發新話題

鐵甲人 地球靜止之日 1998

引用:
原帖由 Kal-El 於 9-3-2012 10:40 發表 但係鐵甲人始終係地球人制造, 百勝龍係幾前年前, 巴別二世祖先的外星超高科技結晶制造, 保護巴別二世的, 所以我覺得百勝龍會win

我地不論出身的, 只看實戰的 !

之前百勝龍在巴別二世片中都無乜好特出表現, 動作又慢, 武器又少, 好難想像佢一定WIN !

引用:
原帖由 East 於 9-3-2012 11:45 發表   我地不論出身的, 只看實戰的 ! 之前百勝龍在巴別二世片中都無乜好特出表現, 動作又慢, 武器又少, 好難想像佢一定WIN !

咁又係, 在機戰中, 鐵甲人的實力不比鐵甲萬能俠同超獸機神差, 但係百龍就從來都冇份出場, 可見外星科技都唔一定有絕對優勢

引用:
原帖由 Kal-El 於 9-3-2012 12:08 發表   咁又係, 在機戰中, 鐵甲人的實力不比鐵甲萬能俠同超獸機神差, 但係百龍就從來都冇份出場, 可見外星科技都唔一定有絕對優勢

↑無玩機戦的我請問声:聴講勁屈機的<姐奥奶媽>対OVA版鐵甲人誰利害呢?

引用:
原帖由 Machbaron 於 9-3-2012 12:43 發表 ↑無玩機戦的我請問声:聴講勁屈機的<姐奥奶媽>対OVA版鐵甲人誰利害呢?

小弟孤陋寡聞, 請問<姐奥奶媽>是甚麼機體?

引用:
原帖由 Kal-El 於 9-3-2012 14:58 發表   小弟孤陋寡聞, 請問<姐奥奶媽>是甚麼機體?
借我奶媽↓

即死MAP攻撃↓

引用:
原帖由 Machbaron 於 9-3-2012 16:20 發表 借我奶媽↓ 即死MAP攻撃↓

原來係志雷馬, 在機戰世界中, 我覺得會係天之志雷馬強d, 當然, 後來出的 真志雷馬會更更更更強

好想買一套 gaint robo 的 bluray 碟睇,但 日本正版好貴,最好遲d有老番 買就好啦.

哈,終於比我搵到一套 mkv 的 7片 dvd gaint robo ,
1472 x 1080P的
不過不是BT的,要去買的在DB

可以享受一下高清了

當年此片在葵芳新都會戲院上過正場,
電影把頭兩集剪為90分鐘,
冇咗飲酒果段。
間戲院好細,好似坐近啲睇電視咁,
我印象中係似用三色投影機,好似睇小電影咁,
不過我都睇得好過癮。

我都有睇過,佢用LCD投影機播既,我好似見到部機倒吊,
因為用 LD碟播,果時未出dvd 版本,
畫面好粗,好多微粒...

聽晚就收到 giant robo 7碟MKV 檔碟 ,睇下有幾高清先...

無錯.mkv 碟是收到了,本來一心想用高清解碼盒的讀mkv 檔案
唔知點解今次解碼盒讀為""不知名檔案""
其它bt的mkv檔都可以的
可能bluray壓縮時處理不好....所以
而家只有用屋企好渣的 display咭 去睇,慢格同聲畫不同步,好慘...
不過又真係幾清既,但又未到電影院咁清...可能老片的關係......

剛剛係網上見到鐵甲人Blu-ray Box減了價,但都要31179日圓仍然很貴,期望出港版平啲啦。
 photo 943575324EBABlu-rayBox_zps2775cb48.jpg

港版要1000蚊或樓下我先買得起,不過日本估香港市場不大,出台版機會大d.

百勝龍
.

.

.
睇下個樣都知邊個勝萛高啦..

.

引用:
原帖由 寨晏t路卜 於 3-3-2015 22:55 發表 百勝龍...睇下個樣都知邊個勝萛高啦...

勝負不能單看表面, 百勝龍始終是外星人科技...
而動畫鐵甲人都經重新設定才有這麼多武器, 原作特攝鐵甲人得很少武器...
所以, 未出手的新版百勝龍也同樣可以在鐵甲人動畫中被重新設定有大量秘密武器裝在身上! 

但特攝歸特攝, 卡通歸卡通.
元祖鐵甲人跟1992年Gaint robo 版本係兩個不同的機械人.
所以1992年 Giant robo 應可同百勝龍歸同一類.

動畫中的Gaint robo 未試過在海底戰,在海中動作亦好苯重.
所以海戰會輸...裝甲好似百勝龍厚d, 手掌亦好肥大,比佢插一野會重傷.
比鐵甲人質一拳亦會吐油,各有千秋.....

引用:
原帖由 寨晏t路卜 於 3-3-2015 23:38 發表 但特輯歸特輯, 卡通歸卡通.元祖鐵甲人跟1992年Gaint robo 版本係兩個不同的機械人.所以1992年 Giant robo 應可同百勝龍歸同一類.      動畫中的Gaint robo 未試過在海底戰,在海中動作亦好苯 ...

如果拉鐵甲人落打, 百勝龍應該 win 硬...鐵甲人落到深海分分鐘連草間大作的命令也接收不會。

GR3號好有型架, 可惜好少產品....

好,就比個GR3 你睇下.
.

.

發新話題