發新話題

月神二號

月神二號

有樣嘢小弟唸極都唔明...「月神二號」究竟係憑乜嘢可以响宇宙企得咁硬? 原因係「自護」冇打佢~定係真係攻佢唔陷?

引用:
原帖由 矢作省吾 於 30-7-2007 16:05 發表 有樣嘢小弟唸極都唔明...「月神二號」究竟係憑乜嘢可以响宇宙企得咁硬? 原因係「自護」冇打佢~定係真係攻佢唔陷?

可唔可以咁想: 一個被孤立既要塞, 其實係無乜作用,

戰爭初至中期, 聯邦軍既殖民嶼P買少見少, 中立區都未必敢對lunar 2 補給, 而自護亦直接打地球

lunar2  就腹背受敵, 成為孤立既要塞, d駐軍走又會比包抄, 唔走又憂慮補給, 自護可能想佢自己餓死. (不過奇就奇在lunar2 重有能力接濟太空母艦??)

不過就算補給ok,lunar 2都未必有用(好似wwii 法國既瑪崎洛防線一漾....)

唔知大家有乜高見?

我都唔知應唔應該用「瑪崎洛防線」黎形容「月神二號」?! 雖然話「月神二號」係個孤立要塞, 但好好醜醜佢都係叫做「地球」同「宇宙」之間既第一站, 對進攻既一方頗為有戰略性, 尤其是「自護」咁睇重「奧迪沙」既資源, 冇理由唔先舉軍攻陷「月神二號」黎確保條運輸路線架?!

引用:
原帖由 矢作省吾 於 31-7-2007 11:58 發表 我都唔知應唔應該用「瑪崎洛防線」黎形容「月神二號」?! 雖然話「月神二號」係個孤立要塞, 但好好醜醜佢都係叫做「地球」同「宇宙」之間既第一站, 對進攻既一方頗為有戰略性, 尤其是「自護」咁睇重「奧迪沙」既 ...

月神2號同亞巴奧, 所羅門一樣有自己既漂流軌道. 由於自護響開戰無耐已經攻佔月球同降落地面, 而且月神2號既戰略價值唔大, 所以自護當時並未有分心去攻打佢.

睇番「玖叔」既「一年戰爭」Post, 若果唔計「星一號作」戰, 「自護」試過同「月神二號」既艦隊直接開過四次戰:

U.C.0079.01.06「聯邦宇宙軍」-「第四艦」隊由「月神二號」出航試圖阻止「殖民衛星墮落作戰」,但因戰損超過70%而撤退。

U.C.0079.09.16「自護軍」展開「月神二號」襲擊作戰。

U.C.0079.10.10「自護軍」再度進行對「月神二號」的強襲,牽制「聯邦軍」對「敖德薩作戰」的支援。

U.C.0079.10.30 正前往「所羅門」的「自護宇宙攻擊軍」艦隊於「月神二號」與「聯邦」艦隊交戰。

引用:
原帖由 亞力 於 31-7-2007 13:32 發表   月神2號同亞巴奧, 所羅門一樣有自己既漂流軌道. 由於自護響開戰無耐已經攻佔月球同降落地面, 而且月神2號既戰略價值唔大, 所以自護當時並未有分心去攻打佢.

我都幾覺得正確,

自護唔會放太多資源去一d唔係太有價值的地方上,

因為自護已經唔夠資源了

最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

引用:
原帖由 矢作省吾 於 31-7-2007 11:58 發表 我都唔知應唔應該用「瑪崎洛防線」黎形容「月神二號」?! 雖然話「月神二號」係個孤立要塞, 但好好醜醜佢都係叫做「地球」同「宇宙」之間既第一站, 對進攻既一方頗為有戰略性, 尤其是「自護」咁睇重「奧迪沙」既 ...

咁亦有道理, 若果lunar 2 被自護佔領埋, 聯邦既反擊會好困難, (起碼佢要奪回lunar2 才能再去打其他要塞, 因為親聯邦既嶼P少d, 唔取回lunar2日後前線就難補給), 歷史可能會改寫......

引用:
原帖由 londobell2000 於 31-7-2007 15:43 發表   咁亦有道理, 若果lunar 2 被自護佔領埋, 聯邦既反擊會好困難, (起碼佢要奪回lunar2 才能再去打其他要塞, 因為親聯邦既嶼P少d, 唔取回lunar2日後前線就難補給), 歷史可能會改寫......

有可能.

不過以正史黎講, 聯邦進攻所羅門艦隊係直接由查布羅出發既. 能夠順利避開自護艦隊既狙擊係因為聯邦軍以白色基地作魚餌, 叫做用"調虎離山"計引開注意力. 當然, 亦有部份艦隊係由月神2號出發既, 不過就唔係主力.

其實到了戰爭中期,

自護已經將大部份資源放在"攻打查布羅"上,

反而其他的戰線就開始放慢了.

這都是聯邦軍可以反擊的一個原因

引用:
原帖由 任因玖 於 31-7-2007 16:54 發表 其實到了戰爭中期, 自護已經將大部份資源放在"攻打查布羅"上, 反而其他的戰線就開始放慢了. 這都是聯邦軍可以反擊的一個原因

咁攻打查布羅算唔算係自護既錯誤決定呢?

(其實自護將d兵力守住d殖民衛星同地面既資源, 如北美既"糧倉"同其他既"特殊礦材", 作持久戰, 都未必打唔過聯邦軍)

我覺得就算無木馬號幫手,

自護都攻唔入查布洛.

有冇人睇過「機動戦士ガンダムIII めぐりあい宇宙編-Film Comic」既「U.C. 的宇宙要塞」專欄? 原來「月神二號」係當時三大要塞之中最大既一個, 而佢裡面對「月神二號」、「所羅門」同「亞巴奧」既分析做得幾正, 值得睇睇!

引用:
原帖由 矢作省吾 於 1-8-2007 09:56 發表 有冇人睇過「機動戦士ガンダムIII めぐりあい宇宙編-Film Comic」既「U.C. 的宇宙要塞」專欄? 原來「月神二號」係當時三大要塞之中最大既一個, 而 ...

好似數漏左"亞古捷斯", 佢既SIZE同亞巴奧相若. 響Zeta Gundam入面, 哈曼用"亞古捷斯"撞散左泰坦斯據點之一既"捷達之門"(亞巴奧). 到左0093, 馬沙更意圖用"亞古捷斯"撞向地球, 要將地球寒冷化.

引用:
原帖由 亞力 於 1-8-2007 13:29 發表   好似數漏左"亞古捷斯", 佢既SIZE同亞巴奧相若. 響Zeta Gundam入面, 哈曼用"亞古捷斯"撞散左泰坦斯據點之一既"捷達之門"(亞巴奧). 到左0093, 馬沙更意圖用"亞古捷斯"撞向地球, 要將地球寒冷化.
個專欄可能係响「Z-高達」前寫, 完全冇提及到「亞古捷斯」。

其實我覺得自護連開發Gundam的殖民衛星, 這麼薄弱兵力都無法有效控制(先不論殖民衛星中立與否), 那麼有大量兵力的Lunar 2就更加難對付, Lunar 2本身有十分強的自給能力, 在當時可以獨立開發ms(初期的吉姆宇宙型), 而且自護又沒有能力去控制全部宇宙, 那麼Lunar 2在補給方面應不至於斷絶, 小說及TV版中物資都足夠到可以收留平民, 而當時自護兵力的緊張情況, 可以在初初數集中, 馬沙損失了ms, 需要補給時, 只可以給予部份, 只是一兩部ms-06都有難度, 可見自護的捉襟見肘, 其實 Lunar 2 有幾強, 可以從馬沙之返擊中看出來, 馬沙要出奇不意之餘, 還要全力攻打. 先可以攻陷.

自護想攻陷查布羅, 正是因為兵力不足, 想盡快攻陷聯邦的總部, 破壞/佔領司令部盡快結束戰爭.

我覺得自護當時根本只是想賭賭看看可不可以攻陷, 木馬在北美使到自護損失不少, 歐洲奧迪沙又戰敗, 之後集結殘存地球兵力去全力攻打查布羅, 不是賭賭看, 是什麼.

引用:
原帖由 adamying 於 2-8-2007 10:37 發表 其實我覺得自護連開發Gundam的殖民衛星, 這麼薄弱兵力都無法有效控制(先不論殖民衛星中立與否), 那麼有大量兵力的Lunar 2就更加難對付, Lunar 2本身有十分強的自給能力, 在當時可以獨立開發ms(初期的吉姆宇宙型 ...

分析得好好. 的確, 當雷比爾被俘脫出之後回到聯邦便進行"自護無兵"的演說去激勵士氣低沈的聯邦軍. 雖說開戰後地球聯邦處於下風, 但自護也有兵源的煩惱. 這情況就像二次大戰的德軍難以完全控制面積遼闊的佔領地. 說到Side-7, RX-78-2的試驗地, 自護委派了紅慧星馬沙負責討伐, 其實這已經算是十分重視. 只是自護萬萬想不到高達與一個還未成年的亞寶會有如此驚人的戰鬥力, 所以在這不明不白的情況下才損兵折將. 月神2號開發MS是大戰中期的事情了, 雖然初期的吉姆宇宙型的基本裝備很簡陋, 只有90mm機關槍, 就連光刀也沒有. 但要防衛其實也並不難. 可是, 在月神2號的聯邦軍一直養尊處優, 戰鬥力遠不及自護. 馬沙只是略施小計更把整個月神2號艦隊困在船塢之內. 如果自護真把這個戰略價值不大的月神2號看成重要打擊點, 相信也能把它佔領的.

至於在0093時, 馬沙要使出九牛二虎之力才把它攻陷是因為月神2號當時的兵力和作戰能力已經不可與0079時同日而語了. 其實在一年戰爭之後, 聯邦軍就已經打軍力, 軍備推到最高點去避免像0079開戰時處下風之覆轍.

眾兄弟既分析, 簡直仲仔細過「日昇」。 暫時官方解釋「月神二號」冇被攻陷既原因, 主要都淨係話因為「月神二號」係背向戰場, 所以未能成為戰場主道。

引用:
原帖由 矢作省吾 於 3-8-2007 16:30 發表 眾兄弟既分析, 簡直仲仔細過「日昇」。 暫時官方解釋「月神二號」冇被攻陷既原因, 主要都淨係話因為「月神二號」係背向戰場, 所以未能成為戰場主道。

大家有無地圖分析一下呢!?!?

引用:
原帖由 任因玖 於 8-11-2007 21:45 發表   大家有無地圖分析一下呢!?!?

轉載自:http://tw.myblog.yahoo.com/jw!J5 ... /article?mid=10&;prev=12&next=8&l=f&fid=5 

發新話題