88 12345
發新話題

莎拉物語

莎拉物語

網上資料

1885年的英國倫敦,以培養仕女聞名的名琪學院有一名人見人愛的小女孩入學,她是莎拉.克魯,富翁羅夫.克魯的掌上千金獨生女。 莎拉於學院就讀期間受到大家的喜愛,但是好景不常,沒多久在她最歡愉的生日宴會當天,接獲父親不但破產且客死印度的消息,莎拉所擁有的一切不斷失去,從備受禮遇的公主成為飽受欺凌的學院女傭,在世界上已無親無故。
  儘管遭遇到不幸嘗盡人情冷暖,莎拉還是以真誠的態度待人,以樂觀的心看待自己的遭遇,以豐富的想像力讓一件件事情像有了魔法般地實現,使得她看起來就像真的公主一般,失去一切後依然獲得大家的喜愛。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B0%8F%E5%85%AC%E4%B8%BB%E8%8E%8E%E6%8B%89

001.jpg picture by vceliav

002.jpg picture by vceliav003.jpg picture by vceliav     004-1.jpg picture by vceliav

005-1.jpg picture by vceliav    006.jpg picture by vceliav

OP

ED

引用:
原帖由 celia 於 20-9-2007 15:00 發表 OP   http://www.youtube.com/v/Ue7VPxYoU3Q   ED   http://www.youtube.com/v/2SU96qUqHbw

Thanks Celia   I like the opening song of this cartoon, 好好聽  (但我未watch過個cartoon)

引用:
原帖由 Shiawase 於 20-9-2007 15:18 發表   Thanks Celia   I like the opening song of this cartoon, 好好聽  (但我未watch過個cartoon)

係呀好好聽呀!

太耐我都唔記得晒了haha....

內容簡介:  
一個高貴可親的小公主
一段飛越貧富兩極的生命之旅
來自印度的莎拉,是富甲一方的英國上尉庫爾的獨生女。莎拉由印度遠赴倫敦,在最有名氣的貴族學校「米切爾女子模範學校」寄宿。處身於阿諛奉承的成人世界,莎拉卻未被污染變得高傲自大,反而處處維護及照顧身邊的弱勢夥伴。

及後莎拉的父親不幸破產身故,莎拉一夜之間變成一無所有的孤兒。面對成人世界的冷酷無情,她不但未對逆境有絲毫妥協,甚至在最艱苦的時候,她仍堅信自己是一位高貴的公主……

引用:
原帖由 celia 於 20-9-2007 16:20 發表   係呀好好聽呀!   太耐我都唔記得晒了haha....           內容簡介:   一個高貴可親的小公主一段飛越貧富兩極的生命之旅來自印度的莎拉 ...

are you a 高貴可親的小公主?

引用:
原帖由 ar_woo 於 20-9-2007 16:28 發表   are you a 高貴可親的小公主?

haha..莎拉公主高貴可親堅強,我同佢相反,ok?  

好唔好聽呀ar_woo? 可能係您少男時會覺得好聽

引用:
原帖由 celia 於 20-9-2007 16:39 發表   haha..莎拉公主高貴可親堅強,我同佢相反,ok?     好唔好聽呀ar_woo? 可能係您少男時會覺得好聽

文字版比我覺得唔係咁

引用:
原帖由 monoakira 於 20-9-2007 18:04 發表   文字版比我覺得唔係咁

咁您覺得係點架?

睇動畫其實佢既公主身份唔係維持好耐

主要都係講佢失去公主身份之後,係學校裡面做工人

原本係學生變左工人,再沒有華麗既衣服,並且有很多無理既對待

但佢沒有氣屢,,努力工作,仍然擁有善良既心

到最後大結局佢終於可以做返個公主

最後莎菈點樣變返有錢人呀???

引用:
原帖由 celia 於 21-9-2007 09:16 發表   咁您覺得係點架?   睇動畫其實佢既公主身份唔係維持好耐   主要都係講佢失去公主身份之後,係學校裡面做工人   原本係學生變左工人,再沒有華麗既衣服,並且有很多無理既對待 &n ...

最記得有一集莎菈寧願自己挨餓,

也把自己僅餘的一個麵包送給一個

肌餓的小女孩, 當時看到這幕, 心裡

突然湧出一股莫明的感動

引用:
原帖由 茶餐廳 於 21-9-2007 18:13 發表 最後莎菈點樣變返有錢人呀???

...um...唔記得.....haha.....sorry...

有冇人記得呀?

引用:
原帖由 Anison 於 21-9-2007 21:06 發表   最記得有一集莎菈寧願自己挨餓, 也把自己僅餘的一個麵包送給一個肌餓的小女孩, 當時看到這幕, 心裡突然湧出一股莫明的感動

Anison您仲記得呀,好野呀

寧願自己挨餓,把自己僅餘的一個麵包送比人.....感動....

haha....諗起以前細個睇過一個童畫故事...以前睇完都覺得好好睇,但唔知叫咩名(好想知)

僅餘既記憶,個故事大概係:

講一個好靚,金光閃閃,全身用黃金包住既皇子雕像,

有一日一隻燕子飛到呢個雕像度休息

皇子睇到呢度有好多需要幫助既人就請燕子幫忙

要燕子將佢身上既黃金一塊一塊咁啄出來送比窮人

燕子被佢既熱心打動,雖然唔係好忍心將佢身上既黃金啄下而變得難看

但還是幫佢完成心願,將佢身上既黃金遂塊咁啄下送比窮人

到最後身上已經沒有黃金,但還有人需要幫忙

於是皇子再請求燕子將佢果兩隻用寶石造既眼珠都啄下送比人

燕子好感動.....冬天來了....原本燕子要飛去南方的

但燕子都冇走到....一直陪住皇子.....最後就凍死左.....

引用:
原帖由 茶餐廳 於 21-9-2007 18:13 發表 最後莎菈點樣變返有錢人呀???

by marrying a rich husband?

引用:
原帖由 ar_woo 於 22-9-2007 13:03 發表   by marrying a rich husband?

莎拉好似得11歲咋喎

引用:
原帖由 celia 於 22-9-2007 11:14 發表    ...諗起以前細個睇過一個童畫故事...以前睇完都覺得好好睇,但唔知叫咩名(好想知)...僅餘既記憶,個故事大概係:  講一個好靚,金光閃閃,全身用黃金包住既皇子雕像,  有一日一隻燕子飛到呢個雕像度休息...

Thank you Celia for reminding us about this story (I have read it when I was little, such a touching & sad story ), it's called The Happy Prince 快樂王子, by Oscar Wilde

引用:
原帖由 Shiawase 於 22-9-2007 23:50 發表   Thank you Celia for reminding us about this story (I have read the story when I was little, such a touching & sad story ), it's called The Happy Prince 快樂王子, by Oscar Wi ...

Hey Celia, I have set up a new thread on 快樂王子, see below:

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=6596&extra=page%3D1

(thank you again for bringing up this topic )

引用:
原帖由 Shiawase 於 22-9-2007 23:50 發表   Thank you Celia for reminding us about this story (I have read it when I was little, such a touching & sad story ), it's called The Happy Prince 快樂王子, by Oscar Wilde &n ...

嘩~~好多謝您呀Shiawase!!

叫快樂王子

真係諗唔到呀,咁慘既故事叫'快樂'

細個睇過一次覺得好傷感好難忘

引用:
原帖由 celia 於 23-9-2007 11:13 發表   嘩~~好多謝您呀Shiawase!!   叫快樂王子   真係諗唔到呀,咁慘既故事叫'快樂'   細個睇過一次覺得好傷感好難忘

but what Shiawase posted says that, eventually, "小燕子高興地圍著王子又唱又跳。原來是天上的神知道了快樂王子的事,於是把他又變回原來的模樣" wor... so it's not a sad story after all? All the gold & diamond came back wor... (like how my stocks did recently )

引用:
原帖由 ar_woo 於 23-9-2007 11:21 發表   but what Shiawase posted says that, eventually, "小燕子高興地圍著王子又唱又跳。原來是天上的神知道了快樂王子的事,於是把他又變回原來的模樣" wor... so it's not a sad story after all ...

o艾o也.......我都係而家先知道最後係冇事架....嗚......點解我諗唔到童話故事大都係團圓結局....呃左幾廿年....哇~~~~

(like how my stocks did recently )咁您而家即係好有錢啦~~~~

好傷心呀~~~~~~~~我冇錢呀~~~~~~~~~~

引用:
原帖由 celia 於 23-9-2007 11:54 發表   o艾o也.......我都係而家先知道最後係冇事架....嗚......點解我諗唔到童話故事大都係團圓結局....

I have posted the original ending of the story in english in here: http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=6596&highlight=

(The Chinese Cartoon version has a slightly different ending, it's a 改編版)

引用:
原帖由 celia 於 23-9-2007 11:54 發表   o艾o也.......我都係而家先知道最後係冇事架....嗚......點解我諗唔到童話故事大都係團圓結局....呃左幾廿年....哇~~~~     (like how my stocks did recently )咁您而家即係好有錢啦 ...

No no, not "而家好有錢"   What I meant was, a few weeks ago I was losing money on my stocks (and was not too happy about it), but now it's back to +ve profit (but not that much... enough to buy you an oldcake dinner if you join us next time  )

88 12345
發新話題