53 123
發新話題

【原創】悲劇英雄七星俠 (超人七號) (2005 年作)

【原創】悲劇英雄七星俠 (超人七號) (2005 年作)

悲劇英雄七星俠 (超人七號)

七星俠係歷來最受歡迎龠W人, 人氣比吉田有過之而無不及, 亦係唯一多次開拍續集 (1994, 1998, 1999 & 2002) 龠W人, 但係呢位英雄就認真命苦:

前言

七星俠同其他超人唔同, 吉田、阿鄉原本係普通地球人, 因為意外受傷 (吉田)、死亡 (阿鄉), 俾超人救返兼上左佢地身 (呢兩個超人要搵地球人做「適能者」至可以鬖a球作戰), 但係七星俠唔同, 唔駛搵替身一樣可以鬖a球自由活動, 亦可以隨意變成任何地球人嚗芊C

話說七星俠第一次飛到地球, 見到一對爬山朋友遇到意外, 其中一位為左唔想兩個一齊死, 於是割斷條繩, 諗住犧牲自己救老友, 就鷇^落懸崖黈伬埻琱C星俠救返, 七星俠深受佢黿豸v為人精神感動, 於是將自己變成同佢一模一樣, 將力量藏鷌雰革棺凞堶, 平時就以地球人諸星丹身份出現。鷇W人吉田最後一集超人臨走之前同吉田分身, 吉田從此留鬖a球做返普通人。如果有睇「牙擦超人」儭, 其中一幕就係白髮蒼蒼鵀N田見到怪獸, 佢話「如果我後生
D, 就一定同你搏過!」於是舉起一支匙羹, 模倣昔日變身動作。 但係阿丹本人就係七星俠, 要面對麉Y不死之身同埋永無休止嚝埶哄C

戰鬥篇

1. 鶶怮嶁漍, 講到七星俠阿丹因為長年戰鬥搞到元氣大傷病到七彩, 仲要帶病作戰, 佢個生得同佢一樣樣鴾W司, 淨係識叫佢返光之國療傷, 同埋唔好變身, 但係見到七星俠俾怪獸打到仆街都唔幫手!!! 到最後七星俠用最後力量消滅怪獸, 佢上師連睇都唔睇下佢, 七星俠要自己飛返鄉下, 之前超人吉田俾怪獸打到重傷, 都有個佐菲隊長用太空船接佢返光之國呀, 呢個上司認真無良!!!

2. 1974 年第一集超人 Leo, 一開始就講七星俠以一敵三, 俾外星人同怪獸打到重傷, 好彩俾 Leo及時救番條命, 但係就跛左腳, 連變身器都壞埋, 唯有做超人 Leo 鴾W司兼私人教練, 有時仲要用僅存鵅u超人念力」幫 Leo, 每次都大傷元氣, 壽命亦會縮短!!! (純屬煽情, 超人一族壽命可以超過二十萬歲, 七星俠只係得一萬九千歲, 點折壽其實都仲有排玩   )

3. 1994 年七星俠再次回歸地球, 但係一開場又係講佢長年征戰搞到重傷昏迷, 好似殞石咁撞落地球。

4. 1999 OVA 最後一集, 講到地球原居民由外太空蟑n搶番地球 (原來我地黚炙係外星人, N 年前侵略地球, 將原居民趕盡殺絕!!!), 七星俠同地球人, 即係我地, 有深厚感情, 不惜違反宇宙法律, 殺死地球原居民鴭Ы~, 最後黯然飛返 M78 星雲受審, 之後被封印攦f石直至2002 OVA 第三集。

愛情篇

七星俠呢位超級「黑仔」英雄儱R情生活, 簡直係聞者心酸, 見者流淚, 活髐@萬九千年, 先至遇到心中至愛, 但係可惜有緣無份, 仲慘過牛郎織女!!!

七星俠阿丹鵀傮R, 當然就係友里安妮隊員啦!

安妮一向好 "Lum" 阿丹, 每次出動一定係同阿丹拍住上, 仲有呢集, 一開始就係佢地兩個一齊去遊樂場坐「咖啡杯」, 食棉花糖兼睇戲, 正所謂「兩心相邀, 影相照,願化海鷗輕唱悅情調」, 真係羨煞旁人!!!   

鶶怮嶀@集, 阿丹因為長期戰鬥搞到身受重創, 向安妮話別, 安妮知道阿丹翵郊髐妨, 泣不成聲, 但係就話唔介意阿丹係唔係宇宙人。

最後七星俠負傷打敗怪獸之後, 一個人飛返光之國, 黯然離開一生至愛......

1974 年超人 Leo 片集, 被怪獸打跛腳, 變唔到身儭並禷W人阿丹, 對安妮始终念念不忘, 返到地球之後一直想搵返安妮, 無奈一直冇佢消息, 直至有一次阿丹偶然見到一個同安妮生得一模一樣鴾k人帶住個細路, 阿丹見到非常震驚, 仲問佢「乜你結左婚啦!?」但係該女子矢口否認佢係安妮, 個細路係佢收養鴷~星小朋友, 但係個細路因為要長期縮細身體變得脾氣暴臊, 之後變回原形大肆破壞, 最後被超人Leo收服, 由鶩茼P安妮一模一樣鴾k人帶返宇宙, 個女人始終否認佢係安妮, 但係到最後佢係遠處自言自語講左句:「再見啦, 阿丹!」究竟佢係唔係安妮, 始終係一個謎。呢個時候傷心落寞龠_腳阿丹, 流晒眼淚發「吽豆」......

直到
1994年, 七星俠隻腳好返, 但係重傷昏迷跌落地球。喺另一邊, 47 歲鵀w妮 (演員菱見百合子當年黚u實年齡) 已經有個六、七歲大鴷J (高齡產婦!!! ) 但係片中已退役多年鵀w妮同佢阿哥一齊住, 無提佢老公, 似係離咗婚, 細路個名叫「阿丹」, 改呢個名係為咗對七星俠諸星丹麉銎 (呢樣嘢試問有邊個男人可以忍!!! )。 但係佢地始終都無再見過面 (之後直至 2002 年儱s版七星俠, 安妮再無蒲頭)......

你地話慘唔慘!?

後話

超人
Leo 鴾j結局, 講到 Leo 打敗最後一隻怪獸之後, 就除低變身戒指, 實行做個真正鵀a球人, 同好友話別之後, 就一個人出海暢遊, 享受人生。我都希望佢師父七星俠一樣可以有個 happy ending。

2002 鴾C星俠新傳  Evolution, 阿丹已經將變身任務完全交俾年青麉e Ultra 警備隊員風森 ( 9899 年阿丹間中都有借風森翵倩橝雰, 到 02 年阿丹就無再出現), 所以我好希望圓谷可以再拍七星俠, 並且安排番個大團圓結局俾年邁麊丹同安妮, 等佢地可以有情人終成眷屬。

風森隊員

- -

引用:
我好希望圓谷可以再拍七星俠, 並且安排個大團圓結局俾年邁麊丹同安妮, 等佢地可以有情人終成眷屬。

呢個係我幾十年嚟嘅心願, 円谷總算有番 D 人性, 拍咗套 Seven X, 安排返個 Happy Ending 俾呢對痴男怨女, 94 年劇場版講到安妮同第二個生咗個仔, 個名又係叫「阿丹」, 當時真係睇到我心都酸埋!!!

收到料, 今年 8 月套新鹹超電影, 班老超男女主角會大團圓, 包括吉田同富士秋子, 阿丹同安妮, 甚至阿鄉同佢之前死咗嘅女友, 然後大跳夏威夷舞, 如果係咁, 將呢套片當係 Seven X 前傳都無妨!!!

寫得很好, 令人全部睇哂,

謝謝分享

悲劇英雄既一生都有好多遺憾架喇...

除左比超人害死既個幾個變身者...

有部份都係超人化成人間體黎活動...

佢地當完成任務都要離開架喇...

可能向好遠既m78有愛人等緊佢地呢...

好似超人之父同超人之母咁啦...

(其實好想知佢地點生仔...
佢地既外表已經係咁樣既話...

咁即係佢地係無著衫同裸體囉??? )

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

諸星唔變身, 咁風森係第2個全新既七星俠, 定係用諸星既力量變身, 因為諸星本身就係七星俠呀????

引用:
原帖由 Kal-El 於 23-3-2008 13:13 發表 諸星唔變身, 咁風森係第2個全新既七星俠, 定係用諸星既力量變身, 因為諸星本身就係七星俠呀????

超人係可以將自己化成唔同既人間體...

不過...今次七星俠只係借助佢既身體進行變身啫...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 Kal-El 於 23-3-2008 13:13 發表 諸星唔變身, 咁風森係第2個全新既七星俠, 定係用諸星既力量變身, 因為諸星本身就係七星俠呀????

係諸星U救風森條命, 同佢合咗體。

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 23-3-2008 12:45 發表

(其實好想知佢地點生仔...
佢地既外表已經係咁樣既話...

咁即係佢地係無著衫同裸體囉??? )

如果根據鹹超前傳 Story 0, 佢地原本係人樣。

咁即係話, 七星俠始終係諸星, 而風森只係過好似電王咁, 要黎比人上身的..

引用:
原帖由 Kal-El 於 23-3-2008 13:23 發表 咁即係話, 七星俠始終係諸星, 而風森只係過好似電王咁, 要黎比人上身的..

其實即係好似當初既早田進咁囉...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 23-3-2008 13:50 發表 其實即係好似當初既早田進咁囉...

原來係咁, 七星俠系列咁多, 我都睇唔哂, 好在有係講解...

感謝分享,好扼要又到肉!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 23-3-2008 01:26 發表 愛情篇七星俠呢位超級「黑仔」英雄儱R情生活, 簡直係聞者心酸, 見者流淚, 活髐@萬九千年, 先至遇到心中至愛, 但係可惜有緣無份, 仲慘過牛郎織女!!!七星俠阿丹鵀傮R, 當然就係友里安妮隊員啦!screen.width*0. ...

你真係好好心機寫!

多謝分享!!

你一定是七星俠忠實fans, 你有冇想過去日本時幫襯下阿丹開的咖啡小店呢?

我就有想過, 可是地點比較遍遠

大家唔使擔心, 08的新電影版,眾超人們都成家立室了包括七仔,

阿鄉同北斗都各有一個女兒呢, 但佢地就全部忘了自己超人的

身份....

引用:
原帖由 特撮狂 於 11-6-2008 23:39 發表 大家唔使擔心, 08的新電影版,眾超人們都成家立室了包括七仔, 阿鄉同北斗都各有一個女兒呢, 但佢地就全部忘了自己超人的身份....

咁開心???

睇見後繼有人都真係鄧佢地開心...

特攝之家重開了!!!

鹹超一族都幾外父相喎,全部生囡囡,睇怕要全部找班猛男入贅至得。

引用:
原帖由 特撮狂 於 11-6-2008 23:39 發表 大家唔使擔心, 08的新電影版,眾超人們都成家立室了包括七仔, 阿鄉同北斗都各有一個女兒呢, 但佢地就全部忘了自己超人的身份....

南夕子五張幾, 安妮六張幾, 仲有得生????

引用:
原帖由 LouisLee 於 12-6-2008 17:02 發表   南夕子五張幾, 安妮六張幾, 仲有得生????

你無睇聖經咩?舊約中阿伯拉罕同撒拉成百歲都生得出以撒啦!

此為之神蹟。

引用:
原帖由 Athena 於 12-6-2008 18:03 發表   你無睇聖經咩?舊約中阿伯拉罕同撒拉成百歲都生得出以撒啦! 此為之神蹟。  

有道理!!

我相信超人兄弟總有他們的辦法 .......例如: 打怪獸有必殺技

可能生仔都有"絕蕉"呢!!

53 123
發新話題