97 12345
發新話題

斬虎屠龍劍

斬虎屠龍劍

帶子雄郎;帶住個仔週圍流浪;推住架車(好似賣牛雜咁款!哈哈哈哈!)不過架車就勁咯;可以發射連珠炮;話之敵人排山倒海咁殺過黎;都可以盡數韱滅。 不過疑問:點解從來唔見佢補充彈藥gei 呢?但下次又有得用播.................. [ 本帖最後由 火馬 於 14-9-2006 12:09 編輯 ]

當年此片集最激之處是間中有裸女出現,記得有一集講野祭洋子打出胸部餵大五郎一幕,令香港很多人談論。

咁激?仲要係"于素秋"?

哈!你都覺得野祭洋子似于素秋,我都覺得呀!喂!仲有一個ハ十年代的女歌手叫ハ代亞紀,又係好似于素秋架!

AGREE!

我記得個令仔成日哼住" i chi no no, ha ha no no"

斬馬刀

阿爸﹝忘記了甚麼名字﹞手上的兵器名叫『斬馬刀』或『斬馬劍』,用作斬首,乾淨俐落,不會『黏骨』 劍術流派:水鷗﹝區?﹞派 必殺技:下半身浸入水中,持劍下垂,刀刃向上,敵人走近時快刀上提,水花過後,敵人刀傷由下而上,死左! 他們和柳生家族有滅門之仇,他以一人之力大量斬殺柳生家族成員,結局果幾集極度血腥 [ 本帖最後由 細拉 於 14-9-2006 23:59 編輯 ]

主角拜一刀...水鷗拜....用斬馬刀...絕招斷水秋刀,同巳柳生列堂為首的柳生一族對抗,攪到柳生一族差D滅族,最后重要近親双交オ不至絕後,拜一刀真係又有型又夠絕,但連女人都殺,我就不大認同了

我記得大五郎都換過兩個童角式演,第一個大舊D,肥D同個樣蠢D,我比較鍾意,但第二個個樣太普通,我就覺得麻麻啦,大家點睇!

邊個演就冇乜印象.................不過戲中的大五郎好叻!同老豆失散左;識得自己搵野食(去捉魚仔)

THANK YOU FOR THE YOUTUBE LINK!

引用:
原帖由 spectreman 於 20-9-2006 10:32 發表 THANK YOU FOR THE YOUTUBE LINK!
YOU ARE WELLCOME

"拜一刀"喺劇內帶箸兒子浪跡江湖並做職業殺手,而"拜一刀"做殺手期間所得銀両最後有什麽用途,有無人知道?

天涯孤客,秋官經典

引用:
原帖由 marx 於 27-9-2006 23:15 發表 "拜一刀"鶻@內帶箸兒子浪跡江湖並做職業殺手,而"拜一刀"做殺手期間所得銀O最後有什洛帠~,有無人知道?
日常生活開支卦?衣、食、住、行、養條化骨龍好重皮謘I

引用:
原帖由 spectreman 於 28-9-2006 10:34 發表 日常生活開支卦?衣、食、住、行、養條化骨龍好重皮謘I
大結局原來"拜一刀"將所有銀両訂咗一批"貨物"並在指定地點相約仇家終極一戰,但係負責運送"貨物"到指定地點的商人的木頭車卻出了意外陷入泥濘,然後該名商人為了準時送貨竟然用自己隻腳托住木頭車轆離開泥濘;就喺"拜一刀"和仇家決鬥前一刻剛剛送到,當時連電視觀眾還未知道是什麽"貨物",後來"拜一刀"對仇家提及數年來做殺手所得銀両盡數買入了一批"投擲雷"(古代手榴彈),並將一枝小火棒交到兒子手中,跟著"拜一刀"亦提刀殺敵以報當年做官時被政敵陷害殺妻滅門大仇,而"拜一刀"兒子亦不斷燃點擲出"投擲雷"(因敵人太多)幫助父親殺敵.

"梳突是呢"!"生橋" Marx San

引用:
原帖由 spectreman 於 28-9-2006 18:29 發表 "梳突是呢"!"生橋" Marx San
客氣,客氣,大家喺度講吓回憶幾得意,再交流,交流.

引用:
原帖由 BBB360 於 28-9-2006 10:24 發表 天涯孤客,秋官經典
青青,英英和唱,與此片有關??

97 12345
發新話題