45 123
發新話題

甲午風雲

甲午風雲

一講起火燒園明院又令我諗起鄧世昌, 一諗起鄧世昌不可一提甲午風這套電影.

鄧世昌 - 志遠號船長.

http://www.chiculture.net/0119/html/0119d03.html

甲午風雲是一套六十年代初的黑白電影.

有無老餅睇過呢?

我都睇過一套講甲午戰爭電影, 但係80年代睇, 彩色喎.

80年代我都有睇. 而近年果套'走向共和'就更好. 中国果隻叫'定遠号'. 日本仔果隻叫'吉野号'. 好似話係兩隻都喺德國造.

讀小学時老豆帶我去,係上/西環,吾記得係中央戲院,益或係高戲院,當时細細個.睇得好緊張.

定遠係德國造, 但吉野應該係英國造.

我係灣仔南洋睇之後電視都做過. 最深印象你鄧世昌係彈十面埋伏.

鄧世昌係致遠號嘅Captain,

即係管帶,

致遠號係英國造嘅巡洋艦。

當年睇都幾感動。

http://baike.baidu.com/view/7726.htm

鄧世昌係戰敗自殺的,可參考以上網址。戲中只短短交待致遠號中魚雷爆炸全體犧生,果個炸彈冇咁勁到可以成首戰艦粉碎。

引用:
原帖由 bulldog 於 21-2-2008 00:51 發表 http://baike.baidu.com/view/7726.htm   鄧世昌係戰敗自殺的,可參考以上網址。戲中只短短交待致遠號中魚雷爆炸全體犧生,果個炸彈冇咁勁到可以成首戰艦粉碎。

享年45歲....都幾可惜

《甲午風雲》

鄧世昌係書房內,憂懷國恨,彈奏一曲十面埋伏  意境溶合也

todou  youku 有整套戲上載可看單看管帶鄧世昌彈奏一曲《十面埋伏》,可看此 link

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RB5uwWNMRus

引用:
原帖由 tangkennis 於 18-4-2010 15:52 發表 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-sty ...

thanks tangkennis兄, 可以再回味一番.

引用:
原帖由 bulldog 於 21-2-2008 00:51 發表 http://baike.baidu.com/view/7726.htm   鄧世昌係戰敗自殺的,可參考以上網址。戲中只短短交待致遠號中魚雷爆炸全體犧生,果個炸彈冇咁勁到可以成首戰艦粉碎。

Thanks bulldog for the link!

小學時跟老豆在戲院睇過 "甲午風雲" ... 有印象當時義僨填胸 ...

有機會到番禺會去鄧氏宗祠致敬 ... 鄧公暨 "致遠號" 一眾官兵於「甲午戰爭」為國捐軀事蹟如下:

「1894年9月17日在大东沟海战中,邓世昌指挥“致远”舰奋勇作战,后在日舰围攻下,“致远”多处受伤全舰燃起大火,船身倾斜。邓世昌鼓励全舰官兵道:“吾辈从军卫国,早置生死于度外,今日之事,有死而已!”“倭舰专恃吉野,苟沉此舰,足以夺其气而成事”,毅然驾舰全速撞向日本主力舰“吉野”号右舷,决意与敌同归于尽。倭舰官兵见状大惊失色,集中炮火向“致远”射击,不幸一发炮弹击中“致远”舰的鱼雷发射管,管内鱼雷发生爆炸导致“致远”舰沉没。邓世昌坠落海中后,其随从以救生圈相救,被他拒绝,并说:“我立志杀敌报国,今死于海,义也,何求生为!”,所养的爱犬“太阳”亦游至其旁,口衔其臂以救,邓世昌誓与军舰共存亡,毅然按犬首入水,自己亦同沉没于波涛之中,与全舰官兵250余人一同壮烈殉国。

邓世昌牺牲后举国震动,光绪帝垂泪撰联“此日漫挥天下泪,有公足壮海军威”,并赐予邓世昌“壮节公”谥号,追封“太子少保”,入祀京师昭忠祠,御笔亲撰祭文、碑文各一篇。李鸿章在《奏请优恤大东沟海军阵亡各员折》中为其表功,说:“……而邓世昌、刘步蟾等之功亦不可没者也”。清廷还赐给邓母一块用1.5公斤黄金制成的“教子有方”大匾,拨给邓家白银10万两以示抚恤。邓家用此款在原籍广东番禺为邓世昌修了衣冠冢,建起邓氏宗祠。威海百姓感其忠烈,也于1899年在成山上为邓世昌塑像建祠,以志永久敬仰。1996年年12月28日,中国人民解放军海军命名新式远洋综合训练舰为“世昌”舰,以示纪念。」

當年睇過戲後有同讎敵氣之感覺!

2014年又係甲午年!呢排日本仔在釣魚台附近頻頻撩交打!大陸會回點回應?打?定唔打?會否重蹈覆轍清朝甲午之戰的結果?

引用:
原帖由 火馬 於 11-2-2013 17:56 發表 2014年又係甲午年!呢排日本仔在釣魚台附近頻頻撩交打!大陸會回點回應?打?定唔打?會否重蹈覆轍清朝甲午之戰的結果?

打定唔打之間有好大空間,家陣係各方的政治騷 ...
老美斷估唔會 on 居到助拳,只有日本的話,恐怕佢要付出沉重代價 ...

引用:
原帖由 Kendama 於 11-2-2013 23:32 發表 打定唔打之間有好大空間,家陣係各方的政治騷 ...老美斷估唔會 on 居到助拳,只有日本的話,恐怕佢要付出沉重代價 ...
表証和實際上日本已經佔領 o左。

強国最近成功沙漠打航母, 企定定唔好郁實打到!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 12-2-2013 00:03 發表 表証和實際上日本已經佔領 o左。

美國佬都唔敢講主權呢個問題 ...

打. 我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

45 123
發新話題