發新話題

「自護號」之謎

「自護號」之謎

「阿.巴亞.空」攻略戰, 「阿寶」明明一槍打中「自護號」心口個駕駛艙架, 點解「馬沙」可以會冇事? 仲唔知乜解可以即刻去個頭倒飛出黎再打過….「自護號」個頭應該係冇駕駛艙喎?! 就算有都冇可能會快得過「阿寶」枝槍架?? 「 紅彗星」真係咁快?

話我馬後炮都好, 我都知「自護號」個頭話就話係有個駕駛艙, 但真係越唸越覺得佢唔 Make Sense, 由胸口駕駛艙 Eject到個頭倒, 咁即係胸口同個頭之間會有條 Passage, 但睇設計圖又搵唔倒…就當佢有, 「自護號」個頭咁細, 真係可以又放米加粒子砲、攝影機、動力系統同駕駛艙咁多嘢一齊?

仲有樣嘢!

有冇人記得「馬沙」喺「娜娜」死時, 曾經發誓自此之後都會喺太空著宇宙服?! 但係當「阿.巴亞.空」攻略戰, 「馬沙」上「自護號」時, 佢都仲係

死性不改著通常服喎!…係喺同「阿寶」打到一半, 擺脫咗「高達」時, 先至唔知喺邊度攞套宇宙服出黎換, 仲可以一邊殺"樓羅"一邊換杉…

「 紅彗星」...你真係好勁呀!!

記得初期「完美自護」既設定係有把熱能劍, 唔知E+仲有冇?

引用:
原帖由 adamying 於 8-8-2007 10:23 發表 少部份模型上還會見到, 但正式設定上就唔多見有提過.
有冇砌過? 知唔知把劍掛响「自護」邊度?

引用:
原帖由 亞力 於 2-7-2008 13:55 發表 可能馬沙特有既新人類能令佢快到可以響亞寶擊中佢果一刻前把上頭部既第二駕駛倉呢...
終於有人正視埋個帖既原案 >>「紅彗星」真係咁快??

引用:
原帖由 亞力 於 2-7-2008 16:20 發表 講開自護號, 想討論一下馬沙響亞巴奧攻防戰登上自護號既動機.   馬沙是前自護創立者, 自護戴肯之子. 一直潛服響自護一心想報殺父之仇, 從軍校畢業至於北美追擊木馬時用"借刀殺人"之計除去加曼. 但到 ...
你埋個問題其實都好多面體。 「馬沙」冇錯一直都係想產除「湯家」, 但產除「湯家」並唔代表要「自護」亡。 「馬沙」當時既敵人可分為兩類, 政治上「聯邦」, 私仇「湯家」。 試諗吓~若然「自護軍」戰敗, 「馬沙」一定會被「聯邦」列為一級戰犯, 再加上當時「阿.巴亞.空」既戰局仲仍然未算係一面倒, 「馬沙」選擇以軍人既身份上「自護號」係應該嘅! 出到宇宙有最強既「自護號」, 到時要打要逃任佢, 總好過留响「阿.巴亞.空」等死。

我由細到大既問題終於受到官方既正視!

據「GUNDAM ORIGIN 22」裡面所解釋既係:~「自護號」既駕駛艙得一個, 响心口同頸之間, 當需要時個頭係會連頭帶駕駛艙咁飛出黎!

OMG~ 又改設定!!

引用:
原帖由 East 於 22-11-2011 17:11 發表   其實,這設計並不合理,因為自護號的口部裝有類似粒子炮的東西。因為內部空間不夠, 要由胸or頸部把咁大個駕駛艙移至頭部是不太可能。就算有梯要爬上去, 避開粒子炮的機件都好有困難。除非一開始在頭部 ...

我對佢今次新設定既理解同「東兄」有D唔同, 「自護號」個頭今次既作用應該係純粹以浮遊粒子炮為主, 「馬沙」由頭到尾都係坐响頸底個駕駛艙到!

引用:
原帖由 East 於 23-11-2011 11:49 發表   那麼個頭飛走後, 「馬沙」咪留了响頸底個駕駛艙度? 若果連那駕駛艙都彈了出來.......即是個頭是由駕駛艙用搖控來攻擊高達? 咁都得?

我應該冇估錯。

今次「ORIGIN」劃到「馬沙」控制個頭飛出黎同攻擊「高達」既時候都係用「高達」經常用黎表達「新類形人」既黑色背景連同方向性既白光手法一樣。

發新話題