發新話題

Hobby Japan 中文版, 模型王, 全面擊, 亞空間

引用:
原帖由 ray375 於 17-1-2008 20:41 發表 呢位小姐會間歇性'什什'地.
搵日一齊打邊爐!

引用:
原帖由 矢作省吾 於 18-1-2008 06:59 發表 搵日一齊打邊爐!

我都係咁諗呀haha....  

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

引用:
原帖由 ray375 於 17-1-2008 20:41 發表 呢位小姐會間歇性'什什'地.

唔好咁講啦......打邊爐果陣時都要''什下什下''啦......

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

當時模型王風頭勁成點? 居然同時有五間以上模型店打算落廣告. 當年經營模型店老板有九成九係老式生意人. 要佢哋俾錢落廣告, 等如攞佢哋條命一樣. 居然可以令佢哋開'塞'.

可惜好景不長. 由於新屎坑三日香. 香完後內容粗制滥造. 再加上出書日期嚴重不穩定. 六,七期之後開始大量回書. 於是又要稔計.

引用:
原帖由 矢作省吾 於 18-1-2008 06:59 AM 發表 搵日一齊打邊爐!

我哋物要間接打 ker 輪.

又出啲乜乜物物特刋. 另有全面撃, 再加模型情報中文版. 短期內可以有啲斬獲.

但是如果因為內容粗製濫造而去開另一本新書, 到最後都會係死於同一命運...........

唔通當年老關旗下的書都係咁死?

引用:
原帖由 ray375 於 21-1-2008 11:19 發表 可惜好景不長. 由於新屎坑三日香. 香完後內容粗制滥造. 再加上出書日期嚴重不穩定. 六,七期之後開始大量回書. 於是又要稔計.

係唔係即係內容唔夠?

有一期模型王用左髐Q幾頁登鱁戍鼣y既mk ii.  但來來去去都係雞甘大隻字既自創小說同個隻mkii

另外科幻三雄好似有頭威無尾陣....幾期後無下文......

大約十零期後. 口水團長完全停止交稿. 模型王'枱柱'籃斯卡又走佬去林查理. 於是'關氏製作'嘅書刋好自動地停止運作.  呢本一代'書雄'就此告別.

另一插曲係'甘仔'當時尚在 FC 工作. 但佢有秘密地去'模型王' part time. 但三,四期後停止. 因合作上有困難.

模型王講完. 我地又再講吓 Hobby Japan 中文版. 呢本書其實好經典. 當年(1983')市面上好少有正式版權嘅日本刋物. 此書都可以話係 HK 日式什誌中之佼佼者.

引用:
原帖由 ray375 於 26-3-2008 13:00 發表 模型王講完. 我地又再講 Hobby Japan 中文版. 呢本書其實好經典. 當年(1984')市面上好少有正式版權鴾擖儂高. 此書都可以話係 HK 日式什誌中之佼佼者.

又有新故仔聽.

引用:
原帖由 ray375 於 26-3-2008 13:00 發表 模型王講完. 我地又再講吓 Hobby Japan 中文版. 呢本書其實好經典. 當年(1984')市面上好少有正式版權嘅日本刋物. 此書都可以話係 HK 日式什誌中之佼佼者.
冇睇過~係咪齋翻譯日本「Hobby Japan」內容黎出書?

太約係 1982-83年間. 海豹叢書, 漫畫周刊已出版咗一段時間 (當時口水團長重喺求學時期). 林查理 & 老關等人一齊去日本揾料(老關係 FC開國元勳). 無意中行過 H.J 嘅 office. 於是又佢哋又咁行上去睇睇. 而 H.J嘅 CEO又見佢哋. 係哋咪睇見老關外形威猛. 但佢口才非常了得. 再加上曾於美國留學. 英文更係 talk得. 而 HJ.CEO英文又好勁. 於是一拍即合. 咁就俾佢攞咗 Hobby Japan 出版權. 

記得當時都買鰲X期,中文叫"模型界"

當時 H.J 中文版都引起少少哄動. 連日文版內頁都有報到中文版嘅出版事情. 可惜嘅係當時'林查理'內無一個人係砌模型嘅. 基本上係對模型一無所知. 翻譯又一塌糊塗. ........

引用:
原帖由 ray375 於 31-3-2008 09:21 發表 太約係 1982-83年間. 海豹叢書, 漫畫周刊已出版髐@段時間 (當時口水團長重魒D學時期). 林查理 & 老關等人一齊去日本M料(老關係 FC開國元勳). 無意中行過 H.J office. 於是又佢&# ...

好似好兒嬉咁........

引用:
原帖由 ray375 於 14-4-2008 04:24 發表 當時 H.J 中文版都引起少少哄動. 連日文版內頁都有報到中文版鴷X版事情. 可惜麉Y當時'林查理'內無一個人係砌模型. 基本上係對模型一無所知. 翻譯又一塌糊塗. ........

似乎真係冇什麼計劃咁.......

引用:
原帖由 adamying 於 15-4-2008 08:51 發表   似乎真係冇什麼計劃咁.......
  you see..i don't see

發新話題