發新話題

MSV/外傳

引用:
原帖由 矢作省吾 於 1-8-2007 10:32 發表 唔知有冇兄弟對「MSV」有認識? 小弟成日都想知多D「荒野の迅雷」、「白狼」同「尊尼-雷電」既戰跡, 有冇人有資料?

白狼係松永真, 真紅之稲妻係尊尼. 松永真響所羅被攻陷時逃往亞巴奧. 尊尼由於戰績驕人, 獲姬絲利亞少將提拔加入由佢直接指揮既精銳部隊"京米拉". 即使強如尊尼, 亦響亞巴奧攻防戰中陣亡.

而"荒野の迅雷"並唔係響MSV登場既人物, 而係響SATURN遊戲"機動戰士高達外傳 - 藍色命運"中出現.

引用:
原帖由 矢作省吾 於 2-8-2007 15:25 發表 現時「尊尼-雷電」既設定已由「亞巴奧攻防戰」陣亡改為行蹤不明。   2006年於「 GUNDAM EVOLVE ../9」 -「克里普斯戦役」中以「卡拉巴」強化人身份駕駛NT専用機「Zeta Plus」出場, 繼後患有 ...

唉, 又改設定....

引用:
原帖由 adamying 於 6-8-2007 11:43 發表   對不起亞力兄, 我所記得"荒野ソ迅雷"是dreamcast中"機動戦士ヮ⑦Фу外伝 ヵ①Яみソ落グギ地ザ…"   saturn的"Blue Destiny"自護軍的機司係"ЯудЗ・ЁшУみК⑦"譯音(林巴思 ...

你既資料正確.

"荒野の迅雷"的確係響Dreamcast"機動戦士ガンダム外伝 コロニーの落ちた地で…"中登場既自護軍王牌機司. 呢個故事同Blue Destiny並無關係. 

故事既舞台係響自護"英倫"作戰殖民星因偏差而墮落既澳洲大陸上. 主角係地球連邦軍中尉, 遊擊MS部隊 - White Dingo既隊長, 馬仕達・皮稚斯・雷亞(Master Pierce Rayer). 佢最後同"荒野の迅雷" - 域殊・度納曉決戰並將其擊敗.

呢兩個角色都於"機動戰士基連之野望 - 自護之系譜"中登場, 但PS2既"自護獨主戰記"竟然無佢兩個, 實在係有D意外.

引用:
原帖由 矢作省吾 於 2-8-2007 15:25 發表 -有侍證實既仲有, U.C.122年「火星獨立自護」総帥, 以同名「尊尼-雷電」作外號, 率領「舊-MS軍」登場。

根據我手頭上既資料"機動戰士MS大全集98", U.C.122年既"火星獨自自護軍"既唯一有記載王牌機司叫"夏露露・羅捷斯達", 並無尊尼呢個人. 當然, 日昇之後有改設定就另計.

我睇到既係:

第七位

・・・=・・・大佐

MS:115機 艦船6隻

以上列出既ACE PILOT黎講, 我對連邦軍既比較熟悉.

姓名: 迪尼斯・A・容格/テネス・A・ユング

所屬: 地球連邦軍

官階: 少佐

機體: 狙擊型吉姆/RGM-79SC

登場作品: 機動戰士高達 - 戰術大圖鑑

簡介: 響一年戰爭時期, 地球連邦軍官方所發表既擊墮數據中, 比起N.T.亞寶仲要多既唯一一個王牌. 專用機係狙擊型吉姆. 另外, 有睇Z, ZZ Gundam都知泰坦斯方面有個叫做"日扎"既ACE, 佢經常令奧干等人陷於苦戰. 而迪尼斯・A・容格同日扎係響一年戰爭時既同袍.

姓名: 利德.渥爾夫/リド・ウォルフ

官階: 少佐

機體: 吉姆加濃/RGC-80

簡介: 佢既戰術係利用速度, 靈活性將敵機擊破. 再加上佢既專用吉姆加濃塗裝係黑色, 所以自護既士兵都稱佢為"跳著舞的黑色死神".

姓名: 朗・高爾/ロン・コウ

官階: 少尉

機體: 狙擊型吉姆/RGM-79SC

簡介: 活躍於一年戰爭時期, 係一個極優秀既ACE, 0094時編定既"戰術大圖鑑"擊墮數排第5位.

姓名: 海因茲.貝爾/ ハインツ・ベア

官階: 中尉

機體: 重裝甲型高達/FA-78-1

簡介: --

呢三本書我響amazon見過, 當時由於唔知頭唔知路所以無買. 不過咦家你scan左入面出黎睇落又好似唔錯, 我覺得畫功其實可以接受, 最重要都仲係內容.

講開高達書, 早幾年台灣果邊出左本叫"激動時代"既書. 係以同人形式出版有關一年戰爭既補完, 入面講既野都好詳盡下. 不過可能字太多既關係, 只係出到第三期就無出, 有d可惜.

引用:
原帖由 adamying 於 12-6-2008 13:36 發表 小說版中段河島勇擊落數己經超過60機, 排名應該至少到第5名, 但因為exam有關記錄全部被取消, 所以河島勇的戰功就............ , 排名係十甲不入.

聯邦軍將亞寶同RX78一齊輸入電腦做教材, 而裕係唯一一個能夠擊敗虛擬版"白色惡魔"既人. 佢仲有過擊退進入暴走狀態既BLUE DESTINY既成績. 所以佢差極都有個普.

不過如果無記錯, 當年玩SATURN版加島裕最後好似同敵人同歸於盡. 有無BROTHER可以證實一下.

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 12-6-2008 18:13 發表 係呀... 仲有時會改設定添... 初代既高達設定GM係高達量產型... 後來自立門戶................

GM到咦家都仲係高達既量產型喎, GM既全寫係"Gundam type Mass-production model". 你係咪記錯左gun canon呀?

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 12-6-2008 17:25 發表 係後來先再加啫... 之後1997年個時出game個時都無咁既稱號... 藍色死神係對藍色命運1號機既稱呼咋...

No no, "藍"系列第一作係1996年, 當時已經有"蒼い死神"呢個稱號嫁啦.

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 12-6-2008 22:35 發表 絕對無... 最初設定不嬲都係高達量產型... 但係後來改左設定... 講只有第一代GM係高達量產型... 其他既GMII... GMIII既唔係...

GMII同GMIII都係GM, 而GM系既就有Z入面既雷姆, 0093既積根同F91既重裝G. 所以GM同GM系係兩樣野, 呢個設定無改過.

矢作兄, 岩岩讀完wiki上既分析, 發現有好多同官方既有出入. 等我整理一下今晚post上黎.

發新話題