發新話題

麗的RTV,亞視ATV的小小收藏.(不喜勿入 /勿回)

引用:
原帖由 LINDA 於 5-10-2008 10:11 發表 Celia,   謝謝妳點給我聽的歌!   Linda

唔好見怪啊 希望您多上來分享您的往昔回憶

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

引用:
原帖由 LINDA 於 7-10-2008 01:26 發表 celia 妹妹:   請不要介意我這樣稱呼妳, 雖然妳身份是版主但相信我年紀比妳大好多.見到妳張頭像好靚及前文提到薛家燕, 想起了些題外話 (請你們不要介意) 記得我讀書年代流行用"明星"月曆包書, 到妳的 ...

Linda姐姐太客氣,我想我們的年代應該不會差太遠呢 

我記得小學時大家都是用透明包書膠來包書

是每年派完新書後回家的指定動作,全家總動員,情形就好像在趕工般

厚的書年幼時覺得很難包,到現在偶爾也會記起那種難以入手的苦處

上到中學便已經沒有包書的習慣了,因為沒有規限,只囑選擇性質

所以大部份同學包括自己都會省點功夫選擇唔包書,但後來....

Linda姐姐您提起,那我也有印像見過有1,2位同學曾用一些雜誌的明星海報來包書

當時也覺得很新鮮,而且那時正吹著日本偶像風,想想在堂上也可對著自己喜歡的明星也添了份妙趣呢

與此同時也有一些新式的包書膠興起,有磨紗的....有透明+圖案的(例如心心,公仔等)

所以這段時期突然又興起了包書熱潮,但這個為了靚靚的包書熱男生就沒有興趣了

引用:
原帖由 LINDA 於 7-10-2008 12:53 發表 Celia妹妹,   妳憶述的包書情況非常貼切,真是全家總動員趕工一樣,開學派新書後忙著包自己的又要顧及妹妹們, 但好開心! 但後來有一些現成的"書套"出售; 只有厚厚的才要自行包裝.   到了中學階段 ...

對呀~現在憶起全家總動員其實也是一段歡樂的時光

(忙著包自己的又要顧及妹妹們)Linda姐姐真是一位好姐姐!

唔洗客氣Linda姐姐 可以一齊回憶下確係幾高興的

引用:
原帖由 LINDA 於 7-10-2008 18:57 發表 見到 徐小明的 "龍盤虎踞" 不其然想起; 差不多同期有套 "半生緣",有首插曲叫 "??鴛鴦" 似的, 與同學合唱時每次都是由我扮 "宋豪輝" 唱男聲.想起來很有趣! 

嗯?反唱男聲,難道Linda姐姐是一位唱歌高手?

引用:
原帖由 LINDA 於 7-10-2008 18:57 發表 見到 徐小明的 "龍盤虎踞" 不其然想起; 差不多同期有套 "半生緣",有首插曲叫 "??鴛鴦" 似的, 與同學合唱時每次都是由我扮 "宋豪輝" 唱男聲.想起來很有趣! 

LINDA :

湖畔鴛鴦   宋豪輝 張寶芝

女:陣陣微風襯艷陽,蝶舞桃花上.  男:艷麗桃花散幽香,令人心中舒暢,
女:一雙鴛鴦樂也洋洋,歡笑步登山嶺上,  男:有福分亨有苦同嘗,情長更比綠柳長.
女:漫步湖邊看綠楊,蜜意留心上,  男:共效林中燕雙雙,願能倆心相向,
女:一雙鴛鴦樂也洋洋,
笑步登山嶺上,  男:有福分亨有苦同嘗,情長更比綠柳長.
女:漫步湖邊看綠楊,蜜意留心上,  男:共效林中燕雙雙,願能倆心相向,
合:共效林中燕雙雙,願能倆心相向.

$$

引用:
原帖由 LINDA 於 8-10-2008 00:46 發表 Celia妹妹   妳真是太客氣! 記得當時幫妹妹包好書後還要替她們把包書膠的"尖角"剪成圓角以防她們割傷, 無法啦! 當姐姐的責任吧. 小學考試期間自己早已温習好,但媽媽一律禁止睇電視,往往叮囑我 ...

有您這位默默照顧周到的姐姐,您倆位妹妹真是幸褔~  

而且聽您說姊妹情一直那麼要好,真是一個溫暖的家庭,親情好可貴無人能替

她們已忘了惜日包書情形...哈哈....我想是因為有您這位細心盡責的姐姐,她們可放下憂心換上千千萬個放心

如換了是哥哥我想便沒那麼細心了Haha...

還有呢....為了免傷和氣而自薦扮演男角,Linda姐姐的氣魄真是令人敬佩啊~~ 

引用:
原帖由 LINDA 於 8-10-2008 20:32 發表 Celia妹妹, 妳太過褒獎了! 當時家庭經濟不算好, 但親情關係就十分好.當時媽媽為幫補家用,有時候要到工廠車衣, "湊妹妹反學"的任務則由我充當.記得左右手各牽一個妹妹上學去, 此情此竟歷歷在目....不過, ...

嘩~~我可以想像到這個情景~Linda姐姐一左一右拖著兩位妹妹

兩位妹妹一定也很乖巧的跟著這位愛錫著她們的姐姐,開開心心上學去hehe

身為姐姐的您與妹妹開心上學之餘明白自己肩負了重任,如同母親的崗位,大概也會份外留意周遭的環境作出應變

我想以您當時的環境及背負,無形中也令您加快成長....付出也多...所以呢....有時覺得做大的有這樣的承擔真係偉大!

講開又講,以前的家庭大都經濟不太好,但一家人還是生活得樂也融融

Linda姐姐您真是太謙la~~單是您這種友好不爭的心態度已經值得令人尊敬,不是人人都能做得到的

其實我都很開心在這裡與您分享過去,我也要多謝您呀Linda姐姐

引用:
原帖由 LINDA 於 9-10-2008 20:02 發表 Celia妹妹, 想起拖著兩個妹妹返學的確很溫馨, 不過也有頑皮的時候;她們故意一個快一個慢拉著我行; 使我無法協調.兩個妹妹都算乖, 但最乖是Celia妹妹, 在我唔開心的時候點歌給我聽! 妳說得很對呀! 當時身處的 ...

好同意Linda姐姐的講法,多謝您先 也感謝您的分享

moneyismymoney先生很博學,yes,從他的留言猛料可見一斑haha...能找到可以暢談的知音也很妙呢~~

再見Linda姐姐~~ 

湖畔鴛鴦--I like it very much, good song ..and I have an old casstee which have it..and passed to ar_woo..he will upload for us later..hope that tape still work.
人越大越愛想當年,我是個連鄉別井自作業的變態人。

引用:
原帖由 LINDA 於 12-10-2008 00:24 發表   moneyismymoney,   喺啦! 聽歌聽到要請假,我都算是開先河了!   我無資格當老闆, 雖然老闆無怪我,不過工作做唔完要加班. 最慘喺"唔記得化妝就趕返工"; 比同事話我 "你重好 ...

宋豪輝特大海報

LINDA

有時間就睇下啦.

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=9274&extra=page%3D1

$$

引用:
原帖由 LINDA 於 13-10-2008 00:21 發表 moneyismymoney,   對不起! 與朋友閒談時題及您的才華及記性;有一難題代為請教: 1974年是否有一位 "麗的小姐"名叫 "梁淑儀" ? 聽聞非常漂亮, 但網上完全找不到有關資料.請別費神, 只是好奇一吓! ...

LINDA

有關梁淑儀的,只有一丁點資料,我記得她確實當選麗的小姐.

還有她.......................盧愛蓮

$$

引用:
原帖由 actionkamen 於 9-8-2008 01:05 發表 咁二十秒後有無見到呢個畫面你要“Click here”至Download到!

首先谢谢money的分享。

我是刘松仁迷,所以对丽的电视台出品的剧也很感兴趣。

这些资料在网上实在非常难找。

不好意思,我的第一个帖子便是请大家帮忙. 我也下不到zshare的文件。

到了以上的画面,点击后下载的却是html文件

我请了内地和大马的朋友帮忙,也没法下到。

不知道以后可否考虑上传到www.mediafire.com ?

發現左罕見錄音.

佳視週刊 148期

1978年6月28日(星期三) 出版 Page 96
CTV's July 78 七月佳視之聲
動用百多位職藝員在各大碼頭免費派錄音帶
十多萬盒的錄音帶,將會依照「七月佳視」的宣傳計劃,派送給廣大 市民。
是項錄音帶派送計劃,由1978年6月30日 (星期五) 下午3時開始,在油w地小輪公司港內線碼頭,派送給每一位乘客。

http://hk.youtube.com/watch?v=1ixqgsHyW40

七月佳視 (Part 1)

佳視開臺歌: [輕輕鬆鬆你地收工,痚鷵薛琣a開工。佳視與你相聚在家中。 ]

楊廣培:各位朋友,你地收聽緊既呢餅聲帶。

尹芳玲:係非賣品,數量吳多。裡便講既係

佚名:由七月一號起係佳視既節目動態、主題曲、藝員既聲音。

張生:七月佳視有好多新節目咩?

丁櫻:係呀!節目多元化,係我地既目標黎既

楊廣培:路線現代化。反映社會現實時代氣息

尹芳玲:充滿節奏感,同觀眾產生共鳴。

佚名:卡士(Cast)陣容龐大,節目精心製作架。

丁櫻:或者各位以前好少睇過佳視,甚至到冇睇過佳視。

楊廣培:但係由七月一日起,你地試下樓開佳視台,睇下佳視既新節目,或者有D你地鍾意都唔定架!

鄧碧雲:各位聽眾,你好, 我係鄧碧雲,我已經加入左佳視啦,仲係《佳視劇場》呢個長篇劇度做緊添,同我拍擋既呢, 就有電影界既朋友啦, 同埋電視藝員啦, 呢部長篇劇呢, 就叫做《名流情史》噃。我飾演既就係個位名流既太太,到時請你地一㩒佳視

個台呢, 就見到我架啦!

羅艷卿:各位, 好嗎!我係羅艷卿,吳駛幾耐同大家係《佳視劇場》就見面啦。 《佳視劇場》呢套《名流情史》內容非常之曲折.

鄧碧雲: 呢出戲, 唔錯架, 我好鍾意呀, 所以我突登介紹俾你地大家收睇既.

羅艷卿:希望各位到時記得收睇呀!比多的批評我地啦。

偉基舜 : .....

曹達華:各位朋友, 你好, 我係曹達華. 我參加《佳視劇場》拍《名流情史》, 呢部戲係好現實、好有人情味既。以後我仲會拍其它節目,多D同各位見面。拜拜!

男 : 《名流情史》既演員仲有白彪、米雪、黃錦燊、羅樂林、吳桐、盧愛蓮、黃植森、鄭裕玲、方盈、謝月美、文雪兒, 及數十位藝員, 卡士寵大, 佈景豪華, 故事更加曲折, 引人入性架.  逢星期一至五晚上七點五十五分播映,我地請你收睇!請你指教!

男 : 佳視有個好特別既劇場

女 : 叫做「推理劇場」

男 : 咩叫做推理呀?

尹芳玲:故事曲折縣疑,未到結局好難估到真相。 題材則重社會現實,  而且好有人情味既 .

狄波拉:「Hi! 各位朋友,你地好嗎? 我係狄波拉呀,仲記唔記得我呀?我好似離開左大家一段好短既時間,但對我感覺黎講就好似離開左大家好長咁,因為電視仍然係我最感興趣而又最鍾意既工作..........曲折奇情既故事,响《面具》裡面呢,我係比人恐嚇同勒索,而家呢我唔知報警好呢?定搵人保護我喎? 《面具》呢個節目每逢星期六同埋星期日晚上九點半播映。到時再見啦, 拜拜!」

楊廣培:《急先鋒》

尹芳玲:乜話?《急先鋒》?

胡燕妮:「冇錯!《急先鋒》係佳視一個好刺激既節目,亦我加入佳視既第一個節目,用私家偵探社做題材,我係老闆,兼任伙記,隨時要親自出馬,我仲有三個大男人小男人幫手添。

佚名:你認吳認得佢呀?

尹芳玲:佢就係《急先鋒》既女主角:胡燕妮

胡燕妮:冇錯我係胡燕妮。胡燕妮做左《急先鋒》當初真係連我都吳知道。除左我既《急先鋒》外,我介紹另一個新節目《金刀情俠》比各位欣賞啦。

黃韻詩 : [無數扮相............]

余安安、魏秋華、遊天龍(臺灣省)、卡迪遜、陶敏明、鄭裕玲數十位影視紅星全副武裝同大家見面。

魏秋華:.......拍完《流星、蝴蝶、劍》以後........我地係《金刀情俠》裡邊再見面。

女 : 由七月開始, 逢星期六同埋星期日, 佳視提早喺三點同大家見面

男 : 喺星期六下午

男 : 播映《三零一部隊》 

女 : 呢支部隊首先係

楊廣培:《五勇士》!《大鐵人》!

尹芳玲:然後係冬眠左三萬年之後, 突然復活既《冰河戰士》。

佚名:跟住就係天下無敵既《金剛飛天鑽》。

李龍基 : [啦啦啦, 啦啦, 啦啦啦啦啦, 衝鋒陷阱個衝.....]

女 : 佢專門對付受邪魔控制既機械人.

男 : 佢既總指揮係, 銀影俠、威仔,同Dodo呀!

七月佳視 (Part 2)

女 : 小朋友, 喺星期一至六, 晚上六點鐘, 佳視都有適合你睇既節目架.

男 : 咩呀?

女 : [.....大眼妹帶住隻狗Bobby,共阿Bobby 跑出街,望見我地快高長大,勤力發奮人精乖,大食懶 ...俾阿媽打到大.... ]

李通明:HI, 我係李通明,又係「大眼妹」,我同Bobby 到時會為各位小朋友介紹好多節目架, 好似百壓星啦、世界偉人卡通啦、太空魯賓遜、同埋動物樂園添, 好得意, 好好睇架.

星期一至五晚上七點五十五分。

婚變之謎(李隆基演唱): [.......若係誤解愛情,愛情係你負累。雙方關係,情義你心寄取。雙方關係一旦動搖,未知道恨誰....]

男 : 又有親情揚逸,倫理動人既《父女情深》

父女情深( 演唱): [......過去,佢最鍾好意講下過去。最鍾意講我四歲,佢已經我落水。對佢我知他心裡寂寞,話我知佢現時幾十歲。過去他用他所有力量,育我哺我成人.....]

丁櫻:重有乜野節目呀?

楊廣培:叫做《妹妹大曬》

尹芳玲:妹妹緊係大曬啦!鬼叫的哥哥個個都冇厘勇氣咩!聽下啦!

《妹妹大曬》(黃韻詩演唱) : [......妹妹大曬!自細比佢威曬!大細都要捱,隨時任佢大聲,最惡係佢,真冇解,幾個大哥比佢氣壞,個個望佢一早去左街,個個望佢嫁得快......]

楊廣培:我屋企都有個妹妹呀,佢就真係大曬。

男 : 但係有的男仔都好有勇氣,好似《一飛衝天》既男主角。

楊廣培:知!《煮飯公》劉國成就真係 點止煮飯,埋仔. 佢老婆係李麗麗,有個咁既老公

尹芳玲:真係三生有幸囉!

盧國雄:各位朋友,我係盧國雄,我吳識得仔、又吳識得煮飯,不過我會為你主持「世界遊戲大觀」,帶你去世界各地玩遊戲,有的仲係你未曾聽過又未曾見過既。總言之呢呢個節目各位開開心心,成個人都輕鬆曬,到時記得收睇。

佳視開左間飛髮鋪,個名叫做:「美麗屋」

尹芳玲:老闆就係

劉一帆:「咪就係我劉一帆囉!我而家轉左行飛髮呀。你知啦,我最鍾意認叻,仲係一家之主添。」

黃韻詩:「一家咩話?!各位!你地千祈吳好.......]

聽佢講呀!間飛髮鋪我至係老闆娘。試下 記得黎場呀!」

陳維瑛:「Hi! 你地都要黎下我地場呀!我係陳維瑛,佢係廖淑儀,佢係亦嘉。」

眾女:「Hi! Hollo! 夜歸人!」  

男 : 三個女人一個墟!

尹芳玲:「輪流陪住你!」

佚名:「咁就要聽下佢地點講啦!」

廖淑儀:我係廖淑儀,各位可能吳係好熟識我地,不過係七月以後,每晚十一我地三個每晚真係輪流陪住你地嫁。

亦嘉:「等我亦嘉同你地介紹下夜歸人既內容: 星期一係有盧遠主持既《拿破侖夜半趣談》 星期二係偵探片集:《天地線》 星期三係武俠打鬥片集:《過山虎》 星期四係恐怖片集:《驚魂夜》 星期五就係流行音樂既《勁歌一小時》」

維瑛:「重有星期二、三、四,深夜再播:」

《射雕英雄傳》,演唱者:林穆(前新加坡公務員:先生)  : [.......絕招!好武功,十八掌一出力可降龍,大顯威風,男子到此是不是英雄.....]

陳維瑛:係呢的節目之中,我地隨時隨地都可以出現。

廖淑儀:同你講的有趣既野,介紹下食野既夜店、教你整下宵夜,又會講的大人既笑話, 仲有時裝,電影介紹。

亦嘉:男男女女都啱睇,不過細路仔就唔係幾啱啦!不過咁夜,的細路仔都埧恅掠捸I

過山虎:李隆基 : [........此半生為了正義,此半生為理想,為理想,全憑毅力,同伴協助,行事絕對有道義,莫要逼我出招,別問我高姓大名,我會斬一刀講一個字。......]

講左咁多都的係時候聽下呢隻歌仔啦!

佳視收臺歌:「時光歡樂最易過,不知去匆匆,夜已深,尋好夢。聽日,我地再相逢。」

楊廣培:各位朋友,七月佳視既好節目你有冇興趣收睇呢?,更多既娛樂。

佚名:呢餅聲帶你可以洗左佢,錄你喜歡錄既野。

尹芳玲:又或者留小小既紀念品,當係佳視送比你既禮物。

楊廣培: 尹芳玲:七月,七月一號,

佚名:七月佳視

楊廣培:我地係螢光幕上再見啦!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 16-11-2008 00:08 發表 真真多謝 綠寶210 君的珍藏.  

錄音帶不是我的.

屬於 YOUTUBE 呢位人兄吧.

http://hk.youtube.com/user/hkgalbert

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 18-11-2008 23:18 發表 都係要多謝你放上呢度.  半生緣已補上.

你客氣啦.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 16-11-2008 00:08 發表 真真多謝 綠寶210 君的珍藏.  

thank you for sharing!

谢谢money兄啊,我下到啦![半生缘]好好听。

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 23-12-2008 22:48 發表 鐵金剛 Downloads: 1399 嘩 ! 真係好多人鐘意佢 ....

我個Youtube channel最近被Youtube刪除,仲要三個一齊!

不過遲下一定卷土重來,不過有無人知邊道有個靚D畫面個OP可以比我mix番個中文歌落去呀!

引用:
原帖由 actionkamen 於 23-12-2008 22:58 發表 我個Youtube channel最近被Youtube刪除,仲要三個一齊!不過遲下一定卷土重來,不過有無人知邊道有個靚D畫面個OP可以比我mix番個中文歌落去呀!

又係展現你頑強生命力的時候了~!

發新話題