58 123
發新話題

仲記得第一次上黎OLD CAKE 感覺嗎?

仲記得第一次上黎OLD CAKE 感覺嗎?

大約7個月前,有日上YAHOO搜尋(電腦奇俠),就SEARCH 到 OLD CAKE論檀(電腦奇俠世紀大騙案),睇見D師兄討論.真係好得意. 嘩!原來你地同我一樣,仲記得呢件事情.短短20多秒廣告.已牽動當年無數小朋友心靈同期待,直到20幾年後仲仍然記得.可知呢盆冷水當年淋得我地幾(應)

之後我都係用遊客身份上黎 OLD CAKE.除左上黎聽下歌仔睇下超人之外.其他主題也相當豐富.了解更多童年歷史同香港情懷. 當中遺忘左也時空交錯重拾腦海. 好!有意思. 完全啱我口味! 就決定註冊成為OLD CAKE 會員.小弟熱愛電腦奇俠,又係2007年註冊.就改個網名(奇俠2007).咁樣.(奇俠2007)就係 OLD CAKE 誕生了  

冇諗過會係 OLD CAKE認識到一班志同道俠,好多師兄都係高手.有時唔明D野都好詳細解釋比我聽.最特別仲可以見面.出黎交流一下.真係意想不到.而且 OLD CAKE網友好熱心.好有禮貌.又夠丈義.真係冇得頂呀!

奇俠2007

引用:
原帖由 奇俠2007 於 6-8-2007 22:37 發表 大約7個月前,有日上YAHOO搜尋(電腦奇俠),就SEARCH 到 OLD CAKE論檀(電腦奇俠世紀大騙案),睇見D師兄討論.真係好得意. 嘩!原來你地同我一樣,仲記得呢件事情.短短20多秒廣告.已牽動當年無數小朋友心靈同期待,直到2 ...

終於明白奇俠2007的身世了!之前都好想問兄台點解取名奇俠2007.

第一次上黎OLD CAKE 感覺......

我記得用了幾日幾夜不停地睇, 呢度資料極之充足,

香港至正的懷舊論壇確係呢一個了.

其實到今時今日成為會員都很多個月了, 仍然未能全部睇得哂所有貼呢.

第一次上黎oldcake網已經比佢網住

見到呢度有咁多懷舊動畫名特攝名昔日懷舊多不勝數,仲有埋年份,一睇就已經目定口呆

雖然當時係新黎,但已經覺得好親切,有好多似曾相識既感覺

原來好多以前唔知既,遺忘左既,都可以係度回憶返

Perfect!!

引用:
原帖由 999 於 6-8-2007 23:38 發表 終於明白奇俠2007的身世了!之前都好想問兄台點解取名奇俠2007.

999兄 奇俠2007身世就係咁( 簡而清)

Thanks 奇俠2007 for starting this thread!

The first time I heard of the oldcake.net forum was when I went to the website http://tvtv.webhop.org/ again trying to watch some old Japanese Cartoon clips (as I went to that website every now & then ....but can't remember where I heard of that website from originally) and saw this picture which said:

...i was extremely disappointed that the website has been "temporarily closed" , and couldn't believe it said that the website may be re-opened in 10 years time!!! (it's quite funny in a way when it said "10 yrs time"! )

...but since it mentioned about another website address (ie. www.oldcake.net), so I thought "好過無啦!" (you see, I was really disappointed  about not being able to use the original website) & went to the oldcake.net website to check it out anyway.  I usually dislike reading forums, as I wouldn't know where to begin, but surprisingly I found this forum extremely user-friendly and was able to find lots of useful information about our good old days (including pictures & links to video clips)!...originally I was only a "tourist" on this forum, but some of the topics are so interesting that made me want to contribute to this forum (thinking that it's not fair to just "take" from this website, but should also "give" as well!)

It's great to be able to share so many great memories with a lot of you oldcakes (Thank you! ) (...so sorry that I have to type in english most of the time, as it is much faster for me to type english, as I can't really type chinese that well (it's a bit too time consuming for me ))

Hope oldcake.net will continue to blossom!! 

閉! 點諗都諗唔起, 由咩開始就係呢樹出現...好早登記06年12月...但要到今年3月才係樹留多咗帖...開頭問料...問卡通既野...當解答哂我D無知 既問題後, 就好似磁石咁痴住咗, 唔上唔安樂果隻...直至目前為止都係咁.

引用:
原帖由 Shiawase 於 7-8-2007 00:30 發表 Thanks 奇俠2007 for starting this thread!   The first time I heard of the oldcake.net forum was when I went to the website http://tvtv.webhop.org/ again&n ...

Shiawase

哈哈哈.old cake仲有我地驚天地.泣鬼神.論檀發表.一日比一日豐富

引用:
原帖由 inabottle 於 7-8-2007 00:35 發表 閉! 點諗都諗唔起, 由咩開始就係呢樹出現...好早登記06年12月...但要到今年3月才係樹留多咗帖...開頭問料...問卡通既野...當解答哂我D無知 既問題後, 就好似磁石咁痴住咗, 唔上唔安樂果隻...直至目 ...

inabottle

你同我情況一樣 ,唔上唔安樂

當日開台時獲得Toby大人錯愛, 比小弟做左超級版主. 自然係咁狂出post幫手谷起oldcake.net.

電腦奇俠之世紀大騙案正係小弟既力作之一. 能夠令奇俠2007兄等brother成為oldcake一份子, 都叫無辜負到Toby大人!

其實開台時仲有幾個超級oldcake前輩, 不過佢地已經功成身退, 但係佢地出既post永遠都會留係oldcake.net. 成為一部份既記憶!

向呢幾位可以講出"金達全家"同"鐵人28又叫巨無霸"既前輩至敬! 

引用:
原帖由 杜劍龍 於 7-8-2007 01:04 發表 當日開台時獲得Toby大人錯愛, 比小弟做左超級版主. 自然係咁狂出post幫手谷起oldcake.net.   電腦奇俠之世紀大騙案正係小弟既力作之一. 能夠令奇俠2007兄等brother成為oldcake一份子, 都叫無辜負到Toby大 ...

杜劍龍 師兄

電腦奇俠之世紀大騙案,直頭睇到我赤紅熱氣.小弟完全無話可說.佩股 好嘢

有一日逛街商場,看到一套"斬虎屠龍劍"的漫畫,本來想買,但身上無 $ ,過兩日己不知所踪, 日後我學會電腦,便上網找,總是找不到,但卻找到這網站, 但好谷氣,每小時只可回一帖,真是忍受不了, 使轉上"光影回憶",又想念"老餅",上"下"上"下",又冇事啦!正常回帖,無阻滯, 而家用的網名是我的第二個,第一個冇用哩!所以我上了這網也有不少時日, 不過目錄太多,睇到眼到光,可能像我的老餅不多, 很多帖 [ 可能項目太多 ] 都冇人回,但可找到好多珍貴資料,真多謝各位兄弟姐妹.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 7-8-2007 04:40 發表 有一日逛街商場,看到一套"斬虎屠龍劍"的漫畫,本來想買,但身上無 $ ,過兩日己不知所踪, 日後我學會電腦,便上網找,總是找不到,但卻找到這網站, 但好谷氣,每小時只可回一帖,真是忍受不了, 使轉上"光影回憶" ...

Hi moneyismymoney, I think the same thing happened to me too, ie. "每小時只可回一帖"   when I first started using oldcake.net, but then later (not sure why), it's ok and I could 回帖 as many times as I like!

好似初戀感覺........

每日都想著上老餅. 唔上唔安樂.. 

最遺憾是沒有了..... http://tvtv.webhop.org/ 不過我己經....

本來看開oldcake 既前身,專播舊動畫歌個網站,但close

後來就只有看oldcake.net, 直至有一日竟發現有人discuss a-club 同漫周,重有口水團長親身出現,解答問題. 勾起好多少時回憶

就即時register.

不過比起其他出面既forum, 呢度(oldcake)既人真係mature d 同幾ok.

我都從呢度拾回不少小時既開心回憶,真係要感謝toby同不時有野發表既大大.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 7-8-2007 10:03 發表 好似初戀感覺........ 每日都想著上老餅. 唔上唔安樂..  最遺憾是沒有了..... http://tvtv.webhop.org/ 不過我己經....

你BACK UP咗   ?

引用:
原帖由 londobell2000 於 7-8-2007 15:29 發表 本來看開oldcake 既前身,專播舊動畫歌個網站,但close   後來就只有看oldcake.net, 直至有一日竟發現有人discuss a-club 同漫周,重有口水團長親身出現,解答問題. 勾起好多少時回憶   就即時regi ...

a-club 同漫周個thread 有萬幾個view, 會唔會係oldcake 最多view 既thread呢?

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 7-8-2007 04:40 發表 有一日逛街商場,看到一套"斬虎屠龍劍"的漫畫,本來想買,但身上無 $ ,過兩日己不知所踪, 日後我學會電腦,便上網找,總是找不到,但卻找到這網站, 但好谷氣,每小時只可回一帖,真是忍受不了, 使轉上"光影回憶" ...

moneyismymoney兄

寫好詳細呀

引用:
原帖由 inabottle 於 7-8-2007 15:33 發表   你BACK UP咗   ?

1 D La....未完已經

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 7-8-2007 23:35 發表 1 D La....未完已經

Foureyesfatboy

唔使激動

58 123
發新話題