發新話題

漫畫周刊 & A-CLUB

最近收到Email 問我究竟係咪xxx 或者係xxxx. 其實我係乜水又如何. 果D人全都係歷史人物. 全都係十幾廿十年前嘅往事. 當係古仔聽吓物算囉. 何需咁應真. 多谢各位撑場就眞.

You are RIGHT! 唔埋點都好, 最重要係「漫周」真係帶過比我好多歡樂, 靚仔時冇乜錢 (就算有屋企都唔比用 ) 對日本漫畫認識又唔多…話之佢「老返」唔「老返」, 埋本嘢係當時既最仔選擇 , 冇佢介紹同喺佢倒睇咁多漫畫既話, 加陣可能係一個讀書好叻嘅漫畫白癡!! Anyway! 感謝所有曾經喺「漫周」既人! 多謝!! 多謝!!! [ 本帖最後由 矢作省吾 於 23-2-2007 10:43 編輯 ]

引用:
原帖由 矢作省吾 於 23-2-2007 10:42 發表 You are RIGHT! 唔埋點都好, 最重要係「漫周」真係帶過比我好多歡樂, 靚仔時冇乜錢 (就算有屋企都唔比用 ) 對日本漫畫認識又唔多…話之佢「老返」唔「老返」, 埋本嘢係當時既最仔選擇 , ...
事實係「漫周」同「A-Club」帶動咗香港整個動漫潮流,係佢地完成呢個時代使命,無從置疑,只係,我都希望呢兩本書仍然在生,因為係佢地陪我度過青葱年歲月,帶嚟好多難而忘懷既歡樂

Great! But anyway, please don't asking me again who I am. Because I won't tell you.

其實除鷚帘P本身問題外, 台灣冇版權單行本的出現, 同本地薄裝書. 都令也漫周出現好多落後的情況, 如進度追不上, 內容單簿. 價錢偏高. 而讀者可以選擇增加. 我本身都好喜歡漫周, 因她實在帶來好多新漫畫, 又有一定質素. 不過當年我都有買過亞空間, 其實當時我都覺得亞空間所選漫畫質素係比漫周高. 在這裡聽了ray375兄講了這麼多故仔, ray375兄一停下來唔講突然覺得有少少失落空虛呢.

慢慢來. 重有大把嘢爆.

引用:
原帖由 ray375 於 24-2-2007 22:57 發表 慢慢來. 重有大把嘢爆.
咁ray兄就要爆多d啦,唔係想知是非,而係當年有太多謎未經解開

那我就沖好杯茶, 慢慢等你呀.

喺口水團長完全退役, 專心其他生意後 (1987,88). '太子爺' Henry 突然買咗'士郎正宗' Appleseed 番來. 回港後本書未出就立即大開殺戒. 將所有老番殺個清光 (其中包括當時最大臺灣老番入口商'意念'). 林查理陣腳大亂又頭痕 (因當時收咗保護费). 於是揾 Henry 合作一間新公司. Henry 什什鴾S天真以為有 so. 結果不足兩年比人食哂.

當年本 appleseed 我都有買, 好似仲係到(不過唔肯定), 睇返 ray375兄寫的往事, 林查理係當年漫畫/動畫上做的, 似乎壞的多過好的, 純粹係一個生意人, 而且仲係好霸道, 手法好差齛. 雖然當年香港本地漫畫界都係十分黑暗. 另(我當年有好長一段時間誤會林查理同曹查理係同一個人, 而曹查理個樣又好賤, 所以我對林查理沒有好感) ray375兄 我有個問題想問係灣仔地鐡站莊士敦道出口對面, 太原街旁 沒有記錯的話係宜興大廈二樓, 有一間賣漫畫書的地方, 你知不知道佢同林查理/海豹的關係.

唉...好複習既人...事....社會...環境....現實..........可以怎樣......... 我以前都有寫過信去漫畫周刊問問題的,好似一個小Fans咁........

林查理not曹查理. 宜興大廈我唔知.

又有email 問我眞身係邊個. OK, 俾個tips 啦. 我係上述其中某人. Thats all. 估吓啦. 不過冇獎.

間野執左咁耐都仲有人提 真少有

我都有去個灣仔果間漫畫店, 買番好鐘意睇既立花靜人. 早幾年成套賣左比個網友. 無論Ray375兄係邊個, 我都要向你至敬, 因為你係FC同A-club既努力令到唔小細路(包括小弟)成為動漫fans.

漫畫周刊我淨係知有甘仔同Mickey....因為寫過信比佢地... 你係咪佢地其中一位 其他我唔識了

網上找到 "Mickey" 的 blog "奇想空間", 係 "動漫派對Comic Paty" 的網頁內, 有無睇過? [ 本帖最後由 Anison 於 1-3-2007 14:55 編輯 ]

沒有睇過啊...有沒有網址睇下? 但唔知係唔係果位"Mickey"呢...你知道嗎?

應該係佢本人, blog內有自我介紹 有次無意中找到的 網址如下: http://blog.comicparty.com/summary.php?op=UserProfile&userId=1

'米奇'? 算係中後期啦. 我唔識佢.

發新話題