37 12
發新話題

執到寶

引用:
原帖由 高立 於 13-10-2006 09:54 發表 劉克宣應該冇俾人上身, 因為佢係個正直"火燭鬼" , 嗰四隻鬼都好尊重佢 , 唔敢"郁" 佢 , 而劉克宣就周旋係仔女同鬼之間, 作協調人 , 其實套劇好溫情嫁 !

劉克宣冇俾人上過身.....

I've got the video tapes at home and have been watching it over and over again for at least 4 times during the past 10 years.

Neons....

執到寶係甘國亮先生精彩萬分的作品,真係令人好回味,個個都演得出色。我尤其欣賞黃韻詩演喜劇,佢真係一絕,timing好,小動作過癮,講嘢嘅語氣又"吮核",係一個不可多得的演員。依家真係好難搵番啲咁出色嘅演員同劇集!

套戲真係百看不厭,我買咗佢嘅vcd,看了三次,有時間仲想再看。

引用:
原帖由 袖子 於 23-8-2007 22:03 發表 執到寶係甘國亮先生精彩萬分的作品,真係令人好回味,個個都演得出色。我尤其欣賞黃韻詩演喜劇,佢真係一絕,timing好,小動作過癮,講嘢嘅語氣又"吮核",係一個不可多得的演員。依家真係好難搵番& ...

果陣甘國亮;響無角j受重用架! 不過輪流轉;滑鐵盧得太勁魽I轉去第二度發展勒!

《執到寶 》鬼上阿麗身(一)

話說阿麗鬼上身(欧阳佩珊/歐陽佩珊 /歐陽珮珊飾演)唱了這首歌。。。

窗外海连天,窗内春如海, 人儿带醉态,你醉了吗? 你醉的是甜甜蜜蜜的酒,
我醉的是你翩翩的风采。 深情比酒甜,你为什么不理解? 美意比酒浓,你为什么不理睬? 我是真爱你!随便你爱与不爱。

www.susannaauyeung.com 歐陽珮珊~感動留心間網站

《執到寶 》鬼上阿麗身(二)

話說阿麗鬼上身(欧阳佩珊/歐陽佩珊 /歐陽珮珊飾演 )﹐賣弄風情的。。

www.susannaauyeung.com 歐陽珮珊~感動留心間網站

《執到寶 》鬼上阿麗身(三)(欧阳佩珊/歐陽佩珊 /歐陽珮珊飾演 )

阿麗鬼上身﹐向阿超賣弄風騷﹐結果。。。

引用:
原帖由 火馬 於 23-8-2007 22:08 發表   果陣甘國亮;響無角j受重用架! 不過輪流轉;滑鐵盧得太勁魽I轉去第二度發展勒!

有次在電視上看到他訪問杜琪峰,二人對談之間說及輪流傳被腰斬一事。他們說很多人都以為他們受責從此不受重用,其實不是,那時tvb處於作戰狀態,急不及待叫他們監製千王之王和執到寶。一個大台如果以一戰而判人死刑,從此埋沒能者之才華,未免太沒有遠見和量度了!

我發覺自己對影像好模糊下....

睇完的東西好快就唔記得, 加上而家既年紀....

除了非常喜歡的劇集, 就會有印象, 這套執到寶就是有印象之一的劇集了.

很喜歡 黃韻詩...

有時覺得以前的演員做戲更好, 尤其小動作, 好細微, 好自然.

現在部份的所謂花旦小生, 除了 show off, 內心戲..看不到多少..

(當然加上近年無線的劇實在令人無心機看...) 

引用:
原帖由 袖子 於 23-8-2007 22:03 發表 執到寶係甘國亮先生精彩萬分的作品,真係令人好回味,個個都演得出色。我尤其欣賞黃韻詩演喜劇,佢真係一絕,timing好,小動作過癮,講嘢嘅語氣又"吮核",係一個不可多得的演員。依家真係好難搵番& ...

整齣劇的靈魂是劉克宣和黃韻詩,特別係劉克宣的爐火純青演技,渾身是戲。

執到寶可以話係我最愛的電視劇首三位之內,故事好,個個演員都出色,連當時飾演 [聰仔] 的馮志豐都非常正,當然吸引人的要算當中鬼上身的情節,既驚嚇又搞笑,細時主要係俾這一點所吸引,但當時年紀實在太細一D都唔明白佢地究竟執到咩寶,寶係咩呢?多年後再重看才明白家有一老如有一寶,有個咁圓滑又通情達理既老人家實在係寶,現在隔數年又會取來再看,每次看最後兩三集都仍然睇到好感動,...實在籍得俾而家既年輕人看看!

另外我有一疑問,就是他們一家人除了劉克宣外,就只有林子祥不會被上身,連秋官及飾演黃韻詩的妹韋以茵都曾被上身,而劉克宣就話因為做過火燭鬼而不被上身,林子祥則因做護衛員楂鎗搵食故不敢上他身,但實質我估係咪因為上親身既都要唱余俠魂隻歌,而阿Lam唱唔掂大戲所以唔講佢被上身呢?哈!

呢套又係好經典呀!!以前好鐘意睇...

我仲記得劉克宣對面住左班阿婆,洗頭時好恐怖的!

以前睇又好驚又好笑,現在人大了再 睇,覺得對白充滿人生誓理,最尾o個集講仔女冇能力安排老豆同住,好心up

歲月神偷任達華一路造一路哼住余俠魂訴情

引用:
原帖由 cmlwts 於 2-8-2007 10:06 AM 發表 執到寶Link in Youtude   執到寶- 黃韻詩鬼上身 http://www.youtube.com/watch?v=3P7jwXgq1zQ     執到寶 - 甘生vs黃韻詩 http://www.youtube.com/watch?v=4BklGnjxVg0   《執到寶》— ...
《執到寶》黃韻詩鬼上身 - 呢套劇又有歐陽珮珊!

http://m.tv.sohu.com/us/63331650/58365353.shtml

https://www.youtube.com/watch?v=nYLlTqDOTNI

引用:
原帖由 占四谷 於 18-1-2011 16:58 發表 執到寶可以話係我最愛的電視劇首三位之內,故事好,個個演員都出色,連當時飾演 [聰仔] 的馮志豐都非常正,當然吸引人的要算當中鬼上身的情節,既驚嚇又搞笑,細時主要係俾這一點所吸引,但當時年紀實在太細一D都唔明 ...
如果話阿Lam哼不出老馬吭似乎不合理。實Q揸槍呢個設定有剎氣唔怕上身其一,而加埋個個上都上身,反令某些劇情不能成戲。

37 12
發新話題