發新話題

傻瓜伴我行

引用:
原帖由 East 於 23-11-2009 10:00 發表   吹得太大反而無人敢來 !

咁又係大左 d ...

試下諗下 ... 如果夢想成真 ...  餅友包起成截街攪 function ... 咪話係 oldcake.net 大事 ... 直頭係香港大新聞 ...

距離發夢時間仲有唔到五個鐘 ... 唔 ... 有夢最美 ...   (最近無 lala 夢見奧巴馬著住件黑色 mark 哥大褸好型咁騎住馬趕黎 ...?!?? )

引用:
原帖由 虎榮 於 23-11-2009 01:20 發表   嘩! 兩三日唔浦頭, 你已經玩到上太空!   我頓位重, 鐘意腳踏實地多d!

果道萬令米咋 ... 距太空仲有 N 段路 ...

見到個景時 ... 自己第一反應就係 ... 「天外有天」...

上到太空 ... 噸位唔係問題 wor ... 無重狀態下 ... 人人都都可以自由自在咁隨意飛 ...

我夢過啦 ... 兩隻手輕輕咁撥下 ... 對腳好似游自由式咁慢慢 dum ... 人就飛起黎 ... 穿過山、越過水 ... 好爽架 ...

A spaceman came travelling

10.png picture by brucechiu

To: 民歌組弟兄 (CYHD, 虎榮 and LouisLee in particular),

">

引用:
原帖由 Kendama 於 23-11-2009 19:14 發表 A spaceman came travelling       To: 民歌組弟兄 (CYHD, 虎榮 and LouisLee in particular),   ">      

Thank you! 點解d諭意好似咁深遠o既! ?

引用:
原帖由 虎榮 於 24-11-2009 01:03 發表   Thank you! 點解d諭意好似咁深遠o既! ?

純個人理解 (請懂的餅友指正):

首歌是位70年代的人 (Chris de Burgh?) 從外星人角度細訴基督降臨的情景 ... 後部諭意基督要在20世紀重臨 ...???  

流行調子的曲配宗教味濃的詞擦出不俗的火花 ... 這旋律優美的歌、Chris 忘我的演譯予人有歷久常新,百聽不厭之感 ...

PS: Will get back to your messages on civil service this evening ...

頭頂上的問題

走過一些古老大宅 (估計有百年以上歷史),對其屋頂的結構很感興趣。以下有些無知問題,望有餅友能助解答:

這些屋脊 (圖中圈起部份) 除裝飾外,有何其他用途呢? 兩邊為何總是向上蹺起 (東南亞包括日本一帶很多都如此)?

11.png picture by brucechiu

屋頂的瓦片能經風吹雨打,它們是如何被鋪上去及串連起來的? 當中的有破損,又如何修補呢? 瓦片可承受人的重量嗎?

12.png picture by brucechiu

似乎一磚一瓦都有其用途,以下的理解正確嗎?

13-1.png picture by brucechiu

引用:
原帖由 Kendama 於 25-11-2009 13:21 發表 頭頂上的問題   走過一些古老大宅 (估計有百年以上歷史),對其屋頂的結構很感興趣。以下有些無知問題,望有餅友能助解答:   這些屋脊 (圖中圈起部份) 除裝飾外,有何其他用途呢? 兩邊為何總是向上蹺起 ...

頭頂上既問題....

對大宅咁有興趣....會唔會考慮買返間黎研究下

我都諗屋頂蹺起應該都係去水或去乜去物.....當然都要配合美觀

瓦片有串連既咩? 應該可以每片拎得走架唔係咩?

如果咁多塊疊埋疊埋一齊個承托力會強左,可以承托人都唔出奇

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

引用:
原帖由 celia 於 25-11-2009 17:24 發表   頭頂上既問題....   對大宅咁有興趣....會唔會考慮買返間黎研究下   我都諗屋頂蹺起應該都係去水或去乜去物.....當然都要配合美觀   瓦片有串連既咩? 應該可以每片拎得走架唔係咩 ...

會考慮買返斤菜黎研究下 ...

估可能有其他功能但唔知係乜 ...  

瓦片可能冇串連 ...可以逐片拎得走 ... 大風暴果陣可能會吹到東歪西倒? 駛唔駛間唔中要上去排番整齊呢?

疊埋的瓦片理應有冬暖夏涼的作用 ... 承托力亦會增強 ... 古人飛簷走壁 ... 仲要係上面比劍 ... d 瓦片受唔受得住呢 ...?

引用:
原帖由 Kendama 於 25-11-2009 22:52 發表 會考慮買返斤菜黎研究下 ... 估可能有其他功能但唔知係乜 ...   瓦片可能冇串連 ...可以逐片拎得走 ... 大風暴果陣可能會吹到東歪西倒? 駛唔駛間唔中要上去排番整齊呢? 疊埋的瓦片理應有冬暖夏 ...

咁就唔知颱風會唔會吹走佢地.... 不過以前D大屋到而家都咁健壯....應該都幾穩陣....

會唔會係瓦片一塊疊一塊咁壓落去形成壓力....瓦片唔算大...有弧度...有虛位....唔會硬食風和雨

可能偶有一兩塊爛....只要換左爛果D就得....唔洗成個屋頂換都幾方便喎

D古人飛簷走壁....上屋頂比武....我諗佢地都識得輕功 識避重就輕....冇咁易整爛掛

其實古時係咪真係有呢D人既呢?

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

引用:
原帖由 Kendama 於 25-11-2009 22:52 發表 會考慮買返斤菜黎研究下 ... 估可能有其他功能但唔知係乜 ...   瓦片可能冇串連 ...可以逐片拎得走 ... 大風暴果陣可能會吹到東歪西倒? 駛唔駛間唔中要上去排番整齊呢? 疊埋的瓦片理應有冬暖夏 ...

屋脊我所知是可防風雨把瓦片吹走之用,

兩邊向上蹺起是否防積雨積雪,減低屋頂壓力?

引用:
原帖由 999 於 26-11-2009 15:23 發表 屋脊我所知是可防風雨把瓦片吹走之用, 兩邊向上蹺起是否防積雨積雪,減低屋頂壓力?

999兄果然見識廣博!!

引用:
原帖由 East 於 26-11-2009 17:47 發表     999兄果然見識廣博!!

估嘅咋 或者估錯!

你地D"視野"先算係廣博!

在發照片帖便可略知一二!

引用:
原帖由 999 於 26-11-2009 18:06 發表 估嘅咋 或者估錯! 你地D"視野"先算係廣博! 在發照片帖便可略知一二!

攝影是講美學, 講感覺.

同999兄的博學多才是不同的!

引用:
原帖由 East 於 26-11-2009 23:59 發表   攝影是講美學, 講感覺.   同999兄的博學多才是不同的!    

東兄勿見笑(999常常斷估及亂up)

你也太謙了,

用美學, 感覺,照片去表達的技術,

999沒有什麼慧根,學不來的..

引用:
原帖由 celia 於 26-11-2009 14:42 發表   咁就唔知颱風會唔會吹走佢地.... 不過以前D大屋到而家都咁健壯....應該都幾穩陣....   會唔會係瓦片一塊疊一塊咁壓落去形成壓力....瓦片唔算大...有弧度...有虛位....唔會硬食風和雨   可能偶有一兩塊爛....只要換左爛果D就得....唔洗成個屋頂換都幾方便喎

D古人飛簷走壁....上屋頂比武....我諗佢地都識得輕功 識避重就輕....冇咁易整爛掛其實古時係咪真係有呢D人既呢?  

好有道理 wor ...

發明瓦片屋頂果位古人要記一大功 ...

比起武黎冇得避重就輕 wor ... 屋頂 d 瓦片怕冇乜得淨 ...

我估古人會打到上屋頂 ... 戲同小說講既野都有三分真掛 ...

引用:
原帖由 999 於 26-11-2009 15:23 發表 屋脊我所知是可防風雨把瓦片吹走之用, 兩邊向上蹺起是否防積雨積雪,減低屋頂壓力?

應該是這功能用途 ...

兩邊向上蹺起 (左上) ... 懷疑是與地方文化有關 ... 除形狀有威勢外 ... 可能亦喻意步步高升、往上爬 ... 等等意頭? 蹺起的尖端有些是套上龍頭 (右上) 或其他裝飾 ... 外地屋宇較少見 (下)?:

2-13.png picture by brucechiu

引用:
原帖由 East 於 26-11-2009 23:59 發表   攝影是講美學, 講感覺.   同999兄的博學多才是不同的!    

東兄、999兄都一樣咁勁 ...

引用:
原帖由 Kendama 於 27-11-2009 01:52 發表   東兄、999兄都一樣咁勁 ...

K兄都同樣不弱呢!    

還有四大盒都好勁 !!

引用:
原帖由 East 於 27-11-2009 09:58 發表     K兄都同樣不弱呢!       還有四大盒都好勁 !!

... K 完全唔係呢瓣 ... 影相只為記錄及分享生活點滴 ... 唔會不自量力同人比較 ...

北美秋色迷人 ... 四兄請 post 多 d 相 ... 讓港餅們望梅止渴 ...

秋盡蟹肥

大閘蟹老餮們有食趁早 ... 三兩重普通酒樓 70 人仔起跳 (視乎公母) ...

呢度街邊貨可能十元八塊有交易 ... (夠膽買 ga 話 ... )

埋黎睇 ... 埋黎揀 ... 有公有母 ... 隻隻足三兩 ...

5-5.png picture by brucechiu

發新話題