發新話題

虎威戰士

雷電....雷電神劍.....斬妖除魔.....虎威出擊

下載原裝opening , 唔係林子祥版 http://regnodelleanime.gamesurf.it/filtro/thundercats.htm

係thundercats呀,細過聽唔明英文,但凈睇畫面已經好中意啦。

依家收藏咗全套卡通,總好有感覺

正 !!!

引用:
原帖由 carkei 於 20-7-2010 23:12 發表 正 !!!

當年睇見虎威戰士個OP已經覺得好正好吸引 ~ !  

後來才知是由日本動畫大師 “摩沙雪” 負責的,

唔怪得咁有日本feel ~

虎威戰士有部份是香港翡翠動畫做加工的,當年athena有幸跟過這方面的加工工作,那時還未正式大學畢業呢!真是充滿回憶的一段日子。

引用:
原帖由 Athena 於 21-7-2010 13:37 發表 虎威戰士有部份是香港翡翠動畫做加工的,當年athena有幸跟過這方面的加工工作,那時還未正式大學畢業呢!真是充滿回憶的一段日子。
娜姐, 可否說明一下那些部份有加了功夫呢?

引用:
原帖由 kkeeleung 於 21-7-2010 13:42 發表 娜姐, 可否說明一下那些部份有加了功夫呢?

主要是那些光暈效果啦,上色及背景全是在深圳做。拍攝都有部份是這兒做的。日本方有色彩指定及分鏡本來料的,有指導人員及導演駐廠,當年我就是負責幫日本導演執頭執尾。

引用:
原帖由 Athena 於 21-7-2010 17:35 發表 主要是那些光暈效果啦,上色及背景全是在深圳做。拍攝都有部份是這兒做的。日本方有色彩指定及分鏡本來料的,有指導人員及導演駐廠,當年我就是負責幫日本導演執頭執尾。
Thanks!  

引用:
原帖由 Athena 於 21-7-2010 17:35 發表 主要是那些光暈效果啦,上色及背景全是在深圳做。拍攝都有部份是這兒做的。日本方有色彩指定及分鏡本來料的,有指導人員及導演駐廠,當年我就是負責幫日本導演執頭執尾。

厲害~~~

隻木乃衣最後有冇比主角 ko??

引用:
原帖由 wwon001 於 27-8-2010 00:10 發表 隻木乃衣最後有冇比主角 ko??

應該無! 起碼播到香港的最後一集文拿仍未死!

引用:
原帖由 虎榮 於 27-8-2010 00:15 發表   應該無! 起碼播到香港的最後一集文拿仍未死!

隻野叫文拿!! 早已忘了佢個名。

記得有集主角斷了把劍,要用黄金收買隻怪人去用岩漿補劍。

引用:
原帖由 wwon001 於 28-8-2010 01:45 發表   隻野叫文拿!! 早已忘了佢個名。   記得有集主角斷了把劍,要用黄金收買隻怪人去用岩漿補劍。        

重有集講佢要打羸所有同族勇士先可以登基為王, 美國好似出左兩個季度的dvd, 唔知系咪淨系得咁多!   

引用:
原帖由 虎榮 於 29-8-2010 02:03 發表   重有集講佢要打羸所有同族勇士先可以登基為王, 美國好似出左兩個季度的dvd, 唔知系咪淨系得咁多!   

但結局我已不記得了。

同期 he man 好睇好多 

引用:
原帖由 wwon001 於 29-8-2010 23:32 發表   但結局我已不記得了。     同期 he man 好睇好多 

heman美國都系出左兩季dvd, 唔知重有冇多d? 其實近十年八載有出過新版heman的, 不過香港應該無播過!

有播過, ATV播既.

引用:
原帖由 亞力 於 5-9-2010 01:33 發表 有播過, ATV播既.

我諗亞力兄講果個版本唔系我講緊果個. 因為atv播果個版本我應該有睇過, 當中女魔術師是否甚少出場的?果套應該是叫the New Adventure of Heman!

http://www.amazon.co.uk/New-Adventures-He-Man-Region-NTSC/dp/B000JLTS76/ref=sr_1_45?ie=UTF8&s=dvd&qid=1283673395&sr=8-45

我講果套是有少少講返前面故事的,故事是講永痚磥子亞當點樣成為Heman的!

http://www.amazon.co.uk/He-Man-Masters-Universe-Comp-Region/dp/B002DQL34G/ref=sr_1_5?ie=UTF8&s=dvd&qid=1283673573&sr=8-5

發新話題