31 12
發新話題

邊部千王/賭術劇集最難忘?

邊部千王/賭術劇集最難忘?

羅四海?屠一笑?石志康?龍四海?邊齣好?

梗係發仔的千王群英會啦! 發仔個句"食雞鮑翅"... "正"

千王之王-----四哥+汪阿姐

南神眼,北千手,................紅左王天林王晶父子

引用:
原帖由 999 於 22-10-2006 02:07 發表 南神眼,北千手,................紅左王天林王晶父子
True! Mainly is Wong Tsing who started to blow up like dynamite from then onwards.

引用:
原帖由 spectreman 於 9-10-2006 20:35 發表 羅四海?屠一笑?石志康?龍四海?邊齣好?
楊群型

引用:
原帖由 BBB360 於 26-10-2006 19:23 發表 楊群型
北千手...夠奸。

其實..............我最難忘就係 ATV "胜者為王"首主題音樂同第一輯內黚釣K。 Any brothers or fans can assist me to locate the title theme music of this from any web?

引用:
原帖由 spectreman 於 26-10-2006 19:49 發表 北千手...夠奸。
加埋渠d果雨口音,啱晒佢做"北千手"!!

引用:
原帖由 999 於 27-10-2006 16:36 發表 加埋渠d果雨口音,畬虮\做"北千手"!!
最奸麉Y佢個養女...小莉...(曾慶瑜)。

記得兩幕印象深刻 卓一夫對譚昇講以他的千術絕對勝不到卓莉,除非他能做到連卓一夫自己也做不到的千門最高心法“六親不認”。一瞬間譚昇從幾句不同表情及語氣的話“六親不認”, “我一定要做到六親不認”,當時睇幾型 最後譚昇真的做到六親不認,可惜亦害死自己跟卓莉所生親兒(當時他自己不知道),汪阿姐趕到並對其喊 “阿昇唔好啊,輝仔係你親生仔”,可惜太遲。 在大結局,卓一夫輕拍譚昇的膊頭並話:能教你的我都已經教哂!不過我很欣賞你做到一件我沒有教你的,就是專師重道。

引用:
原帖由 999 於 22-10-2006 02:07 發表 南神眼,北千手,................紅左王天林王晶父子

可惜後來南神眼無左對眼,北千手無左對手...

我最記得係千王群英會最尾兩集,當時屠一笑和仇大千決一高下,點知屠一笑賭賭下突然心臟病發(?)入醫院,汪阿姐臨時頂檔和仇大千對決,贏髐酗j千,原來係屠一笑佈下的局。

那一幕,阿姐做得真係好。

當年馮志豐飾演屠一笑個仔屠真,仲係個塞豆窿(我都係)~~

must be 勝者為王(but this is ATV's drama)!
難忘聶萬龍金句『贏就係贏,輸就係輸!』

引用:
原帖由 明仔 於 23-1-2011 23:42 發表 must be 勝者為王(but this is ATV's drama)!難忘聶萬龍金句『贏就係贏,輸就係輸!』

勝者為王都有好多個series, 明仔兄最鐘意系第一套? 我比較鐘意第2套!

引用:
原帖由 虎榮 於 24-1-2011 23:56 發表   勝者為王都有好多個series, 明仔兄最鐘意系第一套? 我比較鐘意第2套!

最鍾意勝者1,劇情最正,又有$12,000做女一
勝2都過癮,不過屠天龍太掰了罷
勝3就甭提了
至於新勝者,個主角十仔實在太唔討好~

當然係TVB既「千王之王」同「千王群英會」啦。
我係電視王劇精,連我都估唔到劇情發展既就係「勁」劇情啦。精彩過精彩。
我當年煲帶再翻煲...煲通宵................仲勤力過學校考試開夜。

引用:
原帖由 Potato 於 23-1-2011 23:03 發表 我最記得係千王群英會最尾兩集,當時屠一笑和仇大千決一高下,點知屠一笑賭賭下突然心臟病發(?)入醫院,汪阿姐臨時頂檔和仇大千對決,贏髐酗j千,原來係屠一笑佈下的局。那一幕,阿姐做得真係好。當年馮志豐 ...

王晶的確好野,咁都俾佢諗到,不過都係由佢導演既電影 [至尊無上],臨尾個局牌,佢就將千王群英會條橋調番轉頭嚟用,alan tam呃陳玉蓮話被封的牌是無料到但叫佢扮係大牌,等對方睇見佢咁驚青,一定係想偷雞,便一於死跟,alan tam 就係咁呃埋對方落搭,點知真係大牌,輸到瞓响度;相反,四哥就同阿姐講個鋪係大牌win梗,阿姐信以為真,於是便氣定神閒咁賭落去,到頭來原來真係偷左仇大千雞.

真係一橋多用!

以在下年代

首推勝者為王

不論人物, 劇情, 賭局, 音樂, 都係近甘年真製作

觀乎近年作品, 再難有拍出接近水準之作

而電影梗係至尊無上喇~

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 actionkamen 於 13-11-2006 19:21 發表 記得兩幕印象深刻 卓一夫對譚昇講以他的千術絕對勝不到卓莉,除非他能做到連卓一夫自己也做不到的千門最高心法“六親不認”。一瞬間譚昇從幾句不同表情及語氣的話“六親不認”, “我一定要做到六親不認”,當時睇 ...

譚昇同卓莉最後一局棋逢敵手,但譚昇比卓莉更手快的打開隻ACE,變咗卓莉唔可以開牌,因為一副牌中唔會有5隻ACE,卓莉開牌就變唔係佢出千啦。

另外到千王群英會中,譚昇係開幾集有出過,著唐裝既佢成熟咗好多,同屠一笑不相伯仲。

31 12
發新話題