發新話題

漫畫周刊 & A-CLUB

引用:
原帖由 Tyler2 於 4-4-2007 17:42 發表 漫周米奇應該與90年代中也名頌一時的電玩雜誌 "遊戲誌GamePlayers" 老編米奇是同一人?

我只知漫周的米奇,遊戲誌沒有看啊

漫周出的特刊, 照ray兄說, 第一本就是TV版的Macross. 我那時連漫周都未期期買, miss了這本特刊.

後來模型神童3四郎(TV版)那本一出, 我就有買了, 再後期見過日本秋田的日版特集, 我估計主要就是從這本拿資料圖片翻譯. 不過也有一兩篇原創文章, 談及三四郎, 今日子與成田間的感情關係. 由這本開始, 我差不多所有漫周以至其他不知名的出版社出的本地動漫特集都有買了.

之後還有出的是:

Macross電影版可有記起愛.
超時空世紀ORGUSS (由此開始此系列名為SF資料館)
機甲創世紀MOSPEADA
六神合體GODMARS
模型神童3四郎(關於漫畫版鬥獸場那章的, 製作非常的簡陋, 估計多數只是一些漫畫造型的翻畫, 文字絕對地少)
我係小忌廉(TV版)
我係小忌廉 (OVA "Long Good Bye"豪華紀念特刊, 是大判的, 像本漫周一樣大, 全書其實只是連封面封底兩張卡紙, 中間再一張薄彩色紙)
機動戰士Z GUNDAM (只出了一本, 內容都只是到大約Z Gundam出場為止)
阿里安(ARION, 安彥良和親自導演改編自己原作漫畫的電影動畫, based on 希臘神話)
LENSMAN (天眼急先鋒)
北斗之拳

這是我有買的啦. 我也是91年去了加拿大. 它們一直跟著我到99年, 但是99年我先獨自回港. 到家人幾年前一起回來的時候, 家人幫我執拾, 我吩咐不足, 日本的一些特集和漫畫我都有記得叫他們幫我PACK箱, 就是講漏了這堆港版書, 他們不知道那批書非常重要, 沒有帶回來給我! 就是這樣, 我失去了全部那時期的香港動畫特刊與雜誌. , 也彷彿失去了那幾年的青春似的........

我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 ray375 於 25-3-2007 06:32 發表 開頭果十年我都好唔妥藍氏嘅行為. 但後來想通咗. 其實當時模型王以經開始沒落. 而幕後大老細亦想閂水喉. 藍氏同老關亦相當不和. 人不為己, 天誅地滅.

模型王其實都出得幾不定期. 我記得那班底出過一次一期過名為B-CLUB中文版, 其實算是模型王特別號吧? 三期模型情報中文版(第一期微型可變Zeta封面, 第二期百式改, 第三期ZZ), 新生細書度模型王一期, 那時候應該是86-87年, 為何這樣記得? 因為記得裡面有ALIENS廣告!

差不多年份, 市面有本出了兩期的動畫雜誌, 名為PERO, 常以東映動畫MASCORT長靴貓為LOGO. 那時候是龍珠剛剛面世的時候.
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 Tyler2 於 4-4-2007 18:11 發表 wow, 失覺, 原來我們就像當日看漫周最後果版, 聽緊團長鬼馬文筆串人! 好像超力ROBO時期說大河原邦男江郎才盡啦. 團長增進我不少動畫和中文知識的! 不過事隔多年, 團長變得親切了不少 ...

我記得「重戰機」剛推出時, 團長已稱其為「模型中的勞斯萊斯」!

唔知團長而家有冇睇永野護的「五星物語」? 覺得d Mortar Headd的設計如何呢?

引用:
原帖由 ray375 於 6-2-2007 11:27 發表 漫畫週刊可分成4大時期. 1) 開國時代---由於編輯組員9成9並非漫畫發燒友. 所以內容空洞, 不甚了了. 但有Gundam撑腰, 加上當時首創. 所以一様照買照賣冇problem. 2) 口水時代---口水團長任主& ...

封面內頁有多個專欄, 有解釋二次原自卑症, 有講名作如太空保衛者中一文字父子情仇關係, 有本週日本漫畫銷售榜那些時期, ray上尉(馬沙在Zeta的官階, 人家降rank, 你隱藏身份反而升了)還在任嗎?

後期那版變了讀者投稿.

引用:
原帖由 ray375 於 6-2-2007 11:27 發表   3) 甘仔時代---口水團長去咗模型王後. 甘仔上位 (其實當時只得佢夠料坐上呢個位). 內容更多元化 (例如加入少女漫畫) (口水時代呢D係無可能). 吸納其他少數讀者. 繼續高峰

小讀者那時候喜歡口水團長認0力搞笑的文筆, 相對來說, 甘仔會顯得資料更為充實, 但是真的比較悶.

不過, 如果那時期選入優質少女漫畫連載是甘仔功勞的話, 就真的要感謝他, 因為沒有他, 堂堂男子很難主動接觸到如惡魔的花嫁, 魔影紫光等作品.

You still can remember many stuff.

引用:
原帖由 Tyler2 於 5-4-2007 01:37 AM 發表 封面內頁有多個專欄, 有解釋二次原自卑症, 有講名作如太空保衛者中一文字父子情仇關係, 有本週日本漫畫銷售榜那些時期, ray上尉(馬沙在Zeta的官階, 人家降rank, 你隱藏身份反而升了)還在任嗎?後期那版變了讀者投稿.

馬沙在'Z'中隱藏身份, 目的是為了東山再起. 而口水團長想'隱身'是因為他已成了歴史人物. 沈睡於歴史檔案中.
2次元自卑症(當時引起很多'老漫畫迷'的不滿), 日本漫畫銷售榜是出自'聰少'之手. 資料來自日本'Oricon'.

http://www.oricon.co.jp/

引用:
原帖由 1983 於 5-4-2007 01:25 AM 發表 我記得「重戰機」剛推出時, 團長已稱其為「模型中的勞斯萊斯」! 唔知團長而家有冇睇永野護的「五星物語」? 覺得d Mortar Headd的設計如何呢?

H.M 模型亦幾乎有齊. 就算以今日嘅水平來睇. 其製作都可以話相當高超. 而且每盒都有一張'檔案卡'.
PS: 模型付有檔案卡係首創自 SF3D 系列(Nitto 出品).

'五星'Mortar Headd 實係正啦! 但當時只有手辨. 價錢攞人命. 冇咁嘅福氣.

引用:
原帖由 Tyler2 於 4-4-2007 05:46 PM 發表 那期我還未迷日本偶像, 所以沒有親身看, 其實, 都係食''好時代'', ''新時代'' 果條水?

'歌遙界'主编係'聰少'. 亦係一名資深漫畫迷.

引用:
原帖由 Tyler2 於 4-4-2007 05:51 PM 發表 其實, 終日坐鎮超新星, 開口閉口喜愛槍械, 戰爭片的四眼仁兄, 就是口水了吧?我記得當日大眾迷PLATOON, 他也是其一啦, 不懂得看Stanley Kubrick的Full Metal Jacket而大罵其沒料到.我.........當時是一個路過小客 ...

Platoon 和 FMJ 係同期作品. 但感覺就差太遠啦! 其實, 又有幾多個'專業影評人'明白 Full Metal Jacket 呢個名詞嘅真正點解.
近二十年嘅戰爭片中, Saving Private Ryan 算係最好啦. 睇吓片尾果位德國狙擊手果支'毛瑟98k'步槍. 同埋果架'Tiger I'後期型坦克.  已經非常有誠意. 唯一差少少係個履帶唔夠闊.
PS:  最差戰爭片係'坦克大決戰'. 攞啲60年代嘅 M48'巴頓型'坦克. 油個'鐵十字'上去. 扮哂 King Tiger. 去打番巴頓將軍. 不知所謂.

引用:
原帖由 矢作省吾 於 4-4-2007 09:05 發表 Ray兄! 可唔可以幫手睇睇「漫周」連載過套「戰士歷程」既作者係乜水? 
找到了~

Oh! Ah!!

解答咗我埋世七十一大疑團!! ?  !!

引用:
原帖由 矢作省吾 於 30-1-2007 13:49 發表 係呀! 故事講主角跟學校班不良少年發生衝突, 機緣巧恰或時空交錯下, 以「龍將」身分誤進幾十年後既未來蠻荒世界。主角利用簡單既高中知識連同一D戰前物資, 帶領群眾跟「度麻」對抗。「龍將」 ...

我沒有在漫周看這套漫畫, 但是看到矢島正雄和尾瀨AKIRA(台灣現在多譯為尾瀨朗), 又覺得CAST幾勁.
矢島正雄是弘兼憲史(課長島耕作)「人間交叉點」的作者. 尾瀨AKIRA的「夏子之酒」頗有名. 而他又很出名為一些機械人動畫例如宇宙飛龍, 磁力鐵甲人等畫漫畫版但是把故事, 世界觀等改動得很多, 加入很多人性探討那類.

引用:
原帖由 矢作省吾 於 5-4-2007 11:21 發表 Oh! 天 Ah!!   你解答咗我埋世仔「七十一大疑團」之一呀!! ?  唔該晒!!        

you're welcome~

咁岩有d漫畫周刊係度

嘩您有成七十一大疑團」咁多呀?

不如post晒出黎睇下呢度有冇人幫到您

其實坦克大決戰個故事都拍得幾好睇, 除鬙孎馴唔似鴭Z克, 一眼就睇得出嚗珓洧恩P炸模型車場面.

資料套囊咁就去, 唉...........真係英年早逝, 天妒英才.

佢有先天性心臟病. 聽閒佢走咗後留下大量珍貴資料. 但佢D家人老虎開大口.......

雖然都未去到獅子開大口.................,  只是老虎大口已經食晒欓繹Q資料.其實咁咪仲浪費晒資料套囊多年心血.

Tiger is bigger than lion.

發新話題