發新話題

[間諜動作片] 007 系列 My Name is Bond, James Bond (1962-now)

12吋公仔

羅渣摩亞 與 鋼牙

引用:
原帖由 999 於 1-2-2007 12:09 發表 話說早年James Bond曾在內地執行任務,例牌會同陌生女郎纏綿........事後James Bond正要出房門離開之際,聽到那美女突然大叫:Bond !James Bond! 嚇得他屁滚尿流,怕的是身份敗露,性命不保,頭也不回地潛回英國 ...

過去毛澤東年代中國很敏感,英國佬盡量唔掂有關題材,寧願將蘇聯作為大壞旦,都唔敢玩到China。占士邦片唯一牽涉大陸的有鐵金剛大戰金槍客,除了這齣電影很多場戲在香港拍攝(包括半島酒店、尖沙嘴漢口道、舊港澳碼頭、龍圃、海上學府沉船遺骸),片中講述金槍客所住的小島是向大陸買的,所以有一幕係金槍客同解放軍通話,當然那個占士邦島是在泰國。

另有一齣鐵金剛勇戰殺人狂魔,寫到香港掃毒組係忍者,實在離譜;要到明日帝國楊紫瓊這個中國女特務先至威番,因為大陸國力強。

前幾晚﹝Sunday﹞亞洲播「大戰金手指」,後來俾我搵到 youtube 一段 original sound track :

http://www.youtube.com/watch?v=EKAhboAtaF4

我回味0既唔係 James Bond,係 60 年代0既粵語片,點解?「金手指」係當年粵語「特務片」﹝有時偵探片﹞用得勁多0既罐頭音樂/配樂,真係用到爛晒咁滯。聽住 youtube 呢段音樂,我又記得當年張英才、胡楓、蕭芳芳 D 靚樣 ......

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
歡迎瀏覽細拉的部落

http://selahk.blogspot.com/

引用:
原帖由 細拉 於 27-5-2009 01:08 發表 前幾晚﹝Sunday﹞亞洲播「大戰金手指」,後來俾我搵到 youtube 一段 original sound track :http://www.youtube.com/watch?v=EKAhboAtaF4我回味0既唔係 James Bond,係 60 年代0既粵語片,點解?「金手指」係當年粵語 ...
http://www.jamesbondhk.com/0010.html
人越大越愛想當年,我是個連鄉別井自作業的變態人。

引用:
原帖由 細拉 於 27-5-2009 01:08 發表 前幾晚﹝Sunday﹞亞洲播「大戰金手指」,後來俾我搵到 youtube 一段 original sound track :http://www.youtube.com/watch?v=EKAhboAtaF4我回味0既唔係 James Bond,係 60 年代0既粵語片,點解?「金手指」係當年粵語 ...

睇左幾次,都係咁好睇.

Tomorrow Never Dies

Tomorrow Never Dies

Michelle Yeoh Web Theatre: Tomorrow Never Dies -
30 Sep 2000 ... Michelle Yeoh, James Bond, Pierce Brosnan, Tomorrow Never Dies.
http://michelleyeoh.info/Movie/tnd.html

James Bond....Pierce Brosnan

Wai lin ....  Michelle Yeoh

係近代James Bond最佳Partner~!!!
型男打女~!
有型又打得~!

今晚本港台做我最喜愛既鐵金剛勇破海底城!

廣東話配音, 真係第1次聽,

好可惜既係CUT左少少片段呀...因為播六合彩?

引用:
原帖由 綠寶210 於 30-5-2009 22:45 發表 今晚本港台做我最喜愛既鐵金剛勇破海底城! 廣東話配音, 真係第1次聽, 好可惜既係CUT左少少片段呀...因為播六合彩?  

剛剛睇完,真精彩,邦女郎當然係好嘢!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 30-5-2009 22:50 發表 剛剛睇完,真精彩,邦女郎當然係好嘢!

BEATLES 既 Ringo Starr 娶左佢做老婆, 佢就肥仔啦....

每次一見到佢就諗起伍晃榮既名言:

"? 係圓既"

講到占士邦 James Bond,當然最威就係「辛康納利 Sean Connery」啦!

講到成名作,當然係第二部邦片,「鐵金剛勇破間諜網  From Russia with Love」。

那時,影迷才識追番第一部邦片,「鐵金剛勇破神秘島  Dr. No」!

引用:
原帖由 luckyrat 於 31-5-2009 08:00 發表 講到占士邦 James Bond,當然最威就係「辛康納利 Sean Connery」啦!   講到成名作,當然係第二部邦片,「鐵金剛勇破間諜網  From Russia with Love」。那時,影迷才識追番第一部邦片,「鐵金剛勇破神 ...

引用:
原帖由 綠寶210 於 30-5-2009 22:45 發表 今晚本港台做我最喜愛既鐵金剛勇破海底城! 廣東話配音, 真係第1次聽, 好可惜既係CUT左少少片段呀...因為播六合彩?  

鐵金剛勇破海底城James Bond由黃志成配音~!

咁多代主題曲,我還是最鐘意Octopussy的All Time High!

">

引用:
原帖由 Delight986 於 31-5-2009 09:30 發表 鐵金剛勇破海底城James Bond由黃志成配音~!

原來佢就係馬沙!

仲有70年代麗的既蝙蝠俠,  幾年前三國演義既關羽...

WIKI 有講, 我諗應該有更多呢.

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%83%E5%BF%97%E6%88%90

引用:
原帖由 虎榮 於 31-5-2009 13:34 發表 咁多代主題曲,我還是最鐘意Octopussy的All Time High!  

我都好喜歡呢隻歌, 

007十大最喜歡主題曲之一.

引用:
原帖由 綠寶210 於 31-5-2009 22:40 發表   原來佢就係馬沙!   仲有70年代麗的既蝙蝠俠,  幾年前三國演義既關羽... WIKI 有講, 我諗應該有更多呢. http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%83%E5%BF%97%E6%88%90    

無線TV版馬沙~由鄧榮銢配音,成龍電影專用配音員(早期) ,

鄧榮銢~聲浪比較Young,接近年青時期馬沙,成龍

黃志成~配音有~Black-RX,福卡,動感超人比較等等熟悉~!

UC0093電影內可能由黃志成~為馬沙統帥配音...既..

黃志成~聲浪比較成熟男人味~~...

Live and Let Die 1971 Rolex

James Bond Watch

Live and Let Die 1971  Rolex
Roger Moore

5513 Rolex Submariner

James Bond第一隻經改裝的手錶5513 Rolex Submariner,十分經典。它可產生強大磁力,令子彈改變方向;錶玉外圍的刻度還會轉動,能割開繩子。James Bond曾用它來取裝有壓縮空氣的子彈,又用它割繩。

'Tomorrow Never Dies'

'Tomorrow Never Dies'

Date of Release
World Premiere 9th December 1997, the Odeon Leicester Square, London

Bond's Car
BMW 750 iL
BMW R 1200 Motorbike (Borrowed!)

Control-BMW 750 iL 'Tomorrow Never Dies'

Bond’s Gadget
Ericsson cell phone with universal lock-pick in antenna, fingerprint scanner, 20,000 volt electric shock security system. Also remotely starts and controls oo7’s BMW 750 iL

Ericsson Remote Control

Omega Seamaster Professional-'Tomorrow Never Dies'

引用:
原帖由 Delight986 於 18-6-2009 11:19 發表 'Tomorrow Never Dies' Date of ReleaseWorld Premiere 9th December 1997, the Odeon Leicester Square, London Bond's CarBMW 750 iLBMW R 1200 Motorbike (Borrowed!)Control-BMW 750 iL 'Tomorrow Never Dies' ...
我識007的時候,佢已經場場戲都戴OMEGA,

估唔到舊時佢戴Rolex!

其實,James Bond成日鶺舅J面賣廣告:AUDI跑車,Ericsson電話等等

That Rolex 5513 now priced around 45000HKD..more expensive than those Omega..
人越大越愛想當年,我是個連鄉別井自作業的變態人。

發新話題