發新話題

林嘉華

[經典廣告]1977年- 警訊少年(林嘉華)[經典廣告]1977年- 警訊少年(林嘉華)

最記得佢嗰句「警訊少年係醒目嘅」
我都好似有加入,唔記得啦太耐之前既事啦。

佢都好野,仲向度,琴晚至見佢出演「鐵馬尋橋」,身型仲keep得幾好

引用:
原帖由 無名 於 16-4-2010 12:13 發表 最記得佢嗰句「警訊少年係醒目嘅」我都好似有加入,唔記得啦太耐之前既事啦。佢都好野,仲向度,琴晚至見佢出演「鐵馬尋橋」,身型仲keep得幾好

可以話~~佢好瘦,

引用:
原帖由 999 於 18-4-2010 23:08 發表 可以話~~佢好瘦,

雖然他在"鐵馬尋橋"中是演大奸角, 但其演技卻十分出色.

引用:
原帖由 tangyukkuenbob 於 19-4-2010 15:37 發表   雖然他在"鐵馬尋橋"中是演大奸角, 但其演技卻十分出色.
認同...奸得好!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

最鐘意佢果套<阿嬌正傳>(1988年)
林嘉華係第一男主角, 陳敏兒係第一女主角;
吳鎮宇係大反派
主題曲: 為何 (唱: 葉蒨文)

林角色係個囚釋, 陳係社工,
ending係吳,林二人決鬥, 最後兩個都死埋,
林遺言好似係: 點解唔俾機會我做好人

引用:
原帖由 Collins 於 21-4-2010 12:48 發表 最鐘意佢果套<阿嬌正傳>(1988年) 林嘉華係第一男主角, 陳敏兒係第一女主角; 吳鎮宇係大反派主題曲: 為何 (唱: 葉蒨文)林角色係個囚釋, 陳係社工, ending係吳,林二人決鬥, 最後兩個都死埋, 林遺言好似係: 點解唔俾機會 ...

糾正1: 此劇是TVB於1987年之作品, 共有18集;

糾正2: 徐嬌(林嘉華飾)最後是否真的死了, 其實是未肯定或未有交代到. 因為他是於受槍傷後被送往救護車途中之擔架上講那句對白, 而他當講完這句話後便痛苦地側頭, 陳敏兒還叫他振作呀, 隨後鏡頭便截了. 由於並沒有清楚地拍到徐嬌真正斷氣的樣子, 因此我便認為不能百分百地說其收場是死亡的, 而編劇亦似乎是有意留下伏線, 以讓觀眾自行猜估其結果.

引用:
原帖由 tangyukkuenbob 於 22-4-2010 11:04 發表   糾正1: 此劇是TVB於1987年之作品, 共有18集;   糾正2: 徐嬌(林嘉華飾)最後是否真的死了, 其實是未肯定或未有交代到. 因為他是於受槍傷後被送往救護車途中之擔架上講那句對白, 而他當講完這句話後便 ...

多謝提醒!

林嘉華當年還有一部奸到出汁的重角色電視劇, 就是"新紮師兄1988"中的程君澤, 但據說此劇的反應卻不及其前兩輯.

林嘉華唔止係"鐵馬尋橋"演得出色,係凌晨重播兩年前"師奶股神"扮演丁兆景一樣奸到飛起,呃左好多師奶錢

發新話題