29 12
發新話題

大報復

大報復

秋官做

It's the HK version of Monte Cristo! Very 正!

係呀!港版基度山恩仇記,有個死,有個顛,好似有個殘左?

鶪T個壞旦好似係江濤,于洋,黃植森。 最後,"陳廣勝" 連舊愛黃淑儀都唔啋,同青春可人鴽E安安駕船離去................

spectreman 不慚為版主

當時我成日有個疑問: 鄭少秋用各種不同的身份裝扮周旋在他的仇人中間, 點解會冇人認唔出的呢? 尤其是那個口含住兩粒核扮口音唔正的神父

引用:
原帖由 johnnybravo 於 8-2-2007 16:03 發表 當時我成日有個疑問: 鄭少秋用各種不同的身份裝扮周旋在他的仇人中間, 點解會冇人認唔出的呢? 尤其是那個口含住兩粒核扮口音唔正的神父
因為秋官識扮野丫ma!

引用:
原帖由 spectreman 於 21-10-2006 19:45 發表 鶪T個壞旦好似係江濤,于洋,黃植森。 最後,"陳廣勝" 連舊愛黃淑儀都唔啋,同青春可人鴽E安安駕船離去................
仲有一個壞蛋係 江毅, 拒既罪狀係知情不報, 下場係被殺.

大報復好睇呀. 好奇怪鄭少秋唔唱主題曲, 只用音樂?

反而張國榮郤唱了用同一首音樂的歌曲呢, 都幾好聽.

作詞:盧國沾作曲:顧嘉輝

飄過茫茫滄海,失落痴痴愛,托嶀@生多變,恩仇尚在;

跑過叢林深山,一步一感慨,世途多險惡,幾時有仲裁。

內心多憤慨,仇恨依舊存在, 讓鮮血洗既往,內心常期待。

痴心只有悲哀,斬斷絲絲愛,試問誰可保證,真情永在。

我记的秋官看到pat pat

引用:
原帖由 綠寶210 於 11-2-2007 02:44 發表 大報復好睇呀. 好奇怪鄭少秋唔唱主題曲, 只用音樂? 反而張國榮郤唱了用同一首音樂的歌曲呢, 都幾好聽. 作詞:盧國沾作曲:顧嘉輝 飄過茫茫滄海,失落痴痴愛,托嶀@生多變,恩仇尚在; 跑 ...

我記得秋官唱過這歌,歌詞同是"飄過茫茫滄海,失落痴痴愛..."

還依稀記得麗的套"巨星",即林嘉華主演,好似係影射李小龍嗰套嘅主題曲嘅旋律都好似一樣"飄過白雲天際頓然忽覺往事消逝,腳下咫尺遍地,所見世事瞬息紛爭...高處 白雲深處,遠離束縛了無牽制傲然萬世上...不怕世事變幻無常",好似係李龍基唱。

有無高人可印證一吓二者是否同,又有冇這兩首歌聽吓,其實兩首歌都不錯的。

呢套劇印像都好深刻, 被屈入獄, 在牆上刻上記號記下日子. 之後與關海山相過, 認識及掘隧道逃獄. 最後, 逃獄一段. 秋官喺躲在蝦叔當年屍體的布袋內被帶出獄的. 最後一段用針縫袋口一段最深刻.

之後, 無線有競猜遊戲估結局.

之所以無人識出佢係秋官, 係因為起電視上, 要令觀眾認得佢係秋官嗜, 吾係班人低B....

very like this show...

我依稀記得,當時四個壞人是:
1. 江毅----飾演駱興    下場:被殺
2. 黃植森---飾演林志楠   下場:自殺
3. 于洋----飾演韋文福   下場:神經病
4. 江濤----飾演杜國材   下場:破產

由於無線電視有競猜遊戲,當時我應該尚唸小學,天天跟同學熱烈討論,因此印象頗深刻。

至於主題曲,片中是只有音樂而沒有歌詞的,但鄭少秋那隻《陸少鳳》唱片的確有收錄,就是「飄過茫茫滄海,失落痴痴愛,世途多變,恩仇尚在。跑過叢林深山,一步一感慨,世途多變,幾時有仲裁?......」為何最初不用作主題曲,原因不明。
個人網誌:http://hk.myblog.yahoo.com/Green-leaves/
多多指教

引用:
原帖由 greenleaves 於 7-11-2008 00:10 發表 我依稀記得,當時四個壞人是:1. 江毅----飾演駱興    下場:被殺2. 黃植森---飾演林志楠   下場:自殺3. 于洋----飾演韋文福   下場:神經病4. 江濤----飾演杜國材   下場:破 ...

綠兄,請問lee首歌名叫乜?係咪都係"大報復"?

另,lee首歌同麗的時期ge"巨星"主題曲(飄過白雲天際,頓時忽覺往事消逝,腳下,咫尺片地,所見世事瞬息紛爭...)ge melody 係咪一樣?

引用:
原帖由 袖子 於 13-5-2007 16:10 發表     我記得秋官唱過這歌,歌詞同是"飄過茫茫滄海,失落痴痴愛..."   還依稀記得麗的套"巨星",即林嘉華主演,好似係影射李小龍嗰套嘅主題曲嘅旋律都好似一樣"飄過白雲 ...

兩首歌完全不同, 巨星由李龍基主唱.

張國榮 - 大報復 1978

李龍基 - 巨星 1978

感謝綠寶兄提供的連結,張國榮唱的《大報復》,我還是首次聽到。問心個句,可能是先入為主的關係,我覺得這個版本比起鄭少秋的原唱版差了一大截,大家不妨比較一下。

個人網誌:http://hk.myblog.yahoo.com/Green-leaves/
多多指教

引用:
原帖由 greenleaves 於 8-11-2008 20:43 發表   感謝綠寶兄提供的連結,張國榮唱的《大報復》,我還是首次聽到。問心個句,可能是先入為主的關係,我覺得這個版本比起鄭少秋的原唱版差了一大截,大家不妨比較一下。

我也是較喜歡秋官版本!

至於張國榮版本, 可能因為佢當時初出道, 唱得好似無離神氣咁...

綠寶,greenleaves,好多謝你地

我都係鐘意秋官版多過哥哥版,秋官唱出無奈,而哥哥則似鈙事,聽落情感的深度唔同,加上我覺得哥哥的聲線較弱(我一向都覺得,而且佢把聲沙沙地,有d拆ge感覺,哥哥迷唔好怪我直言 ),亦可能與當時年紀有關,尚未切實經歷過生命的起跌。

李龍基的巨星好好聽,歌詞有意義,動人

引用:
原帖由 袖子 於 9-11-2008 19:52 發表 綠寶,greenleaves,好多謝你地   我都係鐘意秋官版多過哥哥版,秋官唱出無奈,而哥哥則似鈙事,聽落情感的深度唔同,加上我覺得哥哥的聲線較弱(我一向都覺得,而且佢把聲沙沙地,有d拆ge感覺,哥哥迷唔 ...

當然由秋官唱番會好好多, 都唔明點解張國榮會唱?

29 12
發新話題