25 12
發新話題

銀光2000

銀光2000

歡樂今宵內既節目,香港制作既超人片

主角係張五郎 , 女助手係施明 , 反派有盧海鵬前妻, 不過做咗無幾耐就被腰斬.

最記得第一集鴾洉ㄐA就係一個隻手會變魔爪鼣掑h,由關鍵扮演。張午郎太木訥啦!

所以佢都無得做啦 !

嘩,呢套真係經典啊!我諗係無線唯一一套自己拍o既超人片。仲記得張午郎拋條腰帶上半空,跟住嗌一聲"銀光2000"然後跳上半空,打個斤斗,穿起腰帶,咁就變左身。

可惜,THE FIRST AND THE LAST!

主題曲是:- "xx夠機警,同智勇氣力強勁,齊來殺奸匪,要匪黨焦一個剩"

76年EYT銀﹖俠(張午郎演)

在1976(or77年)歡樂今宵有一個單元,由武打演員張午郎扮演,名字忘記了是銀電俠,還是銀影俠。故事有D似Batman或青蜂俠之類,唔知各位網友仲有冇印像呢? 記得的起碼接近40歲or超過40,因為實在太耐。但至少仲記得隻主題曲係譚炳文唱。

張午郎以前演過不少工夫片,所以好打得,不過冇好似黃元申咁紅起來,之後曾在80年代成龍的A計劃續集扮殺手,好似後來去左外國當教頭。

叫「銀光2000」。

「銀光2000」記得! 我未到40!!

好似仲有甘國亮?! EYT  好似仲有叫類似既電俠?? 有冇人可以 Confirm??

有囍L像呀........奇幻,科幻單完劇!!

引用:
原帖由 Potato 於 30-4-2007 00:26 發表 叫「銀光2000」。

我好記得係76年EYT播出,因為我當時讀P.1,之後無線又冇重播過,更唔會出VCD。我查Google一些網絡留言,都搞錯左以為係黃元申演。

我依稀記得張午郎演的銀光俠(應該係囉)有個機地,有兩三個女助手,拍攝手法同幻海奇情差不多,菲林拍攝好重電影感。張午郎一般都穿上銀色制服戰衣,但有時又只著西裝。 (假如當年TVB搵未紅的成龍去演銀光俠,一早便出VCD。)

個女助手係施明。奸角是關鍵(好似係)及上官玉(肯定係)。銀光2000平時係油站工人,個基地鰝o站底。

P.S.我都未夠40。

好似後來被腰斬﹐因為反應唔好。三色台一貫作風﹐唉﹗

引用:
原帖由 Potato 於 1-5-2007 00:13 發表 個女助手係施明。奸角是關鍵(好似係)及上官玉(肯定係)。銀光2000平時係油站工人,個基地鰝o站底。 P.S.我都未夠40。

有一輯係有李家鼎做奸角, 力大無窮

男主角叫銀光2000係認為佢有公元2000年人類的智慧,所以我地犀利d啊

引用:
原帖由 賭俠 於 23-8-2007 18:46 發表   有一輯係有李家鼎做奸角, 力大無窮男主角叫銀光2000係認為佢有公元2000年人類的智慧,所以我地犀利d啊

真唔講唔知!

來家鼎好似有棚假金牙!(定鋼牙?)

當年都有睇;水準同日本特攝片爭九條街;點解睇?當年娛樂少嘛!

想不到重有人記得. 我識的同齡都不記得有這套.

^0^ ~~ 銀光 2000

銀光 2000

係夠機警,人智勇氣力強勁!

誓殺奸匪,要匪黨無一個剩。

出招夠精,出手夠醒,

虎虎勇威,佢次次獲勝,

佢一生戰斗魔星。

係夠機警,人智勇氣力強勁!

誓殺奸匪,要匪黨無一個剩。

(由 炳門 主唱)

電油站工人亞明(張午郎),戴超跨張近視眼鏡,平日論論盡盡,═UQ下又一日。變身之後叫銀光 2000,好打到不得之了。個身度仲有 D 小道具(好似占士邦甘),連鞋底都有架!

佢個好拍檔搛助手搛紅顏知己亞花(施明),平日嚮電油站度做收銀,鬆身衫成個桶甘。變身之後叫籃鳥,朿頭同成身性感緊身衣。 記憶力極強,聰明到飛起。

銀光 2000 個基地嚮電油站地底,堶惘陪荂H?博士,專門負責收集情報,發明/制做/修理銀光 2000 既小道具,最重要緊係派任務比佢做啦!

佢地個敵人叫做魔鬼博士,有一男一女助手,每次佢諗到 D 咩計劃,都會習慣性嚮自己副啤牌度抽一隻,然後交比果個人去做。佢老人家副牌有 54 隻(包括 2 隻小丑),不過就用一隻少一隻囉(比銀光 2000 打死左)。

李家鼎果集有少許印像,佢做科學怪人。個頭是犯罪天才,對手臂係拳王,個身係軍人,對腳是長跑選手的,之後由魔鬼博士將佢合成。

其中有一集,係 “當時” 既靚女陳復生做奸角的。

銀光 2000 有架專用跑車,亮相過一次甘大把。

係記得甘多啦,有 D 暈!

引用:
原帖由 范占士先生 於 27-11-2007 12:31 發表 銀光 2000 係夠機警,人智勇氣力強勁!誓殺奸匪,要匪黨無一個剩。出招夠精,出手夠醒,虎虎勇威,佢次次獲勝,佢一生戰斗魔星。係夠機警,人智勇氣力強勁!誓殺奸匪,要匪黨無一個剩。   ...

睇嚟你D老人痴呆好返晒路wor!?

引用:
原帖由 999 於 27-11-2007 14:14 發表 睇嚟你D老人痴呆好返晒路wor!?

應該係嚴重0左law!老人痴呆係記憶力由近至遠衰退wor!(說笑而矣,請唔好介意)

多謝笵占士先生,連主題曲都記得實在佩服!

25 12
發新話題