40 12
發新話題

十大奇案

十大奇案

RTV翵峓@。劇力萬均。第一集係碎屍案。金童 + 張瑛

有一集"爐灶底藏屍" 講男主角殺左個女人仲將佢d五官切晒落黎, 跟住個男主角經常出現幻覺, 影住個女人冇眼耳口鼻架! o個時睇真係覺得好恐怖架!

麥當雄gei野向來都唔錯ga! 佢仲客串過其中一集:劇情講到D同黨問佢打算打劫邊間bank;老麥就以唱廣告歌黎回答:小莫小於水滴匯成大海汪洋;細莫細於沙粒................................(hang seng bank) [ 本帖最後由 火馬 於 23-9-2006 23:18 編輯 ]

引用:
原帖由 milmil 於 23-9-2006 17:42 發表 有一集"爐灶底藏屍" 講男主角殺左個女人仲將佢d五官切晒落黎, 跟住個男主角經常出現幻覺, 影住個女人冇眼耳口鼻架! o個時睇真係覺得好恐怖架!
黧鬼曮Y灶底藏屍,而係將條屍嚝鼎x放入唔知係D二流酒店定賓館鴽N氣槽內。十大冇拍過灶底藏屍,邵氏就有!

引用:
原帖由 spectreman 於 24-9-2006 12:27 發表 黧鬼曮Y灶底藏屍,而係將條屍嚝鼎x放入唔知係D二流酒店定賓館鴽N氣槽內。十大冇拍過灶底藏屍,邵氏就有!
milmi講黧鬼曮Y灶底藏屍,的確如spectreman所講,兇手張器官收在唔知Dセ野二流酒店定賓館鴽N氣槽內,但RTV有無拍灶底藏屍我就唔sure

霧夜飛屍:陸柱石做男角,張美蓮做女角,東南亞女子誤信筆友,來角與筆友男友同居,后來了解對方,提出分手,被男主角深夜三四點,喺屋邨十幾樓掟落街,陰公,嚇死異鄉

霧夜飛屍E集係麥當雄頭次飯X做大導,一砲成名。 個女主角係覃恩美instead.

我記得三狼案。 三個主角係許紹雄、劉緯民、仲有一個唔記得o左。

引用:
原帖由 spectreman 於 24-9-2006 12:27 發表 黧鬼曮Y灶底藏屍,而係將條屍嚝鼎x放入唔知係D二流酒店定賓館鴽N氣槽內。十大冇拍過灶底藏屍,邵氏就有!
d器官放左係邊我唔記得喇! 但係我真係記得有一集個男主角係用紅毛泥將條女屍藏左係佢自己屋企個灶底到架bor~, 咁呢一集係咩呢????

N唔N唔係"十大奇案",而係後來"大件事"呢?

講起大件事,我記得有一集叫「强出頭」,朱鐵和叫「西瓜丙」,响馬頭做咕喱,個食西瓜樣好搞笑,持住自己牛精兼大隻,成日幫人出頭,結果得罪了黑幫大佬,最後俾人斬死。

引用:
原帖由 奪命金 於 19-10-2006 14:12 發表 講起大件事,我記得有一集叫「L出頭」,朱鐵和叫「西瓜丙」,鈰阱Y做咕喱,個食西瓜樣好搞笑,持住自己牛精兼大隻,成日幫人出頭,結果得罪了黑幫大佬,最後俾人斬死。
金爺,你真好記性

大家咁話啦!當初唔掛住睇電視,怕且大學學位都讀了幾個了。

引用:
原帖由 奪命金 於 19-10-2006 16:46 發表 大家咁話啦!當初唔掛住睇電視,怕且大學學位都讀了幾個了。
你謙

引用:
係呀 因為真人真事 所以我知道間公寓係響旺角道洗衣街交界 我中學同學就係住響樓上=.= 兇手係張受害者的性器官(乳頭陰唇),5官切哂落離 放影冷氣機槽內 受害者好似係做髮花o既

引用:
原帖由 血染相思谷 於 17-1-2007 15:01 發表 係呀 因為真人真事 所以我知道間公寓係響旺角道洗衣街交界 我中學同學就係住響樓上=.= 兇手係張受害者的性器官(乳頭陰唇),5官切哂落離 放影冷氣機槽內 受害者好似係做髮花o既
"仙掌公寓"...?????

我好記得o個間叫"長城公寓",因為我細個o個時俾呢單案嚇到幾晚都訓唔著,夜晚急尿都唔敢起身屙,幾慘呀!

引用:
原帖由 mbcheung 於 25-1-2008 01:44 發表 我好記得o個間叫"長城公寓",因為我細個o個時俾呢單案嚇到幾晚都訓唔著,夜晚急尿都唔敢起身屙,幾慘呀!

好少睇麗的d節目, 點知果晚就轉咗台, 睇咗呢集.....之後要開住燈訓, 足足有成個月, 果個(死人樣)嚇咗我幾年.....

依傢講返我都仲好記得......佢殺咗果個女人之後鏡頭係冇直接影佢, 而係用牆上面嘅影子去交代佢响死者塊面上做緊d嘢......之後果幕講佢見鬼, 响個廳見到個(死人頭)响半空, 之後佢跑去門口,個(死人頭)又再次出現响右上角.(成 1/4 個螢光幕大....嚇到我死 ).....最後果幕講d差佬去返間公寓打開個冷氣槽攞包眼耳口鼻出黎......總之就恐怖啦.....係個透明膠袋入面有d紅色嘢..... .....我仲記得之後過咗一排開始冇o甘驚啦, 點知有日呀媽去完街市買餸返黎, 我一打開個袋見倒包牛肉, d記憶又返返黎.....

事隔三十年....講起都重有d feel......

Neons....

引用:
原帖由 fumoon 於 25-1-2008 17:12 發表     好少睇麗的d節目, 點知果晚就轉咗台, 睇咗呢集.....之後要開住燈訓, 足足有成個月, 果個(死人樣)嚇咗我幾年.....   依傢講返我都仲好記得......佢殺咗果個 ...

哈..哈...驚左幾年....睇到你既情形我笑出來了...^@^!!

小時候我也是很少看 麗的, 家人是無線擁躉....

不過十大奇案我有聽過這劇集, 印象中好像單元劇...(一陣上 youtube search 下先.. )

fficeffice" />

霧夜飛屍呢個單元好深刻,張美蓮誤信筆友,隻身從遠方來香港找陸柱石,

點知陸柱石成日玩蛇蟲鼠蟻同埋精神有問題,陸更收起張的護照,一晚張趁陸不在家時,

找到護照離開,點知向街度俾陸見到,陸一直追張到天橋度,跟著就將張從天橋掟落去,

形成霧夜飛屍。搞到我個時唔敢識筆友!另一個單元都好深刻,

係陳振華做既寶生銀行脅持人質的賊佬。

40 12
發新話題