42 123
發新話題

丫叉

丫叉

如果在鄉村長大的話,應該有玩過"丫叉",用樹支同橡筋做; 可以射狗.雀仔.人地屋企個窗...等 以前打雀仔會俾人話殘忍,問我如果有雛鳥,而母雀給我射死了怎辨?!! 我細心想想也是,所以便從此便沒有再玩了...小學三年級左右吧.

以前細個都想有一枝黎玩下架,覺得幾得意 不過最後都係冇

丫叉

有冇 oldcake 細個玩過這玩意...諗番起真係好危險o架!

細個時記得買o左個日本仔出o既 ' 科學丫 ' 到屋企附近射麻雀( 但一隻都射o吾到...失敗...hee..係好彩先真.. )

比Я個 CID 見到...佢o地即時試射o左幾o野話危險...跟住訓示o左我幾句就收o左....( 可能...佢o地自己咱h玩 )

p s ...' 科學丫 '係射銀色泥豆o既!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 18-8-2008 19:48 發表 有冇 oldcake 細個玩過這玩意...諗番起真係好危險o架! 細個時記得買o左個日本仔出o既 ' 科學丫 ' 到屋企附近射麻雀( 但一隻都射o吾到...失敗...hee..係好彩先真.. ) 比Я個 CID 見到...佢o地即時試射o左幾 ...

細個見到人地玩就好想玩,但父母都係話危險唔比玩,但試過借黎玩過,果時既丫义係用樹枝整的加條橡根就得喇好簡單

"科學丫"?? 用咩整架???

銀色泥豆??用泥造??銀色泥??   

銀色子彈就知,我地果時就地執石仔射好方便

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

引用:
原帖由 celia 於 18-8-2008 20:50 發表   細個見到人地玩就好想玩,但父母都係話危險唔比玩,但試過借黎玩過,果時既丫憳Y用樹枝整的加條橡根就得喇好簡單    "科學丫"?? 用咩整架???   銀色泥豆??用泥造??銀色泥? ...

"科學丫'' 係用膠做o既!

銀色泥豆係跟丫憭@齊...好似而家o的氣愴膠彈o甘,...圓形...面係銀色..整開堶惚Y啡色粉狀...

可能o的曰本仔覺得殺傷力太L...所以o的子彈做得化學o的....一打埋牆即散!!但我覺得都係好危險...如果射到隻眼就不堪設想

引用:
原帖由 超人兄弟 於 18-8-2008 21:43 發表 "科學丫'' 係用膠做o既! 銀色泥豆係跟丫憭@齊...好似而家o的氣愴膠彈o甘,...圓形...面係銀色..整開堶惚Y啡色粉狀... 可能o的曰本仔覺得殺傷力太L...所以o的子彈做得化學o的....一打埋牆即散!!但我覺得 ...

icic....雖然打埋牆即散,但都有危險....正如玩氣槍都有危險性...但至弊又好玩好多人鐘意玩呢

引用:
原帖由 celia 於 19-8-2008 00:08 發表   icic....雖然打埋牆即散,但都有危險....正如玩氣槍都有危險性...但至弊又好玩好多人鐘意玩呢

冇錯係o牙...SKPB Celia元老細路小朋友仔謙謙姐夾餅撕你o牙oldcake新版主白白淨人...!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 19-8-2008 00:22 發表 冇錯係o牙...SKPB Celia元老細路小朋友仔謙謙姐夾餅撕你o牙oldcake新版主白白淨人...!!

Cacaca~~咁長既?! 犀利~! SSHK 超人兄弟您又長左la

引用:
原帖由 celia 於 19-8-2008 02:03 發表   Cacaca~~咁長既?! 犀利~! SSHK 超人兄弟您又長左la

Aiya...妳趕清楚o的先得o架...係妳個 ' 涵頭 ' 長o左....o吾係我長o左o牙!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 19-8-2008 07:56 發表 Aiya...妳趕清楚o的先得o架...係妳個 ' 涵頭 ' 長o左....o吾係我長o左o牙!!

示旦啦

引用:
原帖由 celia 於 19-8-2008 23:49 發表   示旦啦

乜示旦o牙~...清楚o的好...好多朋友仔o吾明o架..

如果我同妳講....妳長o左o拉...妳會典??!頭髮?!褲腳?!鼻哥( 木偶奇遇記 )

引用:
原帖由 超人兄弟 於 20-8-2008 18:02 發表 乜示旦o牙~...清楚o的好...好多朋友仔o吾明o架.. 如果我同妳講....妳長o左o拉...妳會典??!頭髮?!褲腳?!鼻哥( 木偶奇遇記 )

哈哈.....木偶奇遇記細個好鐘意,鐘意佢鼻哥長長

引用:
原帖由 celia 於 21-8-2008 00:34 發表   哈哈.....木偶奇遇記細個好鐘意,鐘意佢鼻哥長長

Why ne?!用o黎掛衫??!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 21-8-2008 00:50 發表 Why ne?!用o黎掛衫??!

哈哈 掛衫都可以喎

我都唔知點解呀總之就覺得鐘意....可能佢係木偶,同人有D唔同,覺得特別D掛 樣子又幾可愛

引用:
原帖由 celia 於 18-8-2008 20:50 發表   細個見到人地玩就好想玩,但父母都係話危險唔比玩,但試過借黎玩過,果時既丫义係用樹枝整的加條橡根就得喇好簡單    "科學丫絷"?? 用咩整架???   銀色泥豆??用泥造??銀色泥? ...

我買過黎玩, 有些模型鋪有得賣, 全金屬做, 好好力水, 條橡皮艇力度好大, 射鐵珠, 好似子彈咁, 木材都射得入, 殺傷力好驚人, 屬於危險玩意, 手力好大先玩到, 而且極難控制方向, 真係射左去邊都未知

講緊丫叉?我未玩過,自小只玩槍,拍拍子或者豆槍,氣槍就試過用來射老鼠。

大家講的那種銀色的就見過吓,射得入木,咪連汽水礶都打得穿?聽落似乎好勁喎。

引用:
原帖由 安佑 於 21-8-2008 13:29 發表 我買過黎玩, 有些模型鋪有得賣, 全金屬做, 好好力水, 條橡皮艇力度好大, 射鐵珠, 好似子彈咁, 木材都射得入, 殺傷力好驚人, 屬於危險玩意, 手力好大先玩到, 而且極難控制方向, 真係射左去邊都未知

聽落do真係幾危險下

金屬做既真係未見過....屋企有支木造,係萭聖節時買黎玩

df7566c8.jpg picture by vceliav

引用:
原帖由 celia 於 21-8-2008 18:54 發表     聽落do真係幾危險下   金屬做既真係未見過....屋企有支木造,係萭聖節時買黎玩      

yes ar! very danger!! don't play!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 21-8-2008 23:11 發表 yes ar! very danger!! don't play!!

ng~ng play ng play

引用:
原帖由 celia 於 21-8-2008 18:54 發表     聽落do真係幾危險下   金屬做既真係未見過....屋企有支木造,係萭聖節時買黎玩      

這是本人的sling shot. 全金屬有Supporter

好力好多.可以入木三分. 不過條橡根開有D老化了.

引用:
原帖由 安佑 於 21-8-2008 13:29 發表 我買過黎玩, 有些模型鋪有得賣, 全金屬做, 好好力水, 條橡皮艇力度好大, 射鐵珠, 好似子彈咁, 木材都射得入, 殺傷力好驚人, 屬於危險玩意, 手力好大先玩到, 而且極難控制方向, 真係射左去邊都未知

想控制及對準基本方法是要用個鼻. 條橡皮由個鼻開始, 個鼻尖要對正個 "Y" 中間...有D似打檯波鼻尖對Q一樣. 玩玩吓會好準. 不過要小心.

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

42 123
發新話題