發新話題

漫畫周刊 & A-CLUB

漫畫周刊 & A-CLUB

咁經典既嘢,點解無人講,日本漫畫時至今日係香港仍然咁旺場,全因為佢~~ 當然唔可以少得A-CLUB

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 20-10-2006 22:22 發表 咁經典既嘢,點解無人講,日本漫畫時至今日係香港仍然咁旺場,全因為佢~~ 當然唔可以少得A-CLUB
點會唔記得啫 ! "漫畫週刊" 創刊號係高達大頭做封面 , 記得嗎 ? 後來我轉追 "2001" (因為有"哥布拉" 呀 !) , A-CLUB 都係後期出, 所以無咩點睇囉 !

漫畫週刊我唔係第一期開始買,好似係3蚊買到5蚊, A-Club就買過十多本,10蚊, 之前留了很多漫週的Poster, 超時空, 高達, 太陽之牙.....有成80-100張 不過早幾年搬屋掉了,真係好唔捨得 A-Club創刊號好似都係高達頭wor,淺綠色back ground, 仲記得第一期好多人買唔都, 再版仲係電影賣廣告

A-CLUB以前間中買過來看,這本真的是動畫雜誌始祖吧。 到2000年底發現那麼多不錯內容,才期期買(還有介紹本地的配音員) 可惜就是2001年夏季就停刊,否則現在還可能繼續買來看。 至於漫畫周刊就沒有買過

A-CLUB係87年10月創刊ga,雙周刊形式,果時期期買,但到後期,因為太貴,情願一個月買一次New Type睇~~ 2001好睇呀,重有猿飛同山T呀,其實都好似都係一家出版社出既,漫周到93年最後一期我都重有,唔捨得丟,有成百幾本~~ 講開又講,大家對以下呢兩本又有無印象呢? 全面擊 亞空間

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 21-10-2006 22:32 發表 A-CLUB係87年10月創刊ga,雙周刊形式,果時期期買,但到後期,因為太貴,情願一個月買一次New Type睇~~ 2001好睇呀,重有猿飛同山T呀,其實都好似都係一家出版社出既,漫周到93年最後一期我都重有,唔捨得丟, ...
好洁I好洁I成百本keep到依家,我讀中學時都有儲,大概有2、30本,另外2001、漫畫王都有儲,可惜有一次俾老豆『清理』晒!

兩本我都有睇過啊! 漫畫週刊第一期海報係高達。

引用:
原帖由 kidult 於 22-10-2006 04:01 發表 兩本我都有睇過啊! 漫畫週刊第一期海報係高達。
Aclub我有買

咁多年嚟,搬過幾次屋,我都要帶埋d漫周,我老婆成日話做乜係都要整箱嘢係度~~ 我話呢D係兒時回憶同男人既浪漫~~

當年漫畫週刊仲攪讀者簽名,要求無線重播高達tim! 無線當然不理會啦!

引用:
原帖由 TIP 於 22-10-2006 13:22 發表 當年漫畫週刊仲攪讀者簽名,要求無線重播高達tim! 無線當然不理會啦!
我自己(六年級)都寫過信去要求無線重播高達呀 ! 佢都係無理我 ! (真係唔識食住條水上, 應該揾多d廣告商贊助, 當時套劇咁熱 , 如果重播應該有一定嘅收視率 !). 可能"鄭e麵"都有份簽名添 ! [ 本帖最後由 高立 於 22-10-2006 14:42 編輯 ]

"要求TVB重播機動戰士" , 真係經典!

唔駛啦,Animax有啦,gundam到zz gundam輪住播

以前沒有vcd or dvd, 梗係要睇無線面色啦,而家....

曾在漫週看過一個超人故事的短篇。主角一上場就被人 (上一手超人) 夾硬塞了個變身器給他。要他做下一任超人,不過主角唔想做,因為社會上個個人都唔喜歡超人。 個個鬧他點解在城市打怪獸,破壞樓宇,阻住上班。打死怪獸又唔清理就飛左去。我仲記得 D 市民鬧:今次又有排食怪獸肉罐頭啦 勁好笑

引用:
原帖由 SuperFriends 於 22/10/2006 03:11 發表 好洁I好洁I成百本keep到依家,我讀中學時都有儲,大概有2、30本,另外2001、漫畫王都有儲,可惜有一次俾老豆『清理』晒!
以前都有keep 開既但越出越差&貴 ,最得都冇買lu 我而家都仲有幾廿本係屋企, 掉都掉左百幾本

引用:
原帖由 Chan01chan 於 23-10-2006 23:22 發表 曾在漫週看過一個超人故事的短篇。主角一上場就被人 (上一手超人) 夾硬塞了個變身器給他。要他做下一任超人,不過主角唔想做,因為社會上個個人都唔喜歡超人。 個個鬧他點解在城市打怪獸,破壞樓宇,阻住上班。 ...
呢個故事係"ヴォーグマン",講超人既動力來自愛,亦都算是當時大大揶揄巨大化英雄不顧一切同後果既搞笑漫畫~~ 呢個短篇係香港最初係87年既"全面擊"刊登過,漫周係執二攤,最後刊登於桂正和Collections 2既單行本上~~

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 25-10-2006 18:24 發表 呢個故事係"ヴォーグマン",講超人既動力來自愛,亦都算是當時大大揶揄巨大化英雄不顧一切同後果既搞笑漫畫~~ 呢個短篇係香港最初係87年既"全面擊&qu ...
Thanks for your information.

小弟都參加過漫畫周刊動畫繪畫比賽,還參加過兩次Tim.... 不過只拿過一次Price......安慰

發新話題