發新話題

那一首是能打動你心屝的催淚情歌?

那一首是能打動你心屝的催淚情歌?

那一首歌是你刻骨銘心/感同身受/知音共嗚/或打動泠泠心房,能唱出你在地獄般心情的流行曲?

引用:
原帖由 999 於 13-6-2007 12:51 發表 那一首歌是你刻骨銘心/感同身受/知音共嗚/或打動泠泠心房,能唱出你在地獄般心情的流行曲?
客途秋恨....算唔算.... 風中趕路人...算情歌.....la.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 13-6-2007 12:58 發表 客途秋恨....算唔算.... 風中趕路人...算情歌.....la.
客途秋恨.........電影主題曲?張曼玉+陸小芬(忘了)有冇得聽? 風中趕路人...sam?

引用:
原帖由 999 於 13-6-2007 13:07 發表 客途秋恨.........電影主題曲?張曼玉+陸小芬(忘了)有冇得聽? 風中趕路人...sam?
客途秋恨.........是南音(粵曲一種)唔係電影... yes, 風中趕路人...sam! 作曲:許冠傑, 編曲: 監製:, 填詞:林振強 披一身星塵,漆黑中起行,不管北風經已近, 看過你的信後,發覺你不快樂,信塈洬誚陴\印, 雖分手多年,都匆匆起行,越萬里路來伴你, 我愛你仍深,雖知身與心,你已交予別人。 事實我在這一生,不懂愛別人,只懂為你生, 望著遠地星光,雖知不可得到你心,仍望你讓我, 托著你面替你抹乾眼角淚痕。 (扔為你著緊,這是對或無窮愚笨,都不打緊。) 披一身風塵,倦極亦繼續行,呼呼風聲急掃近, 似笑我多麼笨,與你已經分別,卻要關心你淚印, 風始終不明,風中痴心人,是沒法忘掉你, 我愛你仍深,不管身與心,你已交予別人。

失戀時, 唱情歌唱到喊既有「離開你已後」, 但自己根本唔係太喜歡埋隻歌, 可能係有咁啱得咁橋, 唱到佢時失控?! 暫時唯一一隻可以响我平心淨氣時, 聽歌聽到喊既就只有「秋官」既「天崖孤客」。 [ 本帖最後由 矢作省吾 於 13-6-2007 13:50 編輯 ]

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 13-6-2007 13:24 發表 客途秋恨.........是南音(粵曲一種)唔係電影... yes, 風中趕路人...sam! 作曲:許冠傑, 編曲: 監製:, 填詞:林振強 披一身星塵,漆黑中起行,不管北風經已近, 看過你的信後,發覺你不快樂,信塈 ...
好一首輕快的悲歌!!!

引用:
原帖由 矢作省吾 於 13-6-2007 13:47 發表 失戀時, 唱情歌唱到喊既有「離開你已後」, 但自己根本唔係太喜歡埋隻歌, 可能係有咁啱得咁橋, 唱到佢時失控?! 暫時唯一一隻可以响我平心淨氣時, 聽歌聽到喊既就只有「秋官」既「天崖孤客」。
你一定係異鄉遊子..........老餅

引用:
原帖由 999 於 13-6-2007 14:14 發表 你一定係異鄉遊子..........老餅
一隻冇腳既雀….飛啊飛…飛啊飛!!

廣東歌:愛的根源

國語歌:范瑋琪的到不了

引用:
原帖由 999 於 13-6-2007 14:12 發表 好一首輕快的悲歌!!!
是一首輕快的悲歌!!! 當時身在異鄉....想念在HK的朋友所以風中趕路人是很TOUCH....

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 13-6-2007 14:41 發表 是一首輕快的悲歌!!! 當時身在異鄉....想念在HK的朋友所以風中趕路人是很TOUCH....
但係有一點點瀟洒的感覺,係咪??!!

引用:
原帖由 矢作省吾 於 13-6-2007 14:19 發表 一隻冇腳既雀….飛啊飛…飛啊飛!!
D一句,唔知响边樹聽過?記住鳥倦知還啊!

果然我們老餅是有一些共同點的!! 我的期中一首催淚情歌也是: "風中趕路人" 仲記得阿Sam個MV係跳上架福士度,駛去搵女友... 另一首催淚情歌是: Alan 的 "雨絲•情愁" 好孤單的感覺 雨絲 情愁 詞:向雪懷 唱:譚詠麟 滂沱大雨中 像千針穿我心 何妨人盡濕 盼沖洗去烙印 前行夜更深 任街燈作狀地憐怋 多少抑鬱 就像這天色昏暗欲沉 看 四周都漆黑如死寂 窗中透光 一絲奢望 但願妳開窗發現時 能明暸我心 我 卻妄想風聲能轉達 敲敲妳窗 可惜聲浪 被大雨遮掩妳未聞 矇矓望見她 在窗中的背影 如何能獲得 再一睹妳默允 餘情未放底 在心中作崇自難禁 今天所失 就是我畢生所要覓尋 我 已經將歡欣和希望 交給妳心 燈光熄滅 就沒法修補這裂痕 如長堤已崩 我 這刻的空虛和孤寂 只許強忍 不堪追問 為著妳想得太入神

引用:
原帖由 toby 於 13-6-2007 15:03 發表 果然我們老餅是一些共同點的!! 我的期中一首催淚情歌也是: "風中趕路人" 仲記得阿Sam個MV係跳上架福士度,駛去搵女友... 另一首是催淚情歌是: Alan 的 "兩絲•情愁" 好孤單的感覺
"雨絲•情愁" 前奏果D雨滴聲好酸溜!

"風中趕路人" 是我的最愛 我个人不太喜歡慢歌, "風中趕路人"柏子輕快, 但不失情歌feel, 難得好歌

引用:
原帖由 999 於 13-6-2007 14:46 發表 但係有一點點瀟洒的感覺,係咪??!!
用放棄來換取瀟洒...她不快樂...

引用:
原帖由 999 於 13-6-2007 13:07 發表 客途秋恨.........電影主題曲?張曼玉+陸小芬(忘了)有冇得聽? 風中趕路人...sam?
客途秋恨...係咪涼風有信...秋月無邊....? 以上既歌仔包括秋官既「天崖孤客」都好好聽....

偶遇 ~ 林志美 ~ 電影少女日記首歌得到香港電影金像獎既最佳原創電影金曲, 故仔配歌仔 ...贏咗另一大熱梅姐既似水流年 ~ 幾震撼架好多以為似水攞硬. 要是以後有緣能見你 今天一切都成往事 會是如歌 會是如詩 怕沒法遇  

家駒 ~ 情人 盼望你沒有為我又再度暗中淌淚 我不想留低 你的心空虛 盼望你別再讓我像背負太深的罪 我的心如水 你不必痴醉 WOO... 你可知 誰甘心歸去 你與我之間 有誰 是緣是情是童真 還是意外 有淚有罪有付出 還有忍耐 是人是牆是寒冬 藏在眼內 有日有夜有幻想 無法等待 盼望我別去後會共你在遠方相聚 每一天望海 每一天相對 盼望你現已沒有讓我別去的恐懼 我即使離開 你的天空裡 多少春秋風雨改 多少崎嶇不變愛 多少的唏噓的你在人海

引用:
原帖由 inabottle 於 14-6-2007 00:14 發表 客途秋恨...係咪涼風有信...秋月無邊....? 以上既歌仔包括秋官既「天崖孤客」都好好聽....
客途秋恨 - 早輪張偉健係某電視劇成日都唱啦, 仲要係RAP版, 有無印象?

發新話題