24 12
發新話題

幪面超人變身

幪面超人變身

邊個的變身:  最老土, 最形,  最無聊 ?

My choices are:

最老土:  Amazon - 好似幫人按摩.

最形:  V3 - because he has a pair of long legs and long arms, make him looks cool.

最無聊: The one need to make a phone call first, I don't remember  the name.

I have many phone card, which one can make me transfer ?

I don't want sudeenly transfer while I was on the line...

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 11-3-2008 06:37 發表  

最無聊: The one need to make a phone call first, I don't remember  the name. <- 呢個叫英國名煙555

個人認為 -  

最老土 : 阿FIRST同阿NEXT,戴個頭盔又話變左身 =.=

最型    : STRONGER 唔錯, 兩隻手擦下擦下就變得身,變完身後仲會唸首詩添

最無聊 : 1st + next 再下一城, 好似以前D小朋友戴個面具加張棉胎,就當自己係幪超咁兒嬉  

另加

最嚇鬼 : 真•幪面超人 - 爆開曬塊面血淋淋  

同意

引用:
原帖由 agito 於 24-9-2008 03:58 發表   個人認為 -   最老土 : 阿FIRST同阿NEXT,戴個頭盔又話變左身 =.= 最型    : STRONGER 唔錯, 兩隻手擦下擦下就變得身,變完身後仲會唸首詩添最無聊 : 1st + n ...

咁事實上...

變身既時候唔怕比人打架咩???

反而我覺得the first同the next係最真實...

因為石森都係咁講...

佢地點解要帶頭盔...

只係為左遮住佢地改造時候...

遺留向面上既手術疤痕...

因此其實變唔變身同佢地既能力根本無關係...

向the first同the next入面...

強化服係為左比改造人唔怕肌肉負荷過重...

亦可以提供一個良好既保護...

而面具只係為左唔比人認到佢個樣啫...

最重要既一點...

the first同the next入面完全唔著重變身既重要性...

咁係正常既...

如果有睇過惡役育成手冊既人就會知...

"當各位英雄變身...講台詞...召喚機械人既時候就係我等最佳既攻擊時機"...

由於人係現實既...

咁變身又對佢地黎講唔係太重要...

為左避免比人打...都係快快手手變完身就算...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 24-9-2008 13:08 發表 咁事實上... 變身既時候唔怕比人打架咩??? 反而我覺得the first同the next係最真實... 因為石森都係咁講... 佢地點解要帶頭盔... 只係為左遮住佢地改造時候... 遺留向面上既手術疤痕... 因此其實變唔 ...

版主真係咁有鑽研

實際上咁多套幪超, 我剩係睇過全套古迦咋,其他 ...

童年心態,條風車腰帶係咁轉呀轉,然後變左身 - 又的確賞心悅目

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 24-9-2008 13:08 發表 咁事實上... 變身既時候唔怕比人打架咩??? 反而我覺得the first同the next係最真實... 因為石森都係咁講... 佢地點解要帶頭盔... 只係為左遮住佢地改造時候... 遺留向面上既手術疤痕... 因此其實變唔 ...

我都系咁话//变身果阵使咩咁多动作。。细细个就睇出破绽啦。5记得咗零几年有一集就系变身果阵俾人打飞咗。。虽然收尾都系打赢咗。不过果次距地真系好狼狈!!

引用:
原帖由 aakrong 於 10-11-2008 19:37 發表   我都系咁话//变身果阵使咩咁多动作。。细细个就睇出破绽啦。5记得咗零几年有一集就系变身果阵俾人打飞咗。。 ...

第一個會向變身個時比人打既超人其實向幪面超人二號個時已經有架喇...

仲有...d組織亦都知道絕對唔可以比d幪面超人變身...

所以諗左d辦法唔比佢地變身...

但係將呢個諗法發揚光大既...

都要到古迦個性...

古迦向第二集向變身既時候比怪人一下打走...

都幾真實...

但係變身係辛苦事既...

就係真幪面超人...

睇佢變身幾咁辛苦就知啦...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 13-11-2008 18:00 發表 第一個會向變身個時比人打既超人其實向幪面超人二號個時已經有架喇... 仲有...d組織亦都知道絕對唔可以比d幪面超人變身... 所以諗左d辦法唔比佢地變身... 但係將呢個諗法發揚光大既... 都要到古迦個性.. ...

that why I always think why monster don't need to 變身, only  幪面超人 need 變身 ?

變身問題?

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 24-9-2008 13:08 發表 咁事實上... 變身既時候唔怕比人打架咩??? 反而我覺得the first同the next係最真實... 因為石森都係咁講... 佢地點解要帶頭盔... 只係為左遮住佢地改造時候... 遺留向面上既手術疤痕... 因此其實變唔變身同 ...

疤痕係幪超漫畫至有...
TV幪超未變身都可以靚仔..
Black漫畫冇疤痕..
幪超個蘛豸w經嚇壞人~~
*(自細呀媽話:成個襦,有乜咁好迷~?)
但係當年只有蘛邟鼣y人武打味道,至冇鹹蛋咁巨大化超現實...
明崑"細路~!冇可能..
我比較喜歡鹹蛋警備隊車輛,夠真實~!
講返幪超..
如果改造人平時未變身都成個Frankenstein咁樣?
一定妨礙平時查探行動~!
所以電視同漫畫有出入係應該~!
所以我Buy以前舊一號開坐騎,靠風速能量幻化頭盔出來...
冇變身手勢~..
咁至有改造人味道..
個人意見...
The first,The next~節省變身手勢係OK~!
Show腰帶轉動都OK~!
之不過,唔知由邊道鼠"個幪超頭盔出來?
又要分上下合併將個頭盔套上塊面就極不合理啦~~!
我一定唔Buy啦~!
我侯"你分上下合併將個頭盔套上塊面時,
都可以打你~架喎...~!!!
D怪人又係分上下合併將個頭盔套上塊面~咁...
The first,The next~倒不如用CG幻化頭盔出來...啦~~!
咁至有改造人味道..

引用:
原帖由 Delight986 於 9-3-2009 13:33 發表 疤痕係幪超漫畫至有...TV幪超未變身都可以靚仔..Black漫畫冇疤痕..幪超個蘛豸w經嚇壞人~~*(自細呀媽話:成個襦,有乜咁好迷~?)但係當年只有蘛邟鼣y人武打味道,至冇鹹蛋咁巨大化超現實...明崑"細路~!冇可能 ...

石森講既野係無錯既...

佢係作者...佢話頭盔係遮掩改造痕當然無錯啦...

電視就無法忠實呈現出黎...

另外...

個頭盔係上下咁合都係無錯...

因為石森既設計就係上下半截...

THE FRIST同THE NEXT先係最忠實呈現石森老師既原來版本...

但係唔好論合理唔合理...

特攝之家重開了!!!

555 用手機變 身 最形...特技又正

the first同the next  (無電腦特技)   無變身特技..很失望..變 身露面超人  .套戰衣就好形...

學左亞洲電視..我和杰屍有個約會..個.露面超人 wd-50

失去幪面超人(幪面 &特攝)意義.....

改名做露面超人 無特攝 the first同the next
the first 只為爭女......救女片
the next 恐怖鬼魂...報仇片
特攝最重要是 特殊效果&特技

引用:
原帖由 emu12345 於 14-4-2010 17:18 發表 555 用手機變身 最形...特技又正the first同the next  (無電腦特技)   無變身特技..很失望..變身露面超人  .套戰衣就好形...學左亞洲電視..我和杰屍有個約會..個.露面超人 wd-50 失去幪面超 ...

如果單純睇特技同動作既...

你所講既有一定既道理...

但係如果你明白石森老師對幪面超人既真義之後你就唔會咁講...

特攝之家重開了!!!

露面超人...變身仲好過佢 the first 日本仔都要學番亞洲電視..轉頭(系露面)

引用:
原帖由 emu12345 於 27-4-2010 00:10 發表 露面超人...變身仲好過佢 the first 日本仔都要學番亞洲電視..轉頭(系露面)

下...你有無搞錯左???

幪面超人一號個時已經有露面架喇喎...

你無睇過幪面超人第一集???

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 emu12345 於 27-4-2010 00:10 發表 露面超人...變身仲好過佢 the first 日本仔都要學番亞洲電視..轉頭(系露面)

呢個故事睇過, 係我和彊屍有個約會中一幕, 呢個人本身係地藏王, 佢後面個日本妹就係嫦娥

我系想講佢..變身後打鬥果時...無里頭..除左頭盔...再打過....(米變左露面超人)

廣告相頭......都系露面超人

唔單止我想彈佢....仲有n個
轉貼(yam天空部落)
→青黃不接→: 假面騎士THE FIRST - yam天空部落
http://blog.yam.com/mgesme/article/12002735

亦有人話系因財政問題..先至拍成甘....

這是一個  民間自拍...的假面騎士(系列模仿。民間自拍的變身特技唔錯..(都好過first佢)
超人幾形下....

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=15229&extra=page%3D1&frombbs=1

引用:
原帖由 emu12345 於 27-4-2010 14:05 發表 我系想講佢..變身後打鬥果時...無里頭..除左頭盔...再打過....(米變左露面超人)廣告相頭......都系露面超人唔單止我想彈佢....仲有n個轉貼(yam天空部落)→青黃不接→: 假面騎士THE FIRST - yam天空部落http://blog.y ...

但係咁先忠於原著, 漫畫都係咁, 幪面超人1號及2號要載頭盔的原因, 是因為佢地在戰鬥時, 面上會出現傷痕, 所以頭盔的作用是遮住面上改造的傷痕

引用:
原帖由 emu12345 於 27-4-2010 14:05 發表 我系想講佢..變身後打鬥果時...無里頭..除左頭盔...再打過....(米變左露面超人)廣告相頭......都系露面超人唔單止我想彈佢....仲有n個轉貼(yam天空部落)→青黃不接→: 假面騎士THE FIRST - yam天空部落http://blog.y ...

彈呢...我地都彈過...

至於佢露唔露面...

講真都係忠於原著啫...

你話佢學亞視???

係亞視學佢就真...

特攝之家重開了!!!

變身教學

變身教學 

24 12
發新話題