34 12
發新話題

真係唔記得係乜.....(怪笛幽靈)

真係唔記得係乜.....(怪笛幽靈)

麗的深夜時份做..... 一個女仔係變身英雄,好似要錫吓隻戒子咁, 好似有關法術既,將手交义放係心口再向外張時會發射一d好鬼似PIZZA既必殺技......

有沒有相片?

無..... 全憑好零碎既記憶....

"新藤惠美" ????

係咪恐怖片?

完全無辦法記得邊個做...... 但多少少印象係,女主角係一個班主任,變身時要親吻戒指..... 對頭係一d好惡既巫婆....... 佢既造型係月光幪面俠果類既變身英雄......

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 16-10-2006 21:10 發表 完全無辦法記得邊個做...... 但多少少印象係,女主角係一個班主任,變身時要親吻戒指..... 對頭係一d好惡既巫婆....... 佢既造型係月光幪面俠果類既變身英雄......
朋友,希望小弟無記錯,此劇比紅粉健兒還早,個女仔變身時叫自己(月光仙子),而隻介子好似澳洲opal石咁樣,經月光反射而得到能量,對頭人係一隻有角的魔鬼,同期有另外一劇怪笛幽靈,都是60年代日本片集..........又係嗰句希望小弟無記錯!

引用:
原帖由 karmenv3 於 18-10-2006 00:00 發表 朋友,希望小弟無記錯,此劇比紅粉健兒還早,個女仔變身時叫自己(月光仙子),而隻介子好似澳洲opal石咁樣,經月光反射而得到能量,對頭人係一隻有角的魔鬼,同期有另外一劇怪笛幽靈,都是60年代日本片集....... ...
可否講怪笛幽靈

勁呀V3,不愧係技及力既幪面超人~~ 前著好近啦~~~有人confirm我無記錯真係有套咁既嘢就得啦..... 怪笛幽靈有d印象,講多d吖,個名真係有d印象呀

V3, 1號之技, 2號之力, 強到振!

繨捄L啦啦N講 V3 唔明 請指引。

因為答問題的係 v3

引用:
原帖由 carkei 於 20-10-2006 12:03 發表 因為答問題的係 v3
哦..............梳..突事呢......How stupid of me

引用:
原帖由 杜劍龍 於 20-10-2006 01:17 發表 V3, 1號之技, 2號之力, 強到振!
劍龍兄,你再咁講,我會面紅架

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 18-10-2006 21:38 發表 勁呀V3,不愧係技及力既幪面超人~~ 前著好近啦~~~有人confirm我無記錯真係有套咁既嘢就得啦..... 怪笛幽靈有d印象,講多d吖,個名真係有d印象呀
幻之聖騎士,其實我好早巳睇到你有興趣想知怪笛幽靈的資料,但由於小弟都印像模糊,所以這幾天都四出找高人幫手,但可惜個個都話只記得個名而唔記得內容,可惜! 現在小弟唯有把模糊的印像講出來,希望無記錯,只劇應該大約有1966至1969年在麗的播出,主角係一個大約11至12歲的男仔,故事講一個着到好似(蝙蝠俠劇中的企鵝)的中年男幽靈,比左一個笛比男主角,但主角遇到怪事,便吹笛找他幫忙,由於此劇講靈異故事,所以主角撞親都唔係好嘢! 當年我都未讀小學,本應無セ印像,但由於其中一集講橱窗中的模形公仔,全部都有幽靈上身,四出殺人,當年我睇完好惊,去公司都唔敢太接近的公仔,所以有印像!

V3兄, 我想問連你呢D高人都覺得係高人既高人到底係何方神聖????

引用:
原帖由 杜劍龍 於 21-10-2006 11:44 發表 V3兄, 我想問連你呢D高人都覺得係高人既高人到底係何方神聖????
就係當年同小弟一些長大,又比自己年長的家人,朋友等啦! 好大家睇睇怪笛幽靈劇照http://www.japanhero.com/tokusatsu%20images/akuma_kun_images.htm

引用:
原帖由 karmenv3 於 21-10-2006 00:48 發表 幻之聖騎士,其實我好早巳睇到你有興趣想知怪笛幽靈的資料,但由於小弟都印像模糊,所以這幾天都四出找高人幫手,但可惜個個都話只記得個名而唔記得內容,可惜! 現在小弟唯有把模糊的印像講出來,希望無記錯, ...
Thanks for the info. you hv collected from various resources. I'm one of those who're interested in this. It's considered horror drama when I was still a primary student watching such around midnight from RTV.

果然.....我諗我睇既係重播...... 因為v3講既年份,我都唔知係邊

原來我在youtube 看過很多次了,但我真的不知香港也做過~~也不知這叫什麼名字!!! http://www.youtube.com/watch?v=XukcfghJiaU http://www.youtube.com/watch?v=wZVjyzwrdek

34 12
發新話題