39 12
發新話題

我有打獵

俾盡妳勿就係35.

30-35 仲細?

呢支係東歐製 Brno ZKK602 萊福槍. 口徑.375 H&H Magnum. 可以打死大笨象. 槍瞄係 Baush & Lomb出品. 全支'戰鬥重量'12磅. 由於後座力强大. 所以喺槍口加埋 Mag-Na-Port.

http://webpages.charter.net/375magnum/index.htm
http://www.magnaport.com/

中間細細粒嘅係點38左輪子彈.

咁勁架!?可以打死大笨象 呢支好似幾好玩喎有瞄準器,以前有玩過呀(玩具槍) 人地教,將上part既瞄準器瞄成一直線就可以射得準 不過如果射杷就得姐,但如果獵物係活既,有時冇乜時間去瞄準,係咪要靠自己既觸覺?

路過想問:

两支長子彈個頭唔同有乜作用? Thx.

左二, 圓頭果粒叫 Solid/Full Matel Case/Full Matel Jacket等等. 係一粒鋼心銅皮彈. 無乜特別. 主要用來打啲厚皮硬骨頭. 例犀牛, 大象. 而尖頭果粒叫做 Soft Point. 當打中目標後會向外反開. 曾加體蹟2.5x. 殺傷力更勁. 但穿透力不足. 並不合用於厚皮大型動物. 大家記唔記得八十年代後期有套戰爭片叫做'Full Matel Jacket'. 我而家都懷疑究竞有幾位'專業影評人'明白呢個字何解. [ 本帖最後由 ray375 於 12-6-2007 10:54 編輯 ]

我以為講"打臘"tim

我好爭打臘. 架車一般半年打一次臘.

勁 ...!

由細到大我都鍾意槍 ... 除在 army camp 燒過  rifle 同 machine gun,淨係玩過氣槍咋 ...

Form 1 果年同個同學仔放學後去逛公展會 ... 有個汽槍檔射煙盒同火柴盒 ... 難度最高的靶是射打側放的火柴盒 (即要射火柴盒的邊) ... 打五槍四槍中左火柴盒包括一槍射跌打側放的火柴盒 ... 羅左一大袋獎品走 ...

你果幾枝槍睇到我流晒口水 tim ...   有機會俾我羅上手摸下 ... 我都好滿足架 la ...

引用:
原帖由 ray375 於 12-6-2007 10:33 發表 左二, 圓頭果粒叫 Solid/Full Matel Case/Full Matel Jacket等等. 係一粒鋼心銅皮彈. 無乜特別. 主要用來打啲厚皮硬骨頭. 例犀牛, 大象. 而尖頭果粒叫做 Soft Point. 當打中目標後會向外反開. 曾加體蹟2.5x. 殺 ...

有睇過 Full Metal Jacket 果套戲 ...

獵冇打過, 返而係十幾年前鰣輕銗[入髐@個平民化槍會玩到真槍, 以手槍為主, 重玩埋IPSC.  可惜鰣輕鉿^歸果年因為財政問題而倒閉. 之後就冇再接觸呢樣.

其間都有新槍會成立, 但係會費就.............

80年代香港有個'亞洲槍會'. 入會費HK$400. 去大陸燒槍. 有AK47, SKS, Python 357等等.

引用:
原帖由 ray375 於 27-1-2010 13:54 發表 80年代香港有個'亞洲槍會'. 入會費HK$400. 去大陸燒槍. 有AK47, SKS, Python 357等等.

我都有去大陸燒過槍..是細口徑 automatic. 個導師仲話我好有天分...槍槍入圈. 更係 la 細口徑手槍好易開....

我兩個朋友仲好野打晒 一 round 9 飛都唔洗換把紙 不過我張紙多咗個子彈孔.....

ray 哥你地東岸手槍牌同西岸一樣法例? 係唔係.....

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

槍管法係'聯邦法'. 全國大至相同.

引用:
原帖由 ray375 於 29-1-2010 08:49 發表 槍管法係'聯邦法'. 全國大至相同.

明白....thanks

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 ray375 於 27-1-2010 13:54 發表 80年代香港有個'亞洲槍會'. 入會費HK$400. 去大陸燒槍. 有AK47, SKS, Python 357等等.

Ray兄, 你所講呢個會香港係冇靶場, 佢地係組團去泰國同大陸玩槍. 當年係旺角信和中心開咗個辦事處又出過月刋(不過時時都脫期).  其中有一期書話佢脫期嘅原因係佢喺泰國撞車入咗廠, 但有熟人爆料話佢喺泰國衰咗俾人扣留..   冇耐個會都摺埋, 其中一個搞手走咗去搞本叫 "香港9x" 嘅鹹書.

而我所講嘅叫香港射擊會, 大約94年成立,    靶場喺屯門.  分普通, 銀卡, 同金卡會員.  金卡會員先可以買私家槍.   我當年衹係做普通會員, 一年會費500大元.  毎次玩再要俾租range同買子彈錢.   當初成立時真係好多人, Training都要book.      無線星期X檔案都同個會做過訪問,  但係節目未出街個會就摺咗........
今日俾我揾到當年張會員証, 喺度post俾你睇下.....

咁快又摺?

引用:
原帖由 SAS2007 於 4-2-2010 16:57 發表 Ray兄, 你所講呢個會香港係冇靶場, 佢地係組團去泰國同大陸玩槍. 當年係旺角信和中心開鱄蚇鴩くB又出過月(不過時時都脫期).  其中有一期書話佢脫期麰鴞]係佢鰨鶧篥疏恕J鷐t ...

當年我有想過入會, 但計過每一次玩的駛費都唔平, 最後都冇入, 但咁多人玩都要咁快摺........, 我記得好似係條例問題攪到摺, 唔知有冇邊位餅友記得.

引用:
原帖由 adamying 於 29-4-2010 09:06 發表   當年我有想過入會, 但計過每一次玩的駛費都唔平, 最後都冇入, 但咁多人玩都要咁快摺........, 我記得好似係條例問題攪到摺, 唔知有冇邊位餅友記得.

相對其他運動黎講係奢侈咗, 我毎次都幾舊水落樓, 唔駛搭飛機去泰國, 搭車返大陸, 喺香港玩到真槍都值.
冇錯頭個一年真係好多人玩, 但係開始有會員流失. 可能有部份會員心態玩過就算冇再續會. 少咗人玩收入自然少. 個會其實都有想辦法節流. 好似用大陸子彈代替美國子彈,  但係最後都係要摺埋.....
可惜,  從此以後燒槍喺香港再次成為有錢人玩意...........

39 12
發新話題