發新話題

戲院回憶錄~

引用:
原帖由 celia 於 15-6-2011 10:24 發表   唔.......係咪亦都係等於情傷既康復年期?
轉戰場地啫
白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 21-7-2011 00:08 發表 轉戰場地啫

所以就戰左個現任返黎 都多年了應該好穩定吧

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

o岩o岩先睇到....原來沙田UA爛尾?唔怪得攪咁耐都未得...

原本要整Imax,多年前都有D期待

根據屋宇署消息,署方已准許UA沙田地盤停工至2012年2月,即表示該地盤在今年並沒有復工的希望。而地盤現場棚架外的帆布已完全散落到地面。而各樓層的石屎經長期的風雨侵蝕後,出現的裂縫比半年前更多。繼早前建築鋼柱開始出現生鏽現象外,連扎鐵都開始生鏽。

據消息人士指出,由於UA沙田地盤部份範圍(應該係4-5樓 Imax影院),超出了政府當年批地條款要求,故需要透過補地價才能解決。但由於補地價賠款非常高昂,故新鴻基無限期停工該地盤發展。有傳新鴻基寧願重新拆卸整座戲院大樓,也不願補地價為大樓復工。

http://wing1990hk.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2908432

引用:
原帖由 celia 於 21-7-2011 12:00 發表  o岩o岩先睇到....原來沙田UA爛尾?唔怪得攪咁耐都未得...  原本要整Imax,多年前都有D期待 根據屋宇署消息,署方已准許UA沙田地盤停工至2012年2月,即表示該地盤在今年並沒有復工的希望。而地盤現場棚 ...
商界嘅利益問題永遠影響嘅都係小市民
白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 21-7-2011 12:36 發表 商界嘅利益問題永遠影響嘅都係小市民

現實既問題...........

其實長遠計應該都可以賺返..... 好過而家咁....

戲院又被迫縮埋一邊.....昔日大門既繁盛景貌唔知幾時可以重現

引用:
原帖由 celia 於 21-7-2011 12:00 發表  o岩o岩先睇到....原來沙田UA爛尾?唔怪得攪咁耐都未得...  原本要整Imax,多年前都有D期待 根據屋宇署消息,署方已准許UA沙田地盤停工至2012年2月,即表示該地盤在今年並沒有復工的希望。而地盤現場棚 ...

好可惜呀~!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 23-7-2011 00:37 發表 好可惜呀~!

希望遲D好快會有救啦 冇理由"劈"低佢唔理

引用:
原帖由 celia 於 24-7-2011 10:51 發表  希望遲D好快會有救啦 冇理由"劈"低佢唔理

係 lor~...沙田...有感情o既~...話哂睇住佢起...又經常睇戲...

快D起好我o地可以一齊去睇戲 o丫嘛~!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 24-7-2011 12:18 發表 係 lor~...沙田...有感情o既~...話哂睇住佢起...又經常睇戲... 快D起好我o地可以一齊去睇戲 o丫嘛~!

係呀....有好"新新新新新新厚既簡~~~情呀"  計睇戲次數最多都係呢度la 

咪係lor~快D起好咁大家就可以一齊去睇戲啦~~~  

引用:
原帖由 celia 於 25-7-2011 10:58 發表  係呀....有好"新新新新新新厚既簡~~~情呀"  計睇戲次數最多都係呢度la   咪係lor~快D起好咁大家就可以一齊去睇戲啦~~~  
he呀he呀~...新厚簡錢ar~...我 do 係睇戲次數最多都係呢度~!

引用:

好明顯係地產商又想偷雞, 成日都係博政府和負責部門唔留意過骨. 所以先攪到咁. 唉............. 戲院已經買少見少啦....................

引用:
原帖由 adamying 於 26-7-2011 17:45 發表 好明顯係地產商又想偷雞, 成日都係博政府和負責部門唔留意過骨. 所以先攪到咁. 唉............. 戲院已經買少見少啦....................

其實間戲院都係高少少,如果政府可以酌情收平啲地價,可能新鴻基肯制,咁咪双贏囉,
好過而家咁樣呀

引用:
原帖由 Wildman 於 27-7-2011 11:09 發表 其實間戲院都係高少少,如果政府可以酌情收平啲地價,可能新鴻基肯制,咁咪双贏囉,好過而家咁樣呀
係lor~...政府真係要 [言念 ]  [言念 ] 佢 ...唔係間o野點收科...

麗宫戲院.....两小無猜

快樂戲院......週末狂熱

碧麗宫.....時光倒流七十年

巴比龍.........午夜快車

超級懷念

你美國舞男,我午夜快車

深深深,超人,沖天大火災

盪女痴男……

fficeffice" />God Father II、末代皇帝溥儀、洛奇、First Blood 1 2 3Top GunBack to the Future、洛奇恐怖晚會、未來戰士、監獄風雲、黃飛鴻、感官世界......

DVD是沒有電影院感覺的!

細個同屋企人去睇第一套戲是在 "南洋" 睇 “白毛女” ~

當時去快樂戲院看週末狂熱

很多男仔都着黑色雞亦袖 丅 shirt

個個都學差住煲茶 , 很過引 haha

我第一次約女仔睇戲都係UA沙田
好想重溫談何容易

記得有年同她睇安娜瑪德蓮娜, 好似係第一次請囡囡睇戲

後來, 她已...

往事如煙

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

自從"地產霸權"呢個熱門話題廣泛流傳,

政府對地產商唔會咁順攤架啦

可能最後要拆晒,重新起過

未住過沙田,對UA沙田冇乜"緊錢"

反而好懷念"普慶大戲院"

往事只能回味

亦因為不可能再見了,先令人永遠記喺心入面

各位大哥大姐

有冇同感呀

發新話題