74 1234
發新話題

豆芽夢

豆芽夢

以前有套電視戲叫"豆芽夢" 翁靜晶做女主角,跳ballet,有無人remember? 男主角在戲中名叫Ronald, anyone know his real name??

引用:
原帖由 cocosally 於 18-9-2006 11:57 發表 以前有套電視戲叫"豆芽夢" 翁靜晶做女主角,跳ballet,有無人remember? 男主角在戲中名叫Ronald, anyone know his real name??
我有睇,無線收錢劇重播http://www.tvb.com/tvb_classic/d ... rling/20060924.html

歌詞

露云娜 - 豆芽梦 曲:林振强 | 词:林振强 | 编: 请容我去织梦 用爱来造阵微风 把长路也轻轻吹暖 陪着那小豆芽梦 请容我去追捕 踏遍途上万条草 虽迷路 你应该知道 来日我千尺高 要把星都也采下来 其实我不惯等待 披清风在天往又来 你不应该坚要我改 请容我有心事 夜半时候独沉思 只期望有天终可以 含着笑讲你知

引用:
原帖由 cocosally 於 18-9-2006 11:57 發表 以前有套電視戲叫"豆芽夢" 翁靜晶做女主角,跳ballet,有無人remember? 男主角在戲中名叫Ronald, anyone know his real name??
個男主角叫吳民雄

首播時我讀小學6年級,當時對呢套戲印象唔係好深,反而對台果套《IQ成熟時》我就鍾意睇,因為攪笑D!記得大概十零年前暑假重播《荳芽夢》,無意間睇到一集,話Ronald同翁傽飽A加埋佢阿哥林嘉華拖路雲娜去露營,當時路雲娜著住套粉紅色套裝運動衫,胸前激突,真係睇到小弟目定口呆...........又過鬫n多年後,有一次同兩個舊書友遊車河,車主勁鍾意D舊歌,到播到《荳芽夢》時,我另一個F就好興奮講:『嘩!有一集路雲娜著住套粉紅色運動衫,真空突點呀佢..........』唔知係咪個個男人都一樣???

引用:
原帖由 SuperFriends 於 14-10-2006 16:06 發表 首播時我讀小學6年級,當時對呢套戲印象唔係好深,反而對台果套《IQ成熟時》我就鍾意睇,因為攪笑D!記得大概十零年前暑假重播《荳芽夢》,無意間睇到一集,話Ronald同翁傽飽A?
仲駛問鵅I

引用:
原帖由 火馬 於 18-9-2006 21:48 發表 露云娜 - 豆芽梦 曲:林振强 | 词:林振强 | 编: 请容我去织梦 用爱来造阵微风 把长路也轻轻吹暖 陪着 ...
http://fjthk.now.cn:7751/www.real2000.org/playall.asp?id=16264

我記得吳民雄俾人罵到死 話 又唔係靚仔 都唔知點選角 之後有幾日係佢響宣傳片度講 係呀 我個樣就係好普通架

記得套劇播完後, K-100回應觀眾查詢, 找來帶左副眼鏡既吳民雄...訪問他的近況...已忘了他在片段中講過既野...

吳民雄係咪係賭神做劉徳華個老死呀

俾你咁講吓又有d似...但一定唔係law...

According to another website/blog (http://hk.myblog.yahoo.com/jw!Wh ... rticle?mid=1059)... ....this is what someone said about 吳民雄 - Ronald "....半年前聽[ 他他他打到嚟 ](吳君如)話(吳民雄 - Ronald)現在做了電影製片喎.其實他當年只拍了[ 荳芽夢 ] 一套青春劇.以及2套電影第一套[ 烈火青春 ]做暗戀(葉童)的傻仔.第ニ套[ 救世者 ]..."

我都有睇過...

我最記得男主角成日好鍾意就o甘生食紅蘿蔔~

荳芽夢 插曲  (唱: 曾路德    詞: 邵不更   曲: The Beatles' Here, There and Everywhere)

http://www.mtvtop.net/music/83/83948.htm?wma

迷惘的一顆心 曾留下多少抑鬱

你  悠然飄過我心中  就似那幽林内一丝清風  低聲唏嘘  令沉寂泛起騷動

我  茫然醒覺眼惺松  但覺得心房内緊封的窗  輕輕推開  趕去陳年的懮悶

顿 (又) 见得青天底 一切顯出光輝份外變得青綠
新的生機又在世間飄揚 濃情因你暗滋長
讓你這温柔的一丝清風 輕輕的吹 吹暖我内心冰凉

變化了世間一切 愛意 常存心裡

淨係有印象套劇打網球(果時興波格~?)

同露雲娜首歌好好聽...當日林振強既歌係咁有紋路,

點會估倒後(末)期會寫D效果剛剛相反既歌畀 Leslie ...

唔通就係所謂度身訂造覺得咁先襯佢~?...............

cindyronald.jpg cindy.jpg cindyronald-1.jpg ronaldrichard.jpg 

引用:
原帖由 血染相思谷 於 17-1-2007 14:40 發表 我記得吳民雄俾人罵到死 話 又唔係靚仔 都唔知點選角 之後有幾日係佢響宣傳片度講 係呀 我個樣就係好普通架

Does anyone recall if 吳民雄 had an accent when he spoke Cantonese?

引用:
原帖由 ar_woo 於 20-7-2007 10:14 發表   Does anyone recall if 吳民雄 had an accent when he spoke Cantonese?

當年首播睇唔介意ronald既發音, 少女嘛真係覺佢型英俊架, ronald係劇中是女校/其他校既白馬王子, 只見其人未有機會搭咀既發夢少女多呢, 佢唔多對白, 佢唔駛用把口氹女仔, 通常都係d女仔響佢身邊氹氹轉吱吱喳喳, 甚至佢鍾意陳敏儀(annie?)都係畫面多過對白..., 佢既廣東話一定唔係叫正, 但真係唔知道佢本身講開係國語/英語令佢講廣東話時不夠'地道' .

引用:
原帖由 初吻 於 23-2-2007 22:55 發表 吳民雄係咪係賭神做劉徳華個老死呀

果個當然唔係 吳民雄 啦.

<賭神>做 劉徳華 個老死果個叫 黃斌. 大概80s尾<監獄風雲>,<人民英雄>等電影先至開始有呢個演員, 擅長扮演蠱惑仔.

吳民雄 係更早期, 但演藝事業如曇花一現. 

74 1234
發新話題