38 12
發新話題

冇得救!無知少女一萬蚊的電話費

冇得救!無知少女一萬蚊的電話費

冇得救!無知少女一萬蚊的電話費!    做父母可以點教下一代呢 ? 

http://www.esnips.com/doc/f7fdf364-aa7b-43eb-85c8-171b90b9c2a1/hkphonegirl

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

其實真係好可怕...

而家d女仔...

唔怪得d男仔話...女仔好高竇...女仔好可怕...

而d女仔就話...男仔低學歷...男仔好廢...

其實係物質主義催生咁既社會出黎...

尤其是係香港既金錢至上社會...

真係搞到我好煩...

個個都爾虞我詐咁...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 28-12-2007 11:23 發表 其實真係好可怕... 而家d女仔... 唔怪得d男仔話...女仔好高竇...女仔好可怕... 而d女仔就話...男仔低學歷...男仔好廢... 其實係物質主義催生咁既社會出黎... 尤其是係香港既金錢至上社會... 真係搞到我好 ...

其實錢真係可以改變所有?????

人生目標在何呢?

最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

引用:
原帖由 任因玖 於 28-12-2007 11:26 發表     其實錢真係可以改變所有????? 人生目標在何呢?

希爾頓老細情願將遺產損給慈善机構也不給他敗家孫女,..........我記得佢孫女話過:人生已經沒有目標了!

錢...

如果無正確既理念...

係會令人腐化...

唉...

特攝之家重開了!!!

其實好多時都見到o的女仔搭長途又好短途又好都隋磾茪漺ㄨq話由上車傾到落車...,

又唔知自己大聲講大聲笑...你勁啤住佢...,佢都唔會理你

其實好影o向其他乘客o架o麻~~o矣...真係

香港o的德育真係好差!!悲哀!!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

我都因工事傾過較長時間嘅手提電話 (其實約 20~30 分鐘 !  ) , 講完覺得耳仔有一下好似針拮咁, 唔係好舒服, 所以盡量都唔會講好耐手提電話.

但見 d 靚仔 / 妹, 經常用手機"煲粥", 真係有冇咁多嘢講呀 !

俾我有咁樣仔女, 我會一手練死佢.....  一了百了

引用:
原帖由 高立 於 28-12-2007 16:05 發表 我都因工事傾過較長時間鴾漺ㄨq話 (其實約 20~30 分鐘 !  ) , 講完覺得耳仔有一下好似針拮咁, 唔係好舒服, 所以盡量都唔會講好耐手提電話.   但見 d 靚仔 / 妹, 經常用手機"煲粥", 真係有冇 ...

其實用 Mobile phone 講電話好傷..幅射好高...我傾約十分鐘到就頭痛o架o拉~~

不過做o野工作冇辦法o拉....

引用:
原帖由 adamying 於 28-12-2007 16:11 發表 俾我有咁樣仔女, 我會一手練死佢.....  一了百了

最慘而家o的細路仔/女唔受教...認為自己好醒好識o野...又偏激!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 28-12-2007 19:00 發表     其實用 Mobile phone 講電話好傷..幅射好高...我傾約十分鐘到就頭痛o架o拉~~ 不過做o野工作冇辦法o拉....

Yes, so I always use "hand-free"...

引用:
原帖由 超人兄弟 於 28-12-2007 19:00 發表 其實用 Mobile phone 講電話好傷..幅射好高...我傾約十分鐘到就頭痛o架o拉~~ 不過做o野工作冇辦法o拉....

唔知係咪心理作用...近期手機在撥號狀況既時候放在頭旁邊會感到有點不舒服(因為研究指果時既輻射量較高)
引用:
原帖由 ar_woo 於 28-12-2007 19:44 發表 Yes, so I always use "hand-free"...

對呢~每次見你都是呢

引用:
原帖由 阿誠 於 28-12-2007 20:01 發表 唔知係咪心理作用...近期手機在撥號狀況既時候放在頭旁邊會感到有點不舒服(因為研究指果時既輻射量較高)對呢~每次見你都是呢

引用:
近期手機在撥號狀況既時候放在頭旁邊會感到有點不舒服

yes !所以其實而家o的電話顯示屏當你打電話時會顯示通了還是不通...這レ放在耳邊接聽!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 28-12-2007 19:02 發表   最慘而家o的細路仔/女唔受教...認為自己好醒好識o野...又偏激!!

依家d細路係被過份溺愛,好似仲惡過d成年人,前排子咁,有個呀媽只用衫架打仔,個不肖子竟報警拉自己老母,而這件事只屬冰山一角,現今的社會唔會接受父母和師長用舊方式管教子女,做家長如管教上行為略激,就獨犯虐兒罪,打又唔得,責駡又話傷害心靈,久而久之,新一代的細路變得不明事理,總之自己喜歡就去做,但最終他們的行為只會為父母招徠不善管教子女的詬病。我還記得以前做細路果陣,莫說父母管教嚴謹,就連老師也惡得不堪,課堂中稍有差池,就随手執樣間尺也好,球拍也好就重執一鑊,回家若給爸媽知道被老師責罰,又随即執多劑以儆效尤,雖然呢種打教方式好似好唔文明,但其實透過如此的家校合作,又可教出好材料來。今時今日,有做教師的朋友訴苦,莫說體罰,就連基本的罰企和罰抄都不獲校方認同,而做老師的只會把學生當成國家一級受保護動物般看待,最重要無驚無險有糧出,懶理得其他,反正是人家的子女。雖然我覺得我呢位朋友對她的工作有點不負責,但想深一層如果社會和法理唔支持他們,又是不是她的錯呢!

有幾多個人會好似我地呢班老餅人咁識諗丫...

唉...

思想成熟都好...

都會有反叛既時候...

我就做人地老公喇...

真係好驚自己生左個仔會唔聽教...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 奪命金 於 29-12-2007 12:06 發表   依家d細路係被過份溺愛,好似仲惡過d成年人,前排子咁,有個呀媽只用衫架打仔,個不肖子竟報警拉自己老母,而這件事只屬冰山一角,現今的社會唔會接受父母和師長用舊方式管教子女,做家長如管教上行 ...

同意! 奪命金兄..!

我覺得完全是家教問題...,新一代的父母' 塚 ' 壞了自己的兒女...更不灌輸正確知識..久而久之就.....

好似好多時我搭地鐵...明明個大人排我後面幾個...但他叫他8-10 歲的兒子上前霸位..侍一開地鐵門個細路一支箭}入去霸幾個位 (用二手按住位)....你話..,這些人點可做人父母??! 做父母最緊要是身教,是o麻!...o矣...簡真冇資格...人格無存遭人家睇唔起而不自知 ...或者佢懶得理你!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 29-12-2007 12:21 發表 有幾多個人會好似我地呢班老餅人咁識諗丫... 唉... 思想成熟都好... 都會有反叛既時候... 我就做人地老公喇... 真係好驚自己生左個仔會唔聽教...

我個人認為最緊要經常跟他講正確道理...形成好朋友般..,嚴的時候要認真嚴..輕鬆玩要時也要從龐指正..灌輸正確知識給他

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-12-2007 16:14 發表     我個人認為最緊要經常跟他講正確道理...形成好朋友般..,嚴的時候要認真嚴..輕鬆玩要時也要從龐指正..灌輸正確知識給他

咁你呢???超人大哥...

你都係咁教你既仔女架???

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 30-12-2007 00:20 發表 咁你呢???超人大哥... 你都係咁教你既仔女架???

小弟末有 但我一向都有o甘o既觀念..!( 我老豆老媽一向都o甘教我...,好幸運地有此父母   )

38 12
發新話題