34 12
發新話題

金絲貓

金絲貓

唔係俄羅絲果D,係蜘蛛嘅一種,睇下邊個大哥玩過?有乜心得?

個時D金絲貓全部都有尊號,我記得有紅孩兒、老督、.......唉!唔記得添請各位接力.................

老督係黑色帶白斑,紅孩兒帶紅色,是我的最愛,還有純黑色的黑將 軍,夠殺氣!

我 D 同學話要捉「烏蠅」餵佢地,不過我好懷疑 ..... 呢個係我童年時期0既金田一事件:金絲貓點樣食野/食乜野?我從未見過班同學仔餵佢地 ......
┌─────────┐
歡迎到關間聞的部落逛逛

http://selahk.blogspot.com/

引用:
原帖由 關間聞 於 3-2-2007 01:28 發表 我 D 同學話要捉「烏蠅」餵佢地,不過我好懷疑 ..... 呢個係我童年時期0既金田一事件:金絲貓點樣食野/食乜野?我從未見過班同學仔餵佢地 ......
看見過D同學將D死 0左 烏蠅, 蚊, 金絲貓 放入個草盒內..... 我係乖學生唔玩DD野. 只是睇同學玩.....

引用:
原帖由 關間聞 於 3-2-2007 01:28 發表 我 D 同學話要捉「烏蠅」餵佢地,不過我好懷疑 ..... 呢個係我童年時期0既金田一事件:金絲貓點樣食野/食乜野?我從未見過班同學仔餵佢地 ......
佢地係捕食小昆虫的,當然包括「烏蠅」,從佢地又名"蠅虎"就能顧名思意.佢地捕食係用生擒方式,飛撲係殺手鐧,結網只是包裹食物或自己(脫殼)時用. 但問題係「烏蠅」好難捉!你同學唔簡單啊!!

我地興用薑餵,D F話食鷙仄|好打D!

引用:
原帖由 SuperFriends 於 4-2-2007 13:09 發表 我地興用薑餵,D F話食鷙仄|好打D!
夠晒薑!我有隻紅孩兒好中意飲"是油"

紅孩兒 變 咸孩兒

除了幫亞叔買, 我和同學試過上山捉. 要找些兩片互相貼着的樹葉, 裡面就有金絲貓

現在想返....以前的阿SIR十分殘酷...見到學生藏有金絲貓,先要記缺點...再要學生將金絲貓草籠放在書桌....然後要學生一掌拍落草籠....金絲貓變成扁屍.... 其實阿SIR可以要學生把金絲貓放生在草叢....金絲貓又吾系害蟲...又無帶菌....嚴格來講牠是益蟲.....阿SIR何必咁殘忍借學生的手去殺生....真系教壞人......

fivefive55 兄,乜你阿Sir咁變態架 ... 咁你有冇被佢影響到 ?~!

我都有隻紅孩兒,過籠都打赢幾場,不過與雷老虎一戰中,打斷了腳後就無晒鬥心,幾日後仲死埋。

以前都見過D男仔玩..但...核突喎...

引用:
原帖由 SuperFriends 於 2-2-2007 18:42 發表 個時D金絲貓全部都有尊號,我記得有紅孩兒、老督、.......唉!唔記得添請各位接力.................
朱百戒!!!
最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

引用:
原帖由 fivefive55 於 5-3-2007 13:19 發表 現在想返....以前的阿SIR十分殘酷...見到學生藏有金絲貓,先要記缺點...再要學生將金絲貓草籠放在書桌....然後要學生一掌拍落草籠....金絲貓變成扁屍.... 其實阿SIR可以要學生把金絲貓放生在草叢....金絲貓又吾 ...
其實我真係唔明點解要記缺點?!!?! 我都比阿SIR捉過....... 要我殺死金絲貓..... 寅係好過份
最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

當時d人呃細路...話金絲貓不用食野,系吸草籠的樹汁...又話草籠一乾,金絲貓就會死...

引用:
原帖由 East 於 3-3-2007 01:14 發表 除了幫亞叔買, 我和同學試過上山捉. 要找些兩片互相貼着的樹葉, 裡面就有金絲貓
"草籠"好似用蘆葦做,葉邊有小剌,約幾日~一星期便枯黄,因為容易夾死或夾到殘廢,後來找透明膠盒裝,又可看到,又唔易夾死,放入筆袋內,不見天日好抽D架!

金絲貓

你哋有冇自己上山捉呀?
我會捉嚟賣!

引用:
原帖由 逍遙無敵四圍遊 於 26-7-2007 09:00 發表 你哋有冇自己上山捉呀?我會捉嚟賣!

記得讀小學果時好多:牠們的名有金花、雷老虎、方世玉、紅孩兒(真係紅紅地)、孫悟空、黃上黃(貴價貨),黑白雙殺等。買賣分兩種方式:第一種係按價俾錢,第二種係用$1去抽籤,有時都會抽到高價貨。D蜘蛛用竹葉養住,葉面都慣性用鉛筆去寫牠們的名字。玩方面:多數在上課時用其中一位同學的竹葉困著牠們去拼,下課時便可看結果,我記得當時係用物件去對賭。

但就真係無上山捉,逍遙兄請教下,通常邊度可以捉到呢?其實佢地有無毒架?

34 12
發新話題