發新話題

黑膠唱片

本主題由 actionkamen 於 27-4-2017 15:50 合併
我都幾十歲人,有酒飲有音樂聽都幾滿足

還有一樣

係健康的身體

引用:
原帖由 何鴻德 於 19-12-2015 09:48 發表 還有一樣係健康的身體
身體其實我已經-年不如一年了,要定期返政府診所覆診(老人病)
近年失禁情G亦漸漸嚴重,出街要鴨尿片,但我是個活躍的人,不會整天躲在家中
每天都有去晨運,亦會同朋友打下麻雀,不會因為失禁而停止戶外活動

人生晚年邊個無老人病

能走能吃能笑已經算健康

還可做一個快樂老實人

已經係一件人生美事

引用:
原帖由 old8woman 於 19-12-2015 12:31 發表 身體其實我已經-年不如一年了,要定期返政府診所覆診(老人病)近年失禁情G亦漸漸嚴重,出街要鴨尿片,但我是個活躍的人,不會整天躲在家中每天都有去晨運,亦會同朋友打下麻雀,不會因為失禁而停止戶外活動
 我對唱片興趣多D.....個D問題大家心照...人生必經.

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 22-12-2015 02:15 發表  我對唱片興趣多D.....個D問題大家心照...人生必經.
黑膠唱片是我的至愛

引用:
原帖由 何鴻德 於 19-12-2015 09:48 發表 還有一樣係健康的身體
因為長期聽音樂,所以我隻耳仲算正常

引用:
原帖由 old8woman 於 22-12-2015 20:09 發表 因為長期聽音樂,所以我隻耳仲算正常
Paul Mauriat 黑膠....都有過. 他演的太輕音樂了不大喜歡..同期有 James Last 及有你之前的 Mantovani .....仲有一個法國人....忘了他的名.
不過我已經把 Paul Mauriat....比晒人了. 我聽音樂也要他們有收的價值...以前收了好多垃圾.... 人老了對錢睇得緊了. 

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 old8woman 於 22-12-2015 20:09 發表 因為長期聽音樂,所以我隻耳仲算正常

Paul Mauriat Love is Blue 正!! 港姐主題曲

引用:
原帖由 old8woman 於 17-12-2015 10:59 發表 DG Karajan的最後(死亡前)錄音

卡拉揚

兒時D玩音響朋友話, 有某張天碟配埋套天價HiFI, 聽到卡拉揚跌左支指揮棒落地!吾知真定假

一個靚唱盤亦是令人愛不釋手!想起以前的Micro, Thorens, Technics SL1200MKII, etc,etc, 懷念!

引用:
原帖由 old8woman 於 22-12-2015 20:07 發表 黑膠唱片是我的至愛

好中意過客呢首歌,緩慢輕柔的旋律洗滌心靈,一笑我踏步去.....

引用:
原帖由 ar_woo 於 23-12-2015 19:21 發表 Paul Mauriat Love is Blue 正!! 港姐主題曲
港姐主題曲音樂是"Un Banc,Un Arbre Une Rue",一首改編自1971年歐洲歌唱大賽冠軍作品
此曲中文名是"一條街,一張椅,一棵樹"

不了情原版EP黑膠唱片

60年代的東方紅,1套3張,極罕有

100%Made in China

1975年,翻版黑膠唱片,比正版便宜60%

1976年的Daddy Cool,Boney-M成名作

1963年,美國版RCA"大紅番"
此唱片從未停止出版,Cassette帶,CD,SACD亦有

西畸崇子的成名作,1981年的梁祝協奏曲

60年代天聲唱片公司的中國音樂

發新話題