25 12
發新話題

我最最最喜愛日本漫畫家

我最最最喜愛日本漫畫家

知道實在太多所以可以揀三個o何~~~

1) 手塚治蟲 : 手塚老師真係可以前無古人後無來者o黎形容佢...,造型獨特,面相可愛,故事豐富,產量超人!!

2) 鳥山明 : 鳥山明老師角式造形廣...每每令人驚喜,畫功無容置疑!!

3) 窪之內英策 :.....三個字o黎形容 ' 畫太靚 ' !!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

我鍾意既有...

1. 手塚治蟲...畫功好有童話feel...岩哂一家大細睇...

2. 石森章太郎...(可惜佢套幪面超人無再出漫畫喇...去到J咋...)...好寫實...又有深度...真係發人深省...

3. 橫山光輝...畫機械畫得好仔細...真係唔錯...

4. 望月三起也...無論場景人物...都畫得好有迫力...尤其是套七金剛...

5. 川內康範...接近石森章太郎既風格...但係就比較平庸一點...

6. 大虹和一...畫既BB戰士都十分細緻...不過故事就差d...

7. 藤子F不二雄...好多新奇既想法...可以話比當時既人先進好多...

8. 鳥山明...雖然畫到好龍虎門...拖長黎做...但係畫風都幾有迫力...

9. 富樫義博...畫幽遊白書個時既畫功都唔差...但係欠缺一點衝擊力...

10. 安彥良和...畫機械畫得仔細...

嗯...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

1.池上遼一

2.手塚治蟲

3.古谷實

各位...你o地可以分享一些心得你為何喜愛這位漫畫家?!

1) 手塚治蟲 : 唔使講, "漫畫之神" - 影響咗以後好多日本漫畫家, 甚至荷里活編劇

2) 池上遼一 : 畫功靚, 人物突出, "男組"至正. 

3) 藤子F不二雄 : 淨係一個 "多啦A夢" 已經唔使做 (即使佢都唔係度), 陪住每件 OLD CAKE 成長.

4) 井上雄彥 : 畫功靚, slum dunk 絕對係經典.

5) 浦澤直樹 : 故事正, 人物多, 氣氛同節奏好似睇緊"逃"咁緊張.

6) 荒木飛呂彥 : 佢d創意(想像力)好得人驚

太多太多.

但本人熱愛的.

(1). 荒木飛呂彥,只有一部"JOJO",巳經第七代.第一,二代波紋,接著替身.情節豐富.但好多人不喜歡.主要暴力掛.

(2). 宮下亞喜羅,"魁!男塾",睇到熱血奔騰.飛鳥出陣時個句"男兒死生是閒事".真型.重有伊達.正!

(3). 三浦建太郎, "烙印戰士", 未拖戲之前,故仔好好睇.

(4). 荻野真,只有孔雀王一部. 但成日無尾.

(5). 高橋陽一, "足球小將", 由細睇到大.亦越吹越大.

引用:
原帖由 cmlwts 於 5-12-2007 11:53 發表 太多太多. 但本人熱愛的. (1). 荒木飛呂彥,只有一部"JOJO",巳經第七代.第一,二代波紋,接著替身.情節豐富.但好多人不喜歡.主要暴力掛. (2). 宮下亞喜羅,"魁!男塾",睇到熱血奔騰.飛鳥出陣時個句"男兒死生是閒事 ...

荒木飛呂彥老師的"JOJO"我o岩~~~ 最鍾意空蔞個part...白金之星  ' 勁 ' !! 都幾誇張...有成60幾本

"魁!男塾" 真人電影就似就o黎做...

引用:
原帖由 cmlwts 於 5-12-2007 11:53 發表 太多太多. 但本人熱愛的. (1). 荒木飛呂彥,只有一部"JOJO",巳經第七代.第一,二代波紋,接著替身.情節豐富.但好多人不喜歡.主要暴力掛. (2). 宮下亞喜羅,"魁!男塾",睇到熱血奔騰.飛鳥出陣時個句"男兒死生是閒事 ...

荒木飛呂彥老師的"JOJO"我o岩~~~ 最鍾意空蔞個part...白金之星  ' 勁 ' !! 都幾誇張...有成60幾本

"魁!男塾" 真人電影好似就o黎做...

高屋良樹 — 對佢又愛又恨!強殖裝甲幾時至結局呀?

引用:
原帖由 actionkamen 於 15-12-2007 00:03 發表 高屋良樹 — 對佢又愛又恨!強殖裝甲幾時至結局呀?

畫足o甘多年...服o左佢!!

1) 藤子F不二雄

2) 安彥良和

3) 池上遼一

4) 安達充

引用:
原帖由 高立 於 5-12-2007 10:06 發表 1) 手塚治蟲 : 唔使講, "漫畫之神" - 影響鬙H後好多日本漫畫家, 甚至荷里活編劇 2) 池上遼一 : 畫功靚, 人物突出, "男組"至正.  3) 藤子F不二雄 : 淨係一個 "多啦A夢" 已經唔使做 (即使佢都唔 ...

井上雄彥有套新作叫' REAL  ' 好正!!

see.....http://us.yesasia.com/b5/PrdDept.aspx/code-c/section-comics/pid-1005146044/

最愛松本零士

引用:
原帖由 koala 於 29-12-2007 11:03 發表 最愛松本零士

松本零士老師畫o的太空船入面係好多圓版儀器 ...特色之一!!

寺澤武一!

高橋留美子
Neons....

引用:
原帖由 fumoon 於 29-12-2007 18:21 發表 高橋留美子

o甘 fumoon 兄...,犬夜叉你鍾o吾鍾意??!

日本漫畫家咁多, 我揀五個可以嗎?

塚治蟲 - 大作有火之鳥等, 講不完
井上雄彥 - SLAM DUNK , 睇住櫻木花道極速成長, 湘北衝出神奈川縣, 在全國大賽奇蹟打敗山王, 最後力盡出局, 每次睇都咁激動,感動.
松本泉 - 他創造了
鮎川圓
安達充 - TOUCH
永野護 - 有D冷門, 但他的FFS世界觀和與別不同的機設很精采

松本零士(千年女王, 銀鐵)

池田理代子(你睇我用咩logo就知)

高橋留美子(山T和相聚一刻,重有飛鷹俠人設)

手塚治虫(神!)

八手三郎(所有變身戰隊, 電磁俠)

石森章太郎(所有變身超人及009)

永井豪(mazinga系列)

引用:
原帖由 超人兄弟 於 3-12-2007 20:13 發表 知道實在太多所以可以揀三個o何~~~     1) 手塚治蟲 : 手塚老師真係可以前無古人後無來者o黎形容佢...,造型獨特,面相可愛,故事豐富,產量超人!!   2) 鳥山明 : 鳥山明老師角式造形廣 ...

好怕回呢d post,因為太多.... ,紅色係最鐘意既

1. 松本泉 - Orange Road

2. 桂正和 - Wingman

3. 高橋留美子 - 收獲星的小子們,相聚一刻

4. 安達充 - Touch

5. 高橋陽一 - 足球小將

6. 永野護 - FFS

7. 石之森章太郎 - 009

8. 北條司 - City Hunter,Angel Heart

9. 椎名高志 - GS美神,絕對可憐Children

10. 藤子F不二雄 - 叮噹

11. 村枝賢一 - 我們的足球場,Red

12. 松本零士 - 宇宙戰艦大和號,銀河鐵道999

25 12
發新話題