21 12
發新話題

昔日...恐怖漫畫

昔日...恐怖漫畫

夜半奇譚及秋燈夜雨....多數都系某圖一雄作品...每期最後幾頁是淨文字,鬼故事....質素極高.. 當年重出過貓眼小子...即系今日的貓目小僧.. 重有一套獨立漫畫...."蛇魔姊妹花",木某圖一雄的作品....非常好睇...可惜今天無再重新出版...

不看這帖也沒有記起那時是在夜半奇譚看蛇魔的。最近經常記起蛇魔,在日本Mandarke找了很久也不見,最後發覺原來在日本它也不是獨立出書的。蛇魔之後的連載應該是說一個少女臉上長出另一張臉的。

當年有出過雙面人....講個少女心腸差....本來塊面生肉瘤...後來黑心到割下個肉瘤移落表妹塊面上 初時她以為面上肉瘤成功移佐去表妹處...其實表妹只系牙痛,所以包著下巴.... 跟著她的面上傷口發生異常,重生佐一塊醜面出來...最後她要去做外科手術除去塊鬼面.....覺悟前非...出院後,寫信同表妹道歉....

楳圖作品. 我 like '漂流教室' & '神の左手恶魔の右手'.

唔知大家記唔記得昔日漫畫周刊連載的"恐怖新聞"呢?

引用:
原帖由 londobell2000 於 10-5-2007 13:48 發表 唔知大家記唔記得昔日漫畫周刊連載的"恐怖新聞"呢?

其作者名有譯為角田次朗或者秦次朗. 另外有出名作品「空手傻瓜一代」(故事原作木尾原一騎), 講述空手道家極真會創立人大山倍達的. 秦次朗本身都是專門研究靈幻現象的名師來的.

恐怖新聞的第一部氣氛較詭秘. 第二部, 變了主角聖戰士對抗恐怖新聞的惡靈. 不太好看.

我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 Tyler2 於 28-5-2007 16:46 發表 其作者名有譯為角田次朗或者秦次朗. 另外有出名作品「空手傻瓜一代」(故事原作木尾原一騎), 講述空手道家極真會創立人大山倍達的. 秦次朗本身都是專門研究靈幻現象的名師來的.恐怖新聞的第一部氣氛較詭秘. 第二 ...

Thanks.

唔知有無文庫版呢 ?

看完一份會減壽100日(重要無得唔看),細個果時真係覺得幾恐怖.....

引用:
原帖由 londobell2000 於 29-5-2007 13:54 發表 Thanks. 唔知有無文庫版呢 ? 看完一份會減壽100日(重要無得唔看),細個果時真係覺得幾恐怖.....

我是年前租回看第一部, 那套都像是台灣沒有版權的版本. 第二部則是.....下載回來的
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 Tyler2 於 29-5-2007 15:21 發表 我是年前租回看第一部, 那套都像是台灣沒有版權的版本. 第二部則是.....下載回來的

等我找一下台版先.  thanks.

好似n年前文化傳訊出過呢個作者既作品,叫"百鬼xx"(記得唔清楚), 會唔會就係第二部 ?

引用:
原帖由 londobell2000 於 29-5-2007 15:41 發表 等我找一下台版先. thanks. 好似n年前文化傳訊出過呢個作者既作品,叫"百鬼xx"(記得唔清楚), 會唔會就係第二部 ?

前面叫得''百鬼''的話, 後面多數都係''夜行''了. 不過他的作品又好像沒有一套是這個名稱.
可以再看看:

角田次朗網頁

日本wikipedia的角田次朗介紹

引用:
原帖由 fivefive55 於 26-2-2007 20:27 發表 當年有出過雙面人....講個少女心腸差....本來塊面生肉瘤...後來黑心到割下個肉瘤移落表妹塊面上初時她以為面上肉瘤成功移佐去表妹處...其實表妹只系牙痛,所以包著下巴.... 跟著她的面上傷口發生異常,重生佐一 ...

係呀係呀!你一講我又記得呀!(你記得咁清楚鵅I )

不過我講錯左。蛇魔後是貓妖!然後才是雙面人。

請問有沒有人知過這三個故事有沒有單行本或結集成書?想送給澳洲的家姐。

引用:
原帖由 CKCK 於 29-5-2007 20:46 發表 係呀係呀!你一講我又記得呀!(你記得咁清楚鮋! ) 不過我講錯左。蛇魔後是貓妖!然後才是雙面人。 請問有沒有人知過這三個故事有沒有單行本或結集成書?想送給澳洲的家姐。

其實是否香港版的靈蛇呢? 我6,7年前租看的. 記得全部是中短篇單元輯錄成書的.
應該都是玉皇朝版. 新書一定沒有了, 要在二手市場買回.

引用:
原帖由 ray375 於 5-4-2007 11:58 發表 楳圖作品. 我 like '漂流教室' & '神の左手恶魔の右手'.

同意 , 呢兩套我都有 keep

可是"恐怖新聞"於 FC 連載時. 编輯部有好多人反對. 話啲畫功好屎云云.

引用:
原帖由 ray375 於 13-8-2007 11:54 發表 可是"恐怖新聞"於 FC 連載時. 编輯部有好多人反對. 話啲畫功好屎云云.

阿Ray哥,畫功係差d,但故事幾恐怖,同係fc,我反而鍾意古賀新一既魔女黑井美莎~~~

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 27-2-2008 00:21 發表   阿Ray哥,畫功係差d,但故事幾恐怖,同係fc,我反而鍾意古賀新一既魔女黑井美莎~~~

The story of  恐怖新聞 is really good though畫功 is average. 

引用:
原帖由 fivefive55 於 26-2-2007 20:27 發表 當年有出過雙面人....講個少女心腸差....本來塊面生肉瘤...後來黑心到割下個肉瘤移落表妹塊面上初時她以為面上肉瘤成功移佐去表妹處...其實表妹只系牙痛,所以包著下巴.... 跟著她的面上傷口發生異常,重生佐一 ...

我都有睇過, 不過都係恐怖新聞最恐怖

當年睇恐怖新聞真係好好睇

恐怖新聞:

-讀者係被迫看的

-每看一份會減壽一百日

-會有一個好恐怖既人面係空氣中同你講報紙內容

丁小香

貓眼小子

21 12
發新話題