35 12
發新話題

鐵甲飛天俠

鐵甲飛天俠

印象中鐵甲飛天俠由一塊細小的金屬慢慢變成一個巨大的機械人, 由一位少年控制,方法是和鐵甲飛天俠對話,像鐵甲人一樣,鐵甲飛天俠體內沒有控制室的.

鐵甲飛天俠的駕駛員叫做"金龍" 每當金龍在胸前拿起圓形的東西, 舉高....大聲叫"金剛" 機械人便出來,胸口發出一度光柱 金龍就在這媔i入金剛了

多謝carkei兄 請問還有沒有其他資料?

無喇...當時係讀緊幼稚園

幾得叫金剛已經好勁 (我), 記得金龍既本身已經係一個超人! Carkei超人, go go , let's go!

金龍的媽媽是外星科學家,被野心的毀滅星人追殺,她帶著一塊有生命的金屬逃到地球,並下嫁地球人,生下金龍,又將有生命的金屬培養成金剛。後來,毀滅星人襲地球,當然由金剛和金龍負起保衛地球的任務。最後,金剛和毀滅星人同歸於盡,金龍自然無事(好像大鐵人十七和三郎的情況)。

個名我都冇乜印像 我過時都好似讀緊小一

我有印象我看的甚至是黑白版﹐無線星期六播的。
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

你部電視黑白......同我一樣!

香港播映是哪年呢﹖如果係72我未出世。。。但又不排除我看到時已經是重播。
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

Around 1977,1978

引用:
原帖由 carkei 於 23-9-2006 13:46 發表 鐵甲飛天俠的駕駛員叫做"金龍" 每當金龍在胸前拿起圓形的東西, 舉高....大聲叫"金剛" 機械人便出來,胸口發出一度光柱 金龍就在這媔i入金剛了
我都記錯了 , 原本係金龍用胸前的變身器,變身了 再變成火球飛入金剛 http://www.youtube.com/watch?v=w ... E3%83%B3%20DIAPOLON [ 本帖最後由 carkei 於 30-11-2006 14:20 編輯 ]

呢個成日睇, 但唔講都唔記得叫鐵甲飛天俠.

引用:
原帖由 Potato 於 24-10-2006 22:00 發表 金龍的媽媽是外星科學家,被野心的毀滅星人追殺,她帶著一塊有生命的金屬逃到地球,並下嫁地球人,生下金龍,又將有生命的金屬培養成金剛。後來,毀滅星人襲地球,當然由金剛和金龍負起保衛地球的任務。最後,金 ...
唔知我有無記錯,我記得塊金屬好似舊磚頭咁大,上面刻0左金剛個樣

金剛係遇火即生,好似火鳳凰, 當時金龍的媽媽就是將那金屬 放在海低火山旁培養金剛. 毀滅星球人襲擊地球時,係會同時 吸走植物的葉綠素令它枯萎

大約1972 1973年間下午4:00PM 5:00PM

引用:
原帖由 tony121 於 13-12-2007 14:37 發表 大約1972 1973年間下午4:00PM 5:00PM
yes

引用:
原帖由 tony121 於 13-12-2007 14:37 發表 大約1972 1973年間下午4:00PM 5:00PM

應該係 1974, 佢同鐵甲萬能俠差唔多同期播出。

music is good...

呢套卡通係幼年時第一齣有印像嘅卡通, 好傢還比鐵甲萬能俠早. 但可能我記得的"鐵甲萬能俠"已是從播了. 時段會係1975前.

35 12
發新話題