發新話題

傻瓜伴我行

Thai 好玩

80 年代到背囊友天堂 - 泰國 - 走了大概六、七遍,每次南北走都用上兩個星期到一個多月不等,對泰國獨有的風土人情甚為著迷。

這兩天收拾舊檔時,發現兩本不同年代的舊校報,在其中一本找到 k 在青澀歲月時寫的幾首肉麻新詩,另一本則刊有幾張 k 在其中一次遊泰時拍的照片:

1-29.png picture by brucechiu

1-31.png picture by brucechiu

2-23.png picture by brucechiu

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 23-2-2010 02:24 發表 美味當前什麼台灣,四川,北歐佳麗也不是主角了... 蒜茸...是又愛又恨之物....好吃但是之後個口...有時連自己都頂唔順... 講吃....咁晚同朋友去打邊爐...最後放個出錢搵丁麵個種百感交雜奇味...一流.   ...

「美味當前 ...」--- 甚是!

「蒜茸...」--- 聞聞下就慣架 la ...  

「... 放個出錢搵丁麵 ...」--- 又末試過 wor,咁正?

「肉麻新詩.....」--- 唔敢擺上來 ma ...   

引用:
原帖由 Potato 於 23-2-2010 21:18 發表 東兄,是去年8月拍的。由於鄉下的東西比較古老殘舊,所以用了黑白和黃褐色。其實都有彩色版,但欠缺味道。其中樹下小舟本來只拍了彩色照,黑白是用powerpoint改的。

插嘴一句 --- 地方保育得好好!

引用:
原帖由 Potato 於 23-2-2010 21:29 發表 這是小弟的鄉下 -- 西樵。那裡本來就是水鄉,河道縱橫,小時候回鄉,鄉下的親戚是划著小舟來接我們樹下小舟那一幅相,就是在其中一個親戚的家門前拍,一行出去,行落幾級便是河道,以前鄉間的親戚便是這樣坐著小 ...

黃飛鴻、西樵大餅之鄉 ... !

地方好靚 ... 係咪臥虎藏龍取景地之一?

大樹下小河邊孤舟一葉 ,柴房外醬缸旁水道縱橫 --- 看那河邊洗濯的美景,香港何處能找到這樣企埋、寧靜、吸睛的居住環境!

水鄉河產豐富,Potato 兄可有西樵河鮮美食介紹?

引用:
原帖由 Potato 於 23-2-2010 21:31 發表 Kendama兄這麼早便背起行囊,拿起相機,浪遊天下。這些相都是你拍的嗎?很有泰國風情啊!

Bro Potato,k 年少時沒拖拍,唯有揹起背包拍照去 ...  

那個年代,只喜歡鑽末發展起來的地方 ... 不是浪遊天下啦?

相都是自己拍的,算是自已眼中的泰國風情吧 ...

引用:
原帖由 East 於 24-2-2010 09:50 發表   的確很有當年的泰國風情, 其實K兄也大有紀實攝影師的潛質, 只是沒有刻意去發展這方面的興趣吧!

東兄,k 最喜歡拍紀實照,奈何已沒有太多時間和一個人去旅行的自由 ...

等我退休 ...

為食篇 --- 生生猛猛

秘汁膏蟹

1-30.png picture by brucechiu

血蚶

3-22.png picture by brucechiu

梭子蟹 sashimi

2-22.png picture by brucechiu

Tartare steak

4-12.png picture by brucechiu

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 27-2-2010 04:28 發表   Steak Tartare .... 果然識食  我頂多食 Beef sashimi

Beef sashimi 正好多 ...

南京東路美女出沒注意

1-32.png picture by brucechiu

單身上路的餅男要注意南京東路上的「美女出沒」。

話說某個黃昏 k 到南京東路赴約途中,有以下的遭遇:

k (頭岳岳在欣賞沿途的建築物 …)

美:(一把甜美的聲音 …) 先生,你是本地人嗎?

k (驀然轉身,發現眼前人是位彷如 bro ar_woo 在板上形容過的美眉…) 甚麽事?

美:請問一下,上海書城在哪?

k (被她水汪汪的大眼晴和甜美笑容吸引著) 上海書城 書城在 …(好熟識的一個地方 就是記不起在哪堥ㄨL) …

美: (大眼晴望住 k) …你不像這裡人呀 日本人嗎?

k (神情輕鬆地 …) 日本人跟你講中文嗎?

美:韓國 …?

k (隨口嗡) 廣東的

美: (大眼晴在打量 k) 不像耶 我也是剛來上海 可以跟你做朋友嗎?

(字數限制 - 待續)

引用:
原帖由 WK1959 於 28-2-2010 09:44 發表 啊 ~ ~ ~ 好想知,快讔膩!

抱歉要 wk1959 久等了 ...  

原來這埵釵r數限制,但又不明白為何 aiselo d 小說又可以咁大篇 post 上黎 ...?

無論如何,故事的發展是這樣的:

k (丈百金剛,摸不著頭腦 …) 做朋友 你是哪裡人?fficeffice" />

美:(大眼晴在滾動)山東

k(k 剛好對山東略有認識,非常有與趣地問下去) 山東哪裡?

美: 青島

k(青島是 k 很喜愛的城市) … 青島我知道 你住哪一塊?

美:(支支吾吾 …) 可以一起去喝咖啡 坐下來慢慢談? (甜美的聲音和笑容又展現了起來)

(續前)

k (不會在問路吧! 還是 ...? k 清醒過來 ) 哎吔 (看看錶) 我約了人 趕時間 (繼續上路)

美: (焦急起來) 前面就有咖啡廳

k (沒有停下腳步) 下次吧

(女郎竟一個不客氣地把手繞在 k 的臂彎堙A跟 k 一起走在南京路上,嘴吧還在嘀咕哪堶埵釧@啡店 )

k (到了某商場,k 有點不捨,但也客氣地把她的手放開,隨意指著前方的遠處) … 看 ... 朋友就在前面 ... 有機會再喝吧 ...

美:(抱怨的眼神) 留個電話號給我嘛

k:(無奈的眼神) 我自己也不知道自己 (在國內) 的電話號 ... 沒工夫啦 再談吧 ... (消失在人羣中)

後記:

1. 上海書城就在南京東路上

2. 友人告之,這是美女陷阱 --- 美眉帶你去咖啡店或酒吧 (都是她們有連繫的黑店) 坐上一兩個小時,埋單要幾千塊,沒錢就不讓離開!餅男要小心咯!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 28-2-2010 16:50 發表   我相信個女仔可能是真...k 兄你咁有魅力  你又傷了一個美女的心......不過色字頭上真係有一把刀.... 小心好d.

foureyefatk 的魅力只有foureyesfatboy 識欣賞 ...     

乜有咩?末試過喎 ...

多謝提點 ... 會小心 d ...

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 28-2-2010 17:02 發表 雖然唔係傻瓜機拍...但機主都算一個傻瓜......  今日是冬奧結束前一天所以去 Dutch 館睇吓不過要等兩個鐘...只好拍一兩張照便回家.        

四兄一言驚醒夢中人 ... 難怪只有兩三位餅友在這貼相 ...

貼名雖叫「傻瓜伴我行」... 但沒有要求相片定要用傻瓜機影的、或是遠行時影的 ...

只要是自己拍的 ... 那怕是用手機影屋企樓下的豬腸粉檔 ... 全都歡迎貼上來與餅友共享之 ...

冬奧咁快就結束 ... 唉 ... 光陰似箭,日月如梭 ...

話時話 ... 吹彈可破果個 Dutch or Canadian 係你邊位?

引用:
原帖由 whoiambatman 於 28-2-2010 21:45 發表 在大陸一定要 小心靚女 ,還有無賴乞兒.

收到,whoiambatman ...

大陸好似唔多覺眼有乞兒喎 ... 會唔會城市少 d ? 

引用:
原帖由 Potato 於 1-3-2010 00:59 發表 嘩!K兄魅力無法擋啊! 幸好K 兄及時清醒,否則墮進美人計便不堪設想。
四兄玩完我,你又黎!? k 頗有自知之明,不會自欺欺人 @_* 。這個倒行逆施的年代,美人計防不勝防,心靈脆弱的餅男真要帶眼識人 *_*!

引用:
原帖由 Potato 於 1-3-2010 00:57 發表 其實小弟的鄉下十分普通,上次我老婆跟我回去,一路「銀銀聲」,又話多蚊,又話怕去廁所…… 不過相片將一些局部而美麗的景致凝固著,讓觀看者的想象在這定格外無限延伸。我想這正是攝影其中一個有趣的地方。至 ...

照片上的地方確讓人有無限想象 ... bro Potato 多些帶老婆回去,讓她多給蚊兒親親和亨受在大自然中解脫的暢快,習慣了,便不會再「銀銀聲」了...

黃骨釘或黃骨魚都是首次聽見耶 ... 晚上到了廣州,一進菜館便問有否黃骨魚,服務員建議用鼓汁蒸,出來的味道比想像中還要精緻細膩,師傅用切盤龍鱔的刀章,不但能令魚肉入味,更能讓你每箸都滿載而歸 ... bro Potato ,這是黃骨魚的普遍做法嗎:

那鼓汁用了不太多的黑荳鼓,加了些切粒黃荳豉和少量的陳皮,讓咸鮮的魚汁帶甘、有層次地豐富起來!!!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 2-3-2010 01:09 發表 而家有小傻瓜和大傻瓜架,大傻瓜我都有三部,第二部有眼無珠買錯咗,好谷氣,連小傻瓜都不如.***歡迎你到我的 Blog My moneyhttp://moneyismymoney.blogspot.com/請勿在Blog內回應,謝謝!

三部大傻???    橫掂都係一舊野,點解唔直接 d 用 DSLR 呀 ?

細傻嬌小玲瓏,吊吊 fing 都可以出得街,用果陣又唔駛舞呢樣舞果樣,影街頭相又冇咁礙眼嘛。

引用:
原帖由 whoiambatman 於 28-2-2010 21:45 發表 在大陸一定要 小心靚女 ,還有無賴乞兒.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 2-3-2010 01:12 發表 我試過有個老乞兒跟我九係街,我點都唔比錢佢,仲有嗰 d 賣花嘅,我都當佢係乞兒 . . . 你見過未 ?***歡迎你到我的 Blog My moneyhttp://moneyismymoney.blogspot.com/請勿在Blog內回應,謝謝!

引用:
原帖由 虎榮 於 2-3-2010 01:20 發表   黎左香港揾食麻, 你在街頭見到的白頭老婦黨,就系大陸有組織乞兒來港揾食! 

醒番起 ...  深圳以前 (約八至十年前) 有唔少乞兒 ...

有次烈日當空,係 Shangrila 對面馬路見到個女人揹住個 BB 坐係地下係咁摷個垃圾桶 ... 見佢摷到個食剩飯盒出黎,睇住佢用手 nna 黎食,慘絕人寰 ... 走埋去俾左少少佢叫佢自己去買 ... 後來人地話我知佢地係職業乞兒,日日在上演同一戲碼 ...   佢做苦情戲搵食無可厚非 ... 咪要個 BB 受罪嘛 ...

係上海地鐵上,見過兩次 ... 一次後生女人、一次老人拖住個三、四歲細路同人乞錢 ...  老人一般我會俾 ,但佢 law 條細路靠飛,真係火都黎埋 ...

話時話,巴黎地鐵上咪一樣有人拉樂器,然後埋黎呢同你要錢 ...

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 2-3-2010 01:12 發表 我試過有個老乞兒跟我九係街,我點都唔比錢佢,仲有嗰 d 賣花嘅,我都當佢係乞兒 . . . 你見過未 ?***歡迎你到我的 Blog My moneyhttp://moneyismymoney.blogspot.com/請勿在Blog內回應,謝謝!

賣花既一般見到男女同行就會二仔底死跟 ... $$ 咪係與女同行呢 ... ?

做背囊客果陣至憎果 d 跟我九條街焗我買野 d 人 ... 後黎諗到個方法攪掂左 ...

不論對方係男或女 ... 我會企定定,當佢面除條 ............................................ 皮條落黎,話 10 蚊雞美金賣俾佢,佢唔要我就跟番佢九條街 ...

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 2-3-2010 02:51 發表   我無玩你...wor. 我只是欣賞你 jac..   這個倒行逆施的年代, 美人是計防不勝防不過也要小心美男計.... . 有個故事發生在我朋友身上...當年有一個衣著光鮮的年青男子.........叫他出錢投資乜乜. ...

乜咁俾面呀 ...

美、醜男計都要小心 ... 有個故事發生在 k 身上 ... 80 年代初同朋友係尖咀飲野,凌晨時份扯八號波,大家各自歸家 ... k 住果度冇地鐵,係麼地道搵的士搭 ... 等左好耐都冇車,有個其貌不揚既巴藉中老坑行理黎同 k 講,佢住香港仔、唔見左銀包,想同k 借 $300 搭的士 ...

見佢態度、外表都幾老實,k 就應佢話去香港仔唔駛三舊 ... 點知佢話番 k 知 ,d 司機見佢唔係本地人又兼逢打風,通常都會收多好多,佢仲話自己係 executive (果陣 k 都唔知咩係 executive) ,會安排送番 d 錢俾 k  ...  講得咁有紋有路 ... 又傻又天真既 k仔 就 on kui kui 咁話佢知得兩佰鬆 d ,至多可以借佰伍 ... 大家交換電話,佢仲提 k 第二日等佢來電 ...

跟住成個禮拜都水靜河飛 ... 摷番佢留低既電話出黎 ,唔打由至可,一打發覺個號碼係長響既 ...  

同人提起呢單野 ... 朋友竟然能講出個巴藉中老坑既特徵,話佢經常出沒般咸道,詭 d 婦孺同大專生 ...    k 當時感覺好羞憤,覺得自己好笨實 ...

發新話題