發新話題

呂奇

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 6-7-2008 16:25 發表 小樽姐換左呂奇張相喎...

揀了一張佢最靚仔既 

lk23-2.gif picture by inabottles

戲名二二三事

from: http://talkcinema.wordpress.com/2007/07/08/

呂奇影片之社會意義暫且不談,但他所用的「二.二.三」組合七字句戲名,確實反映了某個年代的流行風格。當然,數算呂奇的作品,又不是逢片必施此技,頂多有《名流.浪女.夠羗妹》、《神女.蕩婦.綽頭王》,還有一套《怨婦.狂娃.瘋殺手》,至於較早期的《財子.名花.星媽》,卻是六個字的組合。

翻開1970年代的影片地圖,如此這般的「二.二.三」組合電影名,確俯拾皆是,而且不乏艷情精選。狄娜又再主持電視節目,你大抵記得她的《七擒.七縱.七色狼》;「唯美大師」何藩則有《初哥.初女.初夜情》;周潤發和黃杏秀曾合演過一套《撈家.邪牌.姑爺仔》,由楊權導演;還有孫仲導演的時裝片《阿Sir.毒后.老虎槍》。至於黃華麒那套《她的.爸的.媽媽的》,名字似有市井味,但好像是溫情片。

1970年代果真明刀明槍,以這「二.二.三」組合,帶出「晒冷」氣勢,拳頭枕頭,擺明車馬,無遮無掩,和當年大喊三聲「平霸」的精神如出一轍。

在那個年代,即使在公仔箱亦流行這一招,湧入腦中的有《殺手.神槍.蝴蝶夢》(李振輝.朱江.黃杏秀,希望沒記錯),又或處境喜劇《白羊.天蠍.水瓶座》(廖詠湘.鄭麗芳.何碧雯/岸西),以至配音片集《星辰女探俏嬌娃》(後來沒有星辰錶特約,變成《神探俏嬌娃》),至於《袋鼠絲苗為兩餐》則不能勉強,畢竟「袋鼠絲苗」為一組。

無聊的點算了一輪這種「二.二.三」組合戲名,可見《索女.喪屍.機關槍》和《玩命.飛車.殺人狂》,的確用心良苦玩懷舊,賣戲賣全套。

引用:
原帖由 inabottle 於 10-7-2008 01:02 發表 戲名二二三事 from: http://talkcinema.wordpress.com/2007/07/08/   呂奇影片之社會意義暫且不談,但他所用的「二.二.三」組合七字句戲名,確實反映了某個年代的流行風格。當然,數算呂奇的作品,又 ...

from: http://www.geocities.com/cultpic/everymon062000.htm 

在六十年代末期,粵語片由於過份粗製濫造,為大部分觀眾摒棄,陷於全面低潮,甚至完全停止生產。影人各散東西

,有些往台灣發展,有的加盟電視成為《歡樂今宵》的台柱,有些則沉寂過一段日子後,在七十年代初期粵語片再復甦時重出江湖,但已無法過去的形象出現於觀眾眼前。為了求存,一向在粵語片中飾演白馬王子的鄧光榮拍教父式的黑社會電影。過去常和陳寶珠拍擋情侶的呂奇,則當起導演拍攝色情片來。

個人風格者

由七二、七三年開始呂奇以金禾公司的名義,替邵氏包拍電影。當時他以極低廉的成本,年產三至四部電影著名。由於要盡量減輕成本,故此在技術方面相當粗劣,畫面燈光不足、脫焦的情況比比皆是。而且,他用的通常是自己的固定班底,由演員到攝影到臨記,幾乎每一部呂奇的電影都是那一群熟識的臉孔,艾蒂、凌黛、陳雅英、邵音音、韋弘、龍爵等等......這是「個人風格」,則呂奇可算是七十年代最忠於「個人風格」的一個導演。

七三、七四年是港產色情電影的豐收季節,不單只呂奇,連李翰祥也拍過色情片。這當然是由於電檢處尺度放寬,一些較大膽的暴露鏡頭都能獲得通過,而觀眾則被這突然放寬的尺度所吸引,對色情片趨之若鶩,故巿場對色情片的需求一時間增加了,做成了港產色情片的一個小小熱潮。呂奇拍攝的《財子•名花•星媽》(1977年)更是戰後第一部有露毛鏡頭的港產電影。這個「榮譽」肯定是屬於呂奇的。可是,我們並非只為了這麼簡單的理由,就認為值得討論呂奇。

更重要的是,在當時產量不少的港產色情片中,以呂奇的電影最別具一格,且擁有一定數量的低下觀眾,票房紀錄不錯。李翰祥所拍的的風月片,技巧圓熟,最有風格,但題材脫離香港現實,背景多數是民初。王風,陸邦所拍攝的色情片,大部分粗製濫造,俚俗不堪。何藩只注重女體的拍攝,電影像是一幅幅的沙龍裸照拚揍而成,全無敘事架構,情節雜亂無章。這幾位導演所拍攝的色情片,不多久便被巿場淘汰了,生存很最久的,要算呂奇,直到一九八四年,他還推出《大鱷群雄》,和十年前內容風格類似的作品。

呂奇的電影,以「女性的墮落」為母題,但女性之所以墮落,並非她們本身道德上有問題,並非她們貪慕虛榮,自甘墮落,而是被外力所迫。這些外力包括:Ⅰ.貪錢的父母,如《墮落經》(1975年)中的尤慧,《財子•名花•星媽》中的潘冰嫦;及不愛子女的父母,如《非男飛女》(1978年)中的艾蒂;Ⅱ.黑社會控制,如《男妓女娼》(1976年)中的艾蒂及凌黛因染上毒癮被迫當娼;Ⅲ.被男性欺騙或壓迫,例子不勝枚舉,《名流•浪女•夠穢f》(1979年)中龍爵取賭馬貼士,迫太太艾蒂出賣色相;《名女人奇異錄》(1976年)中女明星艾蒂被艾Y騙財騙色……等等。在這些電影中,呂奇甚至怕觀眾不明白他「用心良苦」,在戲中加插一段道德說教的對白,點出女性墮落的原因,並非她們本身的錯,而是父母的錯,社會的錯,好色男人的錯。

引用:
原帖由 inabottle 於 10-7-2008 01:16 發表   from: http://www.geocities.com/cultpic/everymon062000.htm    在六十年代末期,粵語片由於過份粗製濫造,為大部分觀眾摒棄,陷於全面低潮,甚至完全停止生產。影人各散東西,有些 ...

人係適者生存...

如果佢當年唔拍色情片...

可能而家都係好潦倒...

有時又唔怪得佢地...

又真係呢個社會既錯...好色男人既錯...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

行開書店又......打書釘, 發現:

有本今年4月出既書, 書名(後補充確定)好似係星光伴我心 (英文: ago together??? ~ 都係要後補充確定既), 作者係何江西先生. 書既內容圍繞娛圈內既私密事...看呀看呀......突然發光 既係小樽雙眼 ~ 嘩, 個標題係: 呂奇依家係邊? (咁上下意思啦 )

呂奇身在台北, 生活無憂, 住大屋 ~~~ 呢d料之前都有報導過啦 ~~~ 佢既生活安定除了拍色情片所得外, 書中有咁樣既描述: 呂奇父親為昔日國民黨將軍, 早幾年過身, 繼承遺產外, 仲有些不動產在台北......

而呂奇自組公司所拍電影既一班幕後工作人員, 可以養活一家及供子女完成大學...都有賴呂奇開片云云

書中仲講梁小龍既女朋友(混血兒藝員被人淋漒水後整容...), 因為完全未聽過又未見過, 打完書釘其他都忘了就係忘不了梁小龍既女朋友

http://oldcake.net/viewthread.php?tid=4834&extra=page%3D1 

引用:
原帖由 inabottle 於 15-7-2008 00:09 發表 行開書店又......打書釘, 發現:   有本今年4月出既書, 書名(後補充確定)好似係星光伴我心 (英文: ago together??? ~ 都係要後補充確定既), 作者係何江西先生. 書既內容圍繞娛圈內既私密事...看呀看 ...

咁真係唔做真係生存唔到...

唉...時勢迫人呢...

好在佢而家都過得幾好...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 13-7-2008 11:16 發表 人係適者生存... 如果佢當年唔拍色情片... 可能而家都係好潦倒... 有時又唔怪得佢地... 又真係呢個社會既錯...好色男人既錯...

一直演小生, 一下子為生活而所作既決定, 完全同前期既小生公子哥兒唔同, 呂奇踏出拍色情片(最終又俾佢成功 ~ 賣座賺到錢)既判斷令小樽佩服架...

最易行係繼續苟延殘喘接戲接到無戲可接先收山...做點小生意穩穩陣陣 正常過正常

呂奇就係沒有就此平平無奇, 佢不停地在圈中打滾, 幕前轉幕後 (佢74年時32歲仲可以在幕前搵食), 真係為了一班合作開既工作人員有得繼續有飯開而開公司拍戲(?)...行到呢步, 小樽又諗, 呂奇真又係得既 ...佢唔拍d穩穩陣陣既戲, 一拍就拍色情片 ... 好大既冒險 ! 既不怕別人既眼光, 佢仲有得揀既條件下好勇就拍起色情片

引用:
原帖由 inabottle 於 15-7-2008 00:28 發表   一直演小生, 一下子為生活而所作既決定, 完全同前期既小生公子哥兒唔同, 呂奇踏出拍色情片(最終又俾佢成功 ~ 賣座賺到錢)既判斷令小樽佩服架...   最易行係繼續苟延殘喘接戲接到無戲可接先收 ...

以當年既眼光會有好多人睇唔起...

其實我相信佢拍色情片...

內心都有好大既掙扎...

所以佢真係得既...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 15-7-2008 12:26 發表 以當年既眼光會有好多人睇唔起... 其實我相信佢拍色情片... 內心都有好大既掙扎... 所以佢真係得既...

i think it is just attitude issue...compare with today's adult movies...it is nothing.

引用:
原帖由 inabottle 於 15-7-2008 00:09 發表 行開書店又......打書釘, 發現:   有本今年4月出既書, 書名(後補充確定)好似係星光伴我心 (英文: ago together??? ~ 都係要後補充確定既), 作者係何江西先生. 書既內容圍繞娛圈內既私密事...看呀看 ...

英文正名係: days together...書裡奇哥既相片係中年...應該係佢拍色情片時期, 臉頰飽滿咗...... 身型仲好fit

奇哥背影~ 粉臉上究竟係痘痘定係墨? [ 本帖最後由 inabottle 於 1-9-2008 23:27 編輯 ]
佳在你遇到我 不愛計較的我 算你壞人有好命

似係墨 ~ 未減奇哥的帥

lk22-1.gif picture by inabottleslk12-1.gif picture by inabottles

呂奇主演的戲唱歌部份都係由幕後代唱.

網上資料:

除 '夜總會之歌' 由陳均能替呂奇幕後代唱外, 其他都係由靳永堂幕後代唱...曾看過youtube一條片既留言介紹過靳永堂.(找到就擺上來 )

引用:
原帖由 LouisLee 於 29-6-2008 21:40 發表 講開扮奇哥, 羅浩楷先至係鼻祖, 比梁、羅更神似, 更自然!!!

係丫.............我都鐘意楷楷扮果個

lk20-1-1.gif picture by inabottles

寶珠姐: 你就開心一個人飲就得啦, 唔駛理我 

奇  哥 : 就係為咗攞杯野, 差D返唔到黎...你d FANS 迫哂響門口, 唔好話飲野, 想走都唔駛諗, 快d call架直昇機啦!

神貓 (1969)

電影插曲 濃情蜜意

http://www.youtube.com/watch?v=TT_wv9jHv14&NR=1

電影插曲 2 靈感

http://www.youtube.com/watch?v=lV6ZsRxfH8I&NR=1

早排tvb晨咁早(三更之後~即係幾點鐘呢? 考吓老餅對時辰八字有幾認識先...識唔識同老唔老並無關係 ... 又開始想分裂tim)播奇哥同寶殊姐既'玉女添丁'...小樽就睇咗'周公'到天光 ~

粵語舊片在周日下午播可以嗎? 沒有廣告? 但有觀眾跟住就有廣告啦......

引用:
原帖由 inabottle 於 17-6-2009 01:09 發表 早排tvb晨咁早(三更之後~即係幾點鐘呢? 考鵀捋皝黈禸陘K字有幾認識先...識唔識同老唔老並無關係 ... 又開始想分裂tim)就播奇哥同寶殊姐既'玉女添丁'...小樽就睇'周公'到天光 ~   粵語舊 ...

旺旺高菁苔有時都會播d所謂古典系列,例如張瑛, 白燕等等,   個台姥卞搘巹u係唔到我唔服佢........

引用:
原帖由 SAS2007 於 23-6-2009 12:23 發表     旺旺高菁苔有時都會播d所謂古典系列,例如張瑛, 白燕等等,   個台姥卞搘巹u係唔到我唔服佢........

咁你睇係唔係畫面真係菁d?

發新話題