發新話題

YMS-15 強人

記得「高達」打低「強人」時, 「馬沙」彈咗句: 「你哋個個都係咁嘅! 得個睇字! 睇得唔打得!」

引用:
原帖由 zetagundam 於 14-7-2007 13:25 發表 這裡有一點說, 你看看是不是你所指的.......   http://zh.wikipedia.org/wiki/YMS ... 8%E6%88%98%E5%A3%AB
埋編嘢都有嘢學架! 未睇「維基」前, 我就真係唔知「強人」既Design係用黎做「大魔」既支援, 更加估唔到「強人」既停產, 間接係同「大魔」被淘汰有關。

引用:
原帖由 亞力 於 20-7-2007 14:45 發表   正式黎講強人並未投入過生產, 一切只係響試驗階段. 話"強人係大魔既支援"我真係第一次聽, 一直以黎官方既講法都係因為輸左比勇士. 強人本來既開發原因同勇士一樣, 都係為左針對RX-78及使用光線兵器( ...
果隻「擴散光線砲」究竟有冇殺傷力? 我成日都認為佢只可以當射燈用!

引用:
原帖由 任因玖 於 21-7-2007 11:02 發表 在機能和作戰上, 大魔其實唔錯, 如果唔係, 馬沙都唔會偷了大魔的設計圖去奧干, 開發"力其蒂亞斯" 只不過,在白兵戰上, 大魔正正反映出自護的不足.
反映「自護」邊方面不足?

「自護」中期生產機體最大既問題係機體系列唔得全面性, 好多MS既設計都淨係針對局地性用途。 其他既MS我都費事追問, 但「MS-09」就真係離譜咗D, 洗唔洗真係要分開「大魔」同「加大魔」呀?! 照咁講「MS-09」既機體繁用潛在力咪仲衰過「MS-06」??

引用:
原帖由 亞力 於 26-7-2007 15:10 發表   "大魔"原來設計概念係陸戰用, 取代機動力不足既"老虎". "加大魔"只係"大魔"既宇宙用裝備.
所以我意思咪話點解「自護」當初設計「MS-09」時, 唔一早張「大魔」設定為一架可以係响宇宙同陸戰共用既機體, 而要等去到後期至左加右加? 雖然講話响「大魔」開發時, 「自護」既主要戰場係「地球」, 但當時「自護」仲未曾攻陷「月神二號」, 設計人員冇理由唔張宇宙戰考慮响「MS-09」既設定提案度? 宇宙區域係「自護」既老本, 就算當時佢哋已經完全控制宇宙戰場既主道, 都唔應該咁樣Project「大魔」。

話時話, 「大魔」既設定係可以水上滑行, 但有冇人記得電視响「UC-0079」裡面有冇做過埋一幕?

其實「大魔」既「水上滑行」設定都好唔明確, 究竟佢所講既「水上」, 係指「海」定係只話「沼澤」同「湖面」之類?

引用:
原帖由 亞力 於 27-7-2007 13:53 發表   其實大魔同加大魔既外型係一樣, 只係大魔裝備既係噴氣式引擎, 而加大魔裝備既係宇宙用噴射引擎. 所以其實自護一早就張大魔設定為一架可以係响宇宙同陸戰共用既機體, 並非要等去到後期至左加右加.
可能我唔識機械, 我始終覺得咁改引擎法會幾大工程吓! 但無可否認「大魔」既Design同個Look睇咗咁多年都係咁正!

講開「聯邦」既MS, 「阿寶」响「衛星6號」時咪發過皮四, 丟咗佢老豆話跟據「自護」MS研究, 可以令「高達」有五倍爆炸力既回路~

「阿寶」就話佢係件舊嘢! 你哋話佢係堅定係流?

引用:
原帖由 adamying 於 17-8-2007 16:17 發表   應該係流..... 因為當時阿寶找到佢老豆時, 佢已經因為"缺氧症"(因第一集渣古打穿鷜穫P外壁, 佢老豆飛鬙X宇宙, 俾人救起時, 長時間缺氧) 變得 short short 地, 但又 short 吾晒, 住係垃圾場, 而阿寶 ...
「缺氧症」會影響個腦?

引用:
原帖由 yusumnn2000 於 19-8-2007 04:49 發表     「缺氧症」令腦細胞得不到氧而死亡,普通知識呀。
Thanks! 小弟既弱點係成日忽略普通常識!!

發新話題