28 12
發新話題

V Gundam

V Gundam

V Gundam 應該係富野悠由季監製既最後一輯 U.C. 既 TV 版動畫, 再之後就係 Turn A. <--- 有錯請指正

其實 V Gundam 唔算係一套好好既作品 (但總比 ZZ 好 ...). V series 係民間製造既 MS, 嚴格上來說根本不能配以 Gundam 之名 ..., 事實上 V Gundam 係好容易爛, 所以有好多 Spare Parts (手手腳腳) 長備作替換.

後期 V2 既光翼又真係幾型, 夠晒商業化

最後又係富野悠由季一貫作風 --- 生靈塗炭 ...

但係睇落又唔係太差.................

劇情可以講係...

十分差勁...

比X差不多...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

小弟都有睇過下, 不過未睇晒, 努力緊, 因為都有少少悶, 但我本身就覺得比 X 好, X 我睇完第一集就已經放棄, 而我覺得 V 本身故事吸引力比較弱, 睇起來很多情節唔多順暢(唔自然)(尤其是一開場已經講男主角駕駛部核戰機, 但冇交代過佢身份/身處組織), 有很多重要地方落墨太少, 機械設定較差.

贊成adam兄指V比X好,X是唯一一套我沒有看完的GUNDAM
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
當年V GUNDAM不受落的其中一個原因應該是作畫。
眾所周知,富野在作畫上要求極低。在OVA的橫行之下,先後都出現了很多作畫出色的動畫。
其中0083是屬於GUNDAM系列,作畫質素之高亦有目共睹。
相較之下,後來出現的F91及V GUNDAM就被比下去了。

我返而會覺得故事會係V的最失敗之處, 太悶啦, 完全見步行步, Turn A比佢好好多, 只要見到D機械都當見唔到, 純看故事, 我會好有興趣去追, 我的幾個朋友都係同一意見, 至少Turn A的主角你會看到佢想做什麼, 有目標, 有想法, V我完全唔知佢想做什麼, 為打倒而打倒? 為何要打倒? 只是無奈捲入戰爭就漫無目的打到尾? 雖然去到中段都有稍為交帶返, 但一開始做得唔好, 好難再用心追落去.

引用:
原帖由 infinity 於 30-4-2007 18:55 發表 V Gundam 應該係富野悠由季監製既最後一輯 U.C. 既 TV 版動畫, 再之後就係 Turn A. <--- 有錯請指正     其實 V Gundam 唔算係一套好好既作品 (但總比 ZZ 好 ...). V series 係民間製造既 MS, 嚴格上 ...

可以講唔係, 因為在Turn A堥S有U.C.年份, U.C.(宇宙世紀)只是一個黑歷史, 在於Turn A堛漱H, 大部份都唔知有呢段歷史. 唔當有存在過.

Turn A的機械人與其故事背景風格配合. 我認為直頭係值得一讚添.
V則故事與作畫製作皆劣. 無論它是否GUNDAM, 都可以算是一套悶蛋卡通.
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

UC入面ZZ同V相信係最差既.

引用:
原帖由 亞力 於 14-4-2010 16:54 發表 UC入面ZZ同V相信係最差既.

反對~~~因為我覺得zz好好睇架   當年成日追a-club同買佢d模型~~~後來哈曼大人仲係我偶像~~~唔係古利明個衰仔~~~新自護已經勝利

V故事本來係F91之後~~~但d敵機機設嚇人~~~故事又唔掂. V, turn A 同 X 我都唔太鍾意

引用:
原帖由 亞力 於 14-4-2010 16:54 發表 UC入面ZZ同V相信係最差既.

不能再認同更多...ZZ...真係....
落番地球(沙漠)嗰度...殊我中二時唔識欣賞...我唔知佢做乜...

V....成個進程都好怪/慢...
不過我真係好中意リーンホースJr個名場面, 亦係GUNDAM史上一個我十分十分喜歡的Scene
每次見到這些年紀較大的角色為下一代著想的行為都會很

v雖然在zz之後, 在卡通入面不怎麼利害, 連打機時, 佢的設定能力都是低人一等的, 無論點樣練, 都比唔上高達系列的三大元祖, rx-78-2, Z, ZZ, 所以, 連遊戲中都差的話, 卡通都唔見得好

引用:
原帖由 Kal-El 於 14-4-2010 21:35 發表 v雖然在zz之後, 在卡通入面不怎麼利害, 連打機時, 佢的設定能力都是低人一等的, 無論點樣練, 都比唔上高達系列的三大元祖, rx-78-2, Z, ZZ, 所以, 連遊戲中都差的話, 卡通都唔見得好

打機嗎...機戰?
胡索可能係廢啲...但係如果以機來講...V2AB的數值應該都俾以上3部為高

引用:
原帖由 Kal-El 於 14-4-2010 21:35 發表 v雖然在zz之後, 在卡通入面不怎麼利害, 連打機時, 佢的設定能力都是低人一等的, 無論點樣練, 都比唔上高達系列的三大元祖, rx-78-2, Z, ZZ, 所以, 連遊戲中都差的話, 卡通都唔見得好

講機戰(我只以舊時代, ALPHA前作準)的話:
-- RX-78幾弱的, 一有稍好的機就轉阿寶上去. Z係初,中期主力, ZZ係MAP炮掃場賺錢機, 本身唔太勁. F91基  本上算多一架Z, 有分身後便比Z強. 後期決戰靠阿寶上Nu.
--關於V:
PS, 新機戰: V2與Nu係後期真實系主力. 因此作沒有Z, ZZ, F91的, V2和更強的V2AB更是強絕不可或缺.胡索能力亦不低.
Gameboy, 第二次機戰G: V2機體改盡會變V2AB, 又超強. 胡索能力也不低的.

其他唔知道了.

最近ROBOT魂出了V2AB, 很膠. 又貴, 近$300. 懶得睬佢.
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 阿誠 於 14-4-2010 21:04 發表 不能再認同更多...ZZ...真係....落番地球(沙漠)嗰度...殊我中二時唔識欣賞...我唔知佢做乜...V....成個進程都好怪/慢...不過我真係好中意リーンホースJr個名場面, 亦係GU ...

zz~~~沙漠最正係藍色部隊~~~當年偵察型渣古,大魔改真係型到~~~~

引用:
原帖由 阿誠 於 14-4-2010 21:46 發表 打機嗎...機戰?胡索可能係廢啲...但係如果以機來講...V2AB的數值應該都俾以上3部為高

如果講加甲~~~機戰阿寶的Full Armor Nu / Hi-Nu都好強~~~Z就弱d(唔記得ZII有冇勁d)~~~ZZ加甲就仲衰左

引用:
原帖由 singingsoul 於 15-4-2010 09:25 發表 講機戰(我只以舊時代, ALPHA前作準)的話:-- RX-78幾弱的, 一有稍好的機就轉阿寶上去. Z係初,中期主力, ZZ係MAP炮掃場賺錢機, 本身唔太勁. F91基  本上算多一架Z, 有分身後便比Z強. 後期決戰靠阿寶上Nu.--關於V: ...

RX-78初期都會改勁佢~~~因為能力繼承落部Nu~~~Z都ok不過EN去得好快~~~ZZ最弱要儲氣先用到map炮~~~  F91唔太厲害~~~crossbone都係~~~

V~~~我玩G Generation就幾鍾意~~~機戰我都幾鍾意God Gundam~~~  近期seed左o既Strike Freedom都唔弱~~~

Robot魂造型有Gundam Fix Figuration咁正~~~放棄了

引用:
原帖由 黑色三連敗 於 15-4-2010 12:10 發表   RX-78初期都會改勁佢~~~因為能力繼承落部Nu~~~Z都ok不過EN去得好快~~~ZZ最弱要儲氣先用到map炮~~~  F91唔太厲害~~~crossbone都係~~~   V~~~我玩G Generation就幾鍾意~~~機戰我都幾鍾意God G ...

RX-78初期都會改勁佢~~~因為能力繼承落部Nu<===邊一集?

我在任天堂遊戲區開了個機戰篇,有興趣者,去那裡發表機戰偉論,

讓各位皇牌機師、將軍、提督,發表各家戰略、兵法。

V 的超任遊戲,很忠於劇情。

如果你仍繼續做各人的大姐姐千金小姐就好,卡塔千娜。

最後連奧狄羅都難逃一死,真無謂,自此我就學會把角色看成演員,

他們只是在演戲,傷感也會減輕。一如安達充漫畫,是看演員做戲,

只是換個名字又出場了。

我那時是到影碟店租了全套LD版連字幕錄落帶的,仍保留至今,

不過都應有不少帶發霉了。

28 12
發新話題