發新話題

2007 金剛飛天鑽

連支援機的機師美和都是舊設計,看得好親切。

不知何時在香港上畫/有DVD買呢?

引用:
原帖由 East 於 8-5-2007 12:41 發表   綠寶 兄果然有道理!!

咁卯月美和咪好慘?

她一向都是司馬宙的「賢內助」哦!現在司馬宙不老不死,她卻變了阿婆.....

還要照顧好像痴呆了的司馬博士(司馬宙個老豆)。

這一對如何收科?

另,我也看不出那「大隻女人」有何特別。

引用:
原帖由 LouisLee 於 17-3-2008 12:23 發表   不過我覺得司馬宙好慘, 要同個七十幾歲阿婆做人世, 不過就非常欽敬佢咁長情, 問題係美和晌司馬宙失蹤其間係咪嫁咗俾第二條佬, 唔係點會無啦啦有個孫女??? 個孫女係咪真係佢親孫女?????

我都有想過呢個問題。

但阿宙亦無法(亦無理由)要求美和在他失踪的50年來守身如玉做老姑婆架喎。

當時係人都相信阿宙同妃魅禍一齊死左架嘛,美和"改嫁"好出奇咩?而家又無貞節牌坊呢家野既。

到而家兩老加埋一百四十歲有多,係得返埋一齊就算啦。況且美和50年來做左"望夫石",重一直為佢照顧老豆都無講半句,付出咁多,阿宙怕且都唔敢再有咩要求囉,一係同美和都想法子換個不死身囉。

(已經成套放了入隨身mp4欣賞中...... )

引用:
原帖由 LouisLee 於 27-2-2009 10:55 發表   旧姓・卯月美和。かつての戦いでは、宙のサポート役としてビ| ...

唓,女人心係咁架啦,就算嫁左,心中掛住一個舊情人形象絕不出奇,美和個老公追佢個陣相信都知佢同阿宙的一段情放不下的啦,不過,唔通呷個死人的醋咩。

能得到美和姐的垂青,珠城先生應該都唔係豬兜一名既。 話唔定個look重有d似阿宙,先至可以追求成功呢。

突然想起一刻館的響子同惣一郎、裕作的關係添,之不過而家係裕作死後惣一郎翻生之嘛。

引用:
原帖由 LouisLee 於 27-2-2009 11:26 發表   但係阿宙冇死到, 只係失咗縱, 所以我覺得珠城先生一直承受好大壓力, 所以咁短命!!!

個陣時都相信阿宙凶多吉少的啦,過左咁多年,正常都好少會突然"翻生"既,重要仍然後生靚仔添。我反而擔心美和能否同永遠不老的阿宙相處到尾咋....

男人一般都早死過老婆的啦,美和都70多,佢老公都怕且70歲至死啦,都差唔多囉。不過佢個仔同新抱就咩d,要阿媽湊大個孫女....可憐

引用:
原帖由 LouisLee 於 27-2-2009 12:20 發表   如果細心留意劇情, 其實美和單身咗好多年, 其中有一幕憶述返佢孫女好細個, 美和 D 頭髮仲未白晒就已經住喺神社, 可惜永井冇清楚交待美和幾十年嚟嘅生活, 點解要一個人養大個孫女 ...

我剛看了第一集,未看到這段劇情,稍後一定要留意一下。

引用:
原帖由 Delight986 於 27-2-2009 14:43 發表 如要是子細研究珠城家~族譜稱謂問題的話? 問題關鍵在於到底~... Tsubaki Tamashiro(孫女) 係珠城美和,個仔所生? 還是珠城美和,個女所生~(外姓)呢? 有冇朋友有資料? 英文Grandmother~翻譯為呀x ,呀婆~(外姓 ...

同孫女同姓都怕且係個仔生的孫啦。

日文一樣係唔分外婆定阿嫲,都係同樣叫obaasan既喎。

咁珠城椿咪應該叫司馬宙做"哎吔阿爺"或"阿宙伯"囉?

大陸的土豆網, 有全套13集看:

http://www.tudou.com/playlist/playindex.do?lid=491859&iid=7556262

美和跟阿宙重逢那段我都看到眼濕濕,難得阿宙不嫌棄等了半世紀的美和,多?個便宜孫女,一家人齊齊整整……老太婆得到真愛過埋下半生,係女人都感動。

係, 咁多套續集,我最中意係呢套。睇得個心好舒服。希望阿宙唔好見異思遷啦。

發新話題