發新話題

有D唔明點解?

有D唔明點解?

有D唔明點解老餅 Forum 變了 HK集體生活回憶 Forum.

都係日本文化唔夠 HK 文化深. I LOVE HK.

都係oldcake 生活既一部分呢

黎到呢度個個都有感而發

如果有感覺會發達就好la...

有齯H唔鍾意懷舊..........但我非常之鍾意懷緬小時候或者某一段時間鵀a方..........做過翵ぅM所見所聞!(當然最多係童年回憶 )

懷舊

美麗的往事難回憶, 苦難的歲月難忘記.

金錢買到愛但買唔到回憶. 無D種回憶便是無D種回憶, 有錢都買唔到. (個人意見)

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 4-4-2007 08:15 發表 有D唔明點解老餅 Forum 變了 HK集體生活回憶 Forum. 都係日本文化唔夠 HK 文化深. I LOVE HK.

我們都係香港大既...i love hk and my childhood toy/food too!

引用:
原帖由 inabottle 於 4-4-2007 18:19 發表   我們都係香港大既...i love hk and my childhood toy/food too!

樽兄乜你唔係在個樽裡面大...講笑

TIME IN A BOTTLE BY JIM CROCE.

係樽裡面大?......

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 14-4-2007 08:43 發表    樽兄乜你唔係在個樽裡面大...講笑 TIME IN A BOTTLE BY JIM CROCE.

YEAH fr Time in a bottle

我係HK大(由細玩到大 ), 但我懷舊卻善忘 , 發現此地咁多同道老餅, 咪入來攞料, 攞得好過癮, 同大家係度砌puzzle咁.

引用:
原帖由 celia 於 14-4-2007 16:29 發表 係樽裡面大?......

幻想一下個樽要幾大 先可以裝得哂兒時過去呢? ...可以係好細...濃縮珍藏 .....依加咪係呢度(一個畫面又一個畫面...唔算大吖 )分享law...

引用:
原帖由 inabottle 於 14-4-2007 19:11 發表   幻想一下個樽要幾大 先可以裝得哂兒時過去呢? ...可以係好細...濃縮珍藏 .....依加咪係呢度(一個畫面又一個畫面...唔算大吖 )分享law...

唔...而家呢個樽...在心中...可以無限擴大

引用:
原帖由 inabottle 於 14-4-2007 17:44 發表   YEAH fr Time in a bottle   我係HK大(由細玩到大 ), 但我懷舊卻善忘 , 發現此地咁多同道老餅, 咪入來攞料, 攞得好過癮, 同大家係度砌puzzle咁.  

好一句"同大家係度砌puzzle咁", 人生就係一個puzzle你地就係我生命中的一小片puzzle. 回憶懷舊又係令一片puzzle. 未到last day都唔知砌緊乜.

若各餅友想見到這幅美麗童年回憶大PUZZLE慢慢重現,

請多D發表, 多D參與, 你們各人的記憶小碎片,

將能使這集體回憶大PUZZLE慢慢這保完,

然後再用 OLDCAKE (老餅牌) 超能膠貼好.

咁就 PERFECT 了!!

唔知呢個PUZZLE會有幾多塊

引用:
原帖由 celia 於 16-4-2007 10:22 發表 唔知呢個PUZZLE會有幾多塊

unlimit...都幾,  但好有挑戰性呢!

這巨大的PUZZLE應該是無邊界的, 也無人知有多少塊.

大家只是拿着各自有限的記憶碎片, 在這OLDCAKE平臺上試試與其他交流及分享.

從而慢慢把大家童年的回憶重新建構, 這工程是很大的, 需要更多人付出和努力分享.

偶然看到電視節目“光影流情”十分喜愛最後一句

回憶總是美好的.....

我都有睇過幾集, 介紹十分之多過去事物, 真係十分美好.

發新話題