City Hotel
Siam Bay Shore
D''Ma PaXXXX Hotel

Jomtien Palm Beach Hotel

日本:

池袋太子(全日本最猛,位於池袋墳場區,酒店設計為墓碑形,用以震壓,多數外國團都係入池袋太子,因為本地人都知道事情)
富士山山中湖 (老虎蟹都唔住富士山,明知猛架喇)
新星酒店
東京 - Century Southern Tower

#新宿太子不等於池袋太子,而且新宿太子安全多了...

Sheraton - 布吉
Sheraton - 多倫多

台北 - 麒麟
*去台灣酒店要先拉開櫃通睇睇上面或櫃通下有冇貼黃色符,有就一定要轉房...

蘇州 - 東吳賓館

馬來西亞雲頂GENTING HOTEL 雲頂酒店 (車站上邊果間)

上海 - 新錦江酒店

澳門財神酒店

台北Hilton頂樓尾房
新加坡LE-MERDIAN
耶加達shangri-la 8/F尾房
London Airport''s Le-Merdian
曼谷 Ramada Garden
馬尼拉shangri-la
檳城shangri-la

南韓 : 大明渡假村

香港 : 利景
銅鑼灣富豪酒店(向某走火通道 有 "無主孤魂" 既牌)
半島酒店

世界猛鬼酒店一覽

* Canada – Toronto 加拿大多倫多: Sheraton

* China - Shanghai 上海: 新錦江酒店

* China - Shenzhen 中國深圳: 富臨酒店

* China – Suzhou 中國蘇州: 東吳賓館

* Indonesia - Jakarta 印尼耶加達: Shangri-La (8/F尾房)

* Japan 日本: 池袋太子(14樓以下最多,以上不是沒有,只是較少)

* Japan - Fujiyama 日本富士山: 新星酒店

* Japan - Tokyo 日本東京: Century Southern Tower

* Macau 澳門: 財神酒店

* Malaysia - Genting 馬來西亞雲頂: Genting Hotel 雲頂酒店(因為雲頂位於山頂區,所以陰氣較重) (老虎蟹都留响賭場坐到天光為止!)

* Malaysia - Penang 馬來西亞檳城: Shangri-La

* Philippines - Manila 菲律賓馬尼拉: Shangri-La

* Singapore 新加坡: Le-Merdian

* South Korea 南韓: 大明渡假村

* Taiwan - Taipei 台北 : 麒麟, 君悅Grand Hyatt, 凱撒Hilton (頂樓尾房)

* Thailand - Bangkok 泰國曼谷: Bangkok Palace
                                           - Grand Diamond
                                           - Royal Hotel
                                           - Siam City Hotel
                                           - D'Ma Pavillon Hotel
                                           - Siam Bay Shore
                                           - Ramada Garden
                                           - Novetel

* Thailand - Phuket 泰國布吉: Sheraton

香港 - 利景

話說一晚, 有個日本熟客check-in後如常上房, 不久, 有個馬姐敲門話要幫客人打掃房間, 日本熟客諗住自己係熟客所以酒店半夜亦派人幫佢打掃, 於是就比呢位馬姐入房打掃, 一路打掃都無特別嘢, 直到佢走去抺窗....
日本客忽然見到馬姐申左半個身出玻璃窗外抺......請不要誤會, 玻璃窗沒有開亦不能開!

赫得日本客走落大堂, 要求退房! 此為真人真事

How about Hong Kong ?

引用:
原帖由 cmlwts 於 27-5-2008 11:50 發表 香港 - 利景話說一晚, 有個日本熟客check-in後如常上房, 不久, 有個馬姐敲門話要幫客人打掃房間, 日本熟客諗住自己係熟客所以酒店半夜亦派人幫佢打掃, 於是就比呢位馬姐入房打掃, 一路打掃都無特別Ü ...

撞鬼都唔奇,對正利景對面間樓有供奉大量百姓先人的道堂,日日都有新「朋友」去個度chack in,好易行錯過對面.....。

我去台灣三次都係住係麒麟,曾經都聽過D傳聞,有朋友話一入到間房就有人係佢耳邊講野,係外國女人把聲,

嚇到佢唔敢再入房 

我就覺得間房有D凍,就算轉細左冷氣都有D凍...

間酒店都好舊,走廊看起來比較黑 

引用:
原帖由 helloandhi 於 27-5-2008 13:17 發表 我去台灣三次都係住係麒麟,曾經都聽過D傳聞,有朋友話一入到間房就有人係佢耳邊講野,係外國女人把聲, 嚇到佢唔敢再入房    我就覺得間房有D凍,就算轉細左冷氣都有D凍... 間酒店都好舊,走廊看起來 ...

Brother: You must becarefull, because these stuff may come back to your home together you don't know. They don't need passport or airline ticket...

引用:
原帖由 helloandhi 於 27-5-2008 13:17 發表 我去台灣三次都係住係麒麟,曾經都聽過D傳聞,有朋友話一入到間房就有人係佢耳邊講野,係外國女人把聲, 嚇到佢唔敢再入房    我就覺得間房有D凍,就算轉細左冷氣都有D凍... 間酒店都好舊,走廊看起來 ...

麒麟是"老"字号,勝在价格公道,去西門町又近.

台北 Grand Hyatt 氣派非凡,但有否留意lobby兩旁掛有二幅巨大掛畫,細看下原來是二幅大符咒,傳該地在日治時是一片墓地!!

引用:
原帖由 999 於 27-5-2008 13:45 發表 麒麟是"老"字号,勝在价格公道,去西門町又近. 台北 Grand Hyatt 氣派非凡,但有否留意lobby兩旁掛有二幅巨大掛畫,細看下原來是二幅大符咒,傳該地在日治時是一片墓地!!
more than that..that place is kind of negative electronic field type ...very easy to attract these stuff...

引用:
原帖由 999 於 27-5-2008 13:45 發表 麒麟是"老"字号,勝在价格公道,去西門町又近. 台北 Grand Hyatt 氣派非凡,但有否留意lobby兩旁掛有二幅巨大掛畫,細看下原來是二幅大符咒,傳該地在日治時是一片墓地!!

(Post from other Forum)

- 住麒麟真係好恐佈架,後尾領隊夜晚講關於酒店既鬼故..佢打開窗比我地睇..原來全幢酒店都有紅色三角符陣壓住架..真係好恐佈,好得人驚..10/F仲曾經有遊客跳過樓死左呀,自

始10/F果度成日有巨響..好得人驚呀,我果團有個女仔連續2晚到聽到巨響.佢當時住9/F..你話驚唔驚

- 台北麒麟的三角形標誌, 並不是日本酒店每個window都有既"非常口"(emergency exit) 台北麒麟window的紅色三角形標誌, 真是有來振壓用的, 只有出事果間房的成幢酒店的那個座向的房間先有, 其他房是無果個三角形的。

- 台北間麒麟真係有野架! 我男友幾年前同朋友去台北玩,佢地幾個男仔一間房。有一晚,我男友訓到半夜聽到門鐘響,佢好自然咁走去個防盗眼度望下啦! 見到有一個女仔企左喺度,但佢因為冇戴眼鏡,所以睇唔到個樣,淨係見到佢著住條格仔裙,咁我男友冇理佢咪繼續上床訓啦! 當佢上左床之後個門鐘又再響,佢今次就起身開門,見到頭見個女仔企左喺隔離房的門前面,但我男友肯定係自己房門的鐘響,咁覺得有古怪,所以即刻閂門,後來訓訓下房入面的收音機突然之間響,佢個朋友熄左佢啦!點知熄完又再響,再熄又響,結果佢同佢d朋友都好驚,成晚唔敢訓,一齊傾偈等天光。

- 大約兩年前我同男友再去台北玩,當地導遊講左一件係佢的親身經歷俾我地知,話說台灣人好興戴一隻叫"皮優"的四不像,呢隻皮優可以助人旺財和辟邪,有一次個導遊帶團時自己都求左一隻皮優,之後佢就返左去麒麟呢間酒店休息,訓覺前佢將隻皮優掛喺床前,點知怪前發生,佢感覺到張床係咁搖,搖左一陣之後就停左,於是佢走入廁所睇下有冇唔妥啦,點知佢見到廁所地下有濕左的腳印,同埋見到浴缸有一"執"頭髮,d頭髮係長既,但個導遊係男人,所以根本冇可能係佢既,加上佢check-in時已經檢查過間冇任何問題,如果係清潔工人做得唔乾淨,佢入房檢查時已經會叫人再執過,所以你都咪話唔驚!!!

- 台北麒麟--幾年前同男友去﹐入到房又係覺得好唔舒服﹐見男友無嘜野咪唔出聲囉﹐夜晚玩完返黎開缸水準備沖涼啦﹐轉個身見到塊鏡 (好多水氣的) 有個影﹐動作係自己黎o既﹐但個樣唔多似係﹐我嚇一嚇﹐以為水氣所以睇唔清﹐睇多一眼明顯見到鏡入面有人好惡咁"厲"住自己﹐即刻走出房﹐扮晒無野咁捉住男人玩啤牌﹐然後涼都唔沖就訓。到半夜﹐又醒(我唔醒訓的﹐火燭都唔識醒果種人) 清楚聽到廁所有開門關門聲﹐望到唔敢望呀~~~~~係咁念經念到訓著囉

引用:
原帖由 cmlwts 於 27-5-2008 14:11 發表   (Post from other Forum) - 住麒麟真係好恐佈架,後尾領隊夜晚講關於酒店既鬼故..佢打開窗比我地睇..原來全幢酒店都有紅色三角符陣壓住架..真係好恐佈,好得人驚..10/F仲曾經有遊客跳過樓死左呀,自 ...

講真D間50's o既酒店,十分有懷舊feel,同大陸o既本地準三星酒店差不多.(床搖可能是遇上地震). 搭配鬼故特別令人信服ga!但信唔信就見仁見智.

貏貅是一種吉祥獸,一公一母,貏指公的,有傲視群雄的威力,代表事業運;貅是指母的,為聚財.金庫的象徵,生意人喜作擺件.

貔貅的傳說

貔貅的讀音是「皮休」,又叫「天祿」、「辟邪」,是中國古代神話傳說中的一種神獸︰龍頭、馬身、麟腳,形狀似獅子,額下有長鬚,兩肋有翅膀,會飛。

另一種說法,祂是龍的第九個兒子,能騰雲駕霧,號令雷霆,降雨開晴。貔貅凶猛威武,喜吸食魔怪的精血,並轉化為財富,祂在天上負責的巡視工作,阻止妖魔鬼怪、瘟疫疾病擾亂天庭,有闢邪擋煞及鎮宅之威力。

亦有傳說,貔貅觸犯天條(隨地便溺),玉皇大帝罰祂只以四面八方之財為食,吞萬物而不瀉,可招財聚寶,只進不出(此獸無肛門),神通特異。

引用:
原帖由 999 於 27-5-2008 15:38 發表   講真D間50's o既酒店,十分有懷舊feel,同大陸o既本地準三星酒店差不多.(床搖可能是遇上地震). 搭配鬼故特別令人信服ga!但信唔信就見仁見智.     貏貅是一種吉祥獸,一公一母,貏指公的 ...

cmlwts 兄: 你的鬼故事我很喜歡睇,  可以再多些嗎?  謝謝!

引用:
原帖由 Josah 於 27-5-2008 18:31 發表   cmlwts 兄: 你的鬼故事我很喜歡睇,  可以再多些嗎?  謝謝!          

999兄: 多謝你講解皮休的詳情,   有無其他神話傳說.  謝謝!

引用:
原帖由 999 於 27-5-2008 15:38 發表   講真D間50's o既酒店,十分有懷舊feel,同大陸o既本地準三星酒店差不多.(床搖可能是遇上地震). 搭配鬼故特別令人信服ga!但信唔信就見仁見智.     貏貅是一種吉祥獸,一公一母,貏指公的 ...
any picture to see ?

引用:
原帖由 Josah 於 27-5-2008 18:31 發表   cmlwts 兄: 你的鬼故事我很喜歡睇,  可以再多些嗎?  謝謝!          

Why Not ?

I have a lot of ghost story and i will post it later.

引用:
原帖由 cmlwts 於 28-5-2008 09:44 發表   Why Not ? I have a lot of ghost story and i will post it later.
then you must be a kind of the ghost ?

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 28-5-2008 09:51 發表 then you must be a kind of the ghost ?

Yes !

I am old ghost.

引用:
原帖由 cmlwts 於 28-5-2008 09:52 發表   Yes ! I am old ghost.  
me tooo with color

引用:

龍生九子個個不同呢...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

71 1234
發新話題