發新話題

戲院回憶錄~

仲有係,

南昌戲院正門對面有一大座大排檔

入面每一檔我都食過

不論西多士沙爹牛肉通粉,魚旦粉,牛腩麵,

以至燒味小菜粥品糖水

每一樣野都勁好食

記得有間叫做"九龍飯店"同一間叫"嘉勝"

d伙計,d姐姐直頭熟絡到,當我係契仔

佢地好有人情味

....好懷念

唔知佢地依家點呢,應該最少有50多歲

可能移左民

如果有oldcake朋友曾在上述大排檔工作

歡迎出來相應

做個網上朋友都好

以前睇戲好自由 任飲任食 大銀幕 冷氣 鬼故
後來轉晒迷你戲院 冇晒引 不如自己屋企睇DVD
反正約唔倒人

我都成十幾年冇入戲院 我有個同學買一張飛睇六、七場戲至少

引用:
原帖由 Diamond 於 21-9-2010 23:47 發表 我都係有位親戚在石硤尾果頭居住, 小學時候逢暑假,寒假,就會喺個頭玩 我見證住南昌戲院嘅興衰亦睇住"白田購物中心"開張  依家個笪地完全變左樣(但,好似白田購物中心仲喺度 ) 如無意 ...

引用:
原帖由 Diamond 於 21-9-2010 23:59 發表 仲有係, 南昌戲院正門對面有一大座大排檔入面每一檔我都食過不論西多士沙爹牛肉通粉,魚旦粉,牛腩麵, 以至燒味小菜粥品糖水每一樣野都勁好食記得有間叫做"九龍飯店"同一間叫"嘉勝" d伙計,d姐姐直頭熟絡到, ...

白田、石硤尾 、深水涉 、o既興衰我都見唔少呀~...

無錯~白田購物中心仲喺度 。以前我都成日行...放o左學就同同覺去window shopping or 比錢錄歌仔...

南昌戲院正門對面有一大座大排檔我都成日去食,不過唔係好記得D名...晚飯打冷食麵經常有...早餐多數o向下邨食...

原來你係大排檔契仔...失敬失敬!

如果早D識到你就好...不過而家識到你都唔遲!

自己都係好鍾意懷念過去o既人...Diamond有機會定要相聚認識一同懷緬談天。

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

現在白田、石硤尾跟二十年前相比,已經差不多面目全非了。白田h全面重建,石硤尾h也所剩無幾。不過時代始終是要進步的。

引用:
原帖由 Potato 於 23-9-2010 00:35 發表 現在白田、石硤尾跟二十年前相比,已經差不多面目全非了。白田h全面重建,石硤尾h也所剩無幾。不過時代始終是要進步的。
香港政府後知後覺...留楝石硤尾邨重建o既美荷樓作懷緬,留都留最耐o個楝啦!

戲院回憶最重要一部份當然係第一次約女仔睇戲

自己第一次係喺凱聲,睇嘅係「零度空間」Inner space

引用:
原帖由 超人兄弟 於 23-9-2010 10:31 發表 香港政府後知後覺...留楝石硤尾邨重建o既美荷樓作懷緬,留都留最耐o個楝啦!

無法啦!如無記錯,第一代的七層大廈應該在七零年代拆卸重建,即現在的石硤尾平台。當年哪有保育意識?

而且,美荷樓側埋一面在山腰上,不會阻著相連土地的發展及規劃,政府邊會理哪一間歷史最悠久。

引用:
原帖由 Potato 於 23-9-2010 15:53 發表 無法啦!如無記錯,第一代的七層大廈應該在七零年代拆卸重建,即現在的石硤尾平台。當年哪有保育意識?而且,美荷樓側埋一面在山腰上,不會阻著相連土地的發展及規劃,政府邊會理哪一間歷史最悠久。

所以咪...o矣~...

現在深水埗好似已經冇戲院.

多年前拍緊拖同女友在銅鑼灣翡翠戲院買票睇2:30分,當時俾左HK$500大鈔售票員,佢即時放入櫃筒(按守則佢應該先數數收來鈔票然後放在檯面直至整個交易完畢為止),慢吞吞咁劃票之後找回幾十元;我說還有HK$400呢?他回說我只係俾左HK$100買兩張票;於是大家嘈起上黎。後來售票員叫我先入去睇戲,等佢開場後埋數發覺多左$400便俾返我,我女友怕事叫我地先入場睇戲。入場後與帶位員提起這件事,佢話開場後售票員落左更佢睬你都有味喇,勸我立刻出去交涉囿臐C於是我出去搵經理解決,我說我記得鈔票號碼(其實係大佢),我現在要報警,最後佢終於俾返HK$400我。

為保障自已利益,買票最好

1) 以信用卡(可惜當時唔興)

2) 準備十足錢銀(避免找續)

3) 心中暗記鈔票號碼(如只有大鈔的話)

引用:
原帖由 不惑男 於 13-6-2011 11:50 發表 多年前拍緊拖同女友在銅鑼灣翡翠戲院買票睇2:30分,當時俾左HK$500大鈔售票員,佢即時放入櫃筒(按守則佢應該先數數收來鈔票然後放在檯面直至整個交易完畢為止),慢吞吞咁劃票之後找回幾十元;我說還有HK$400呢?他回 ...

讀過上文, 覺得日後要記得的不是你說那三項, 要學習的反而係:
"我說我記得鈔票號碼(其實係大佢),我現在要報警"
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 singingsoul 於 13-6-2011 12:17 發表 讀過上文, 覺得日後要記得的不是你說那三項, 要學習的反而係:"我說我記得鈔票號碼(其實係大佢),我現在要報警"

響香港當然以信用卡或八達通買票最好。響大陸就要打醒十二分精神,大陸人(技術高超)轉頭以你張真鈔換張假鈔,叫你俾過.,我幾個朋友都領過o野...

觀塘三大舊式戲院隨著時代巨輪輾過而消失於大氣中, 令人不聲唏噓.....

三間我都入過場

富都睇過新不了情

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

官塘富都我都記得細個睇過"千里救差婆",因為最記得條斜路

另外兩間銀都同寶聲都有睇過亦都有經常經過,但睇過咩戲就唔記得了,銀都好似多做武俠片大陸戲???

沙田UA,十幾歲果時成日o係果度睇戲,幾乎乜戲都睇,唔知咩戲都睇,睇過幾多戲真係數唔到

最記得以前睇戲都可以帶野食入去食既,但後來沙田UA實施唔比人帶野食,只可買佢地裡面D食物,至弊又貴,

實施初期仲會搜人袋Tim~冇癮!不過都係會繼續睇既又

而家新裝修唔知變成點???都有一般時間冇去,只知入口改左以前賓仕入口

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

引用:
原帖由 celia 於 14-6-2011 11:38 發表 官塘富都我都記得細個睇過"千里救差婆",因為最記得條斜路另外兩間銀都同寶聲都有睇過亦都有經常經過,但睇過咩戲就唔記得了,銀都好似多做武俠片大陸戲???     沙田UA,十幾歲果時成日o係果度睇戲,幾乎乜 ...
沙田UA好似裝修咗幾年都未重開
白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 14-6-2011 12:03 發表 沙田UA好似裝修咗幾年都未重開

係囉好似整左好多年la~~都仲未整好,只係局部地開,

其實以前覺得沙田ua都好細,但細細地又幾骨子,又分多間影院,多戲選擇~幾好~

引用:
原帖由 celia 於 14-6-2011 14:53 發表   係囉好似整左好多年la~~都仲未整好,只係局部地開,   其實以前覺得沙田ua都好細,但細細地又幾骨子,又分多間影院,多戲選擇~幾好~

當堂令我諗起

前度同現任嘅年期距離

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 14-6-2011 16:32 發表   當堂令我諗起前度同現任嘅年期距離

哦?點解呢?相距幾多?

引用:
原帖由 celia 於 15-6-2011 08:17 發表   哦?點解呢?相距幾多?
幾年嘛
白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 15-6-2011 09:37 發表 幾年嘛

唔.......係咪亦都係等於情傷既康復年期?

發新話題