60 123
發新話題

有無人見過真的化骨龍?

有無人見過真的化骨龍?

有無人見過真的化骨龍? 唔係自己的仔女個種.

傳說中化骨龍好似生魚, 所以買生魚時要撻. 如果見到有D好似腳"KA"野伸出來, 便是化骨龍.

我呀哥話係街市見過, 他講了三十幾年.....

細細個聽我老爸講到依家...亦食過好多餐撻生魚湯...都未遇過...

如果飲過化骨龍湯, 人都化骨嘛 (傳聞)

我都聽過生魚要撻下佢先煮得...

所以我一直都唔敢飲生魚湯

但真係唔知係咪真的有化骨龍

人哋話:你可以咁做:,達完之後放多舊豬肉落去煲,煲起如舊肉唔見左...化左,咁就倒得

舊肉係度就放心飲啦!

勁!! 999兄還知道煲生魚湯要落肉的故事. 果然利害!!

我阿媽也有講過這樣的傳說.

好想知道此傳說的真正出處和幾時流傳呢?

但這個迷相信連"宗匠老師"和"金田一"加埋都找不到答案

引用:
原帖由 East 於 3-4-2007 23:35 發表 勁!! 999兄還知道煲生魚湯要落肉的故事. 果然利害!! 我阿媽也有講過這樣的傳說.   好想知道此傳說的真正出處和幾時流傳呢? 但這個迷相信連"宗匠老師"和"金田一"加埋都找不到答案

可能真只不過是一種好小見有腳魚(古代生物). 化骨定化啖唔無人知.

我大佬(親身)所見列"ka"魚可能是一種淡水有腳魚. 無理由講足三十年, 如果假的話.

廿多年前我在大埔林村河活捉了一條有腳黑色帶橙班的水中生物. 我養 0左 它幾個星期, 這幾個星期它退了幾次皮. 大了會有d似生魚. 可能有肺魚.

不過一定唔似漢江河的怪魚.

宗匠老師 - 只是研究日本文間傳說不是HK.

金田一 - 只是一個推理人同大師松本青張無得比可以唔提.... 因為我唔睇.

引用:
原帖由 East 於 3-4-2007 23:35 發表 勁!! 999兄還知道煲生魚湯要落肉的故事. 果然利害!! 我阿媽也有講過這樣的傳說.   好想知道此傳說的真正出處和幾時流傳呢? 但這個迷相信連"宗匠老師"和"金田一"加埋都找不到答案

D個可能係一個謎..........無得解!

foureyesfatboy說的好有可能,以前(古代)的人捉到有脚的魚會好驚,怕有毒,食左會病,個樣有D似生魚,但現在,常去水族館或中意養魚的朋友都會見過/知道有腳的魚是存在的,見怪不怪.........

信唔信?寧可信其有! 點解?1中國5000年文化. 2真係有人撻    3啊媽話嘅!

真唔真?試想想,如果每道餸菜或食材,背後都有一個故事,食起上嚟係咪更有味道!?所以當佢真law!

故事或者係咁:

古時候.阿廣(化名)買了條生魚準備煮飯,劏魚時,條生魚又生猛又"san"滑滑捉唔住,屢次從手中滑出,剛巧給娘子看個正着,

娘:你幹嘛?

廣心想連生魚也搞不定,夫威必盡失)

說:正與化骨龍搏鬥!此魚可能是化骨龍偽裝,故撻之,撻出脚便是龍,無脚便是魚!快閃!

娘奪門而出!

飯後娘憶述夫君如何捨命劏魚的偉大故事講給兒子聽,並叮囑兒子以後劏生魚必撻,否則一鑊熟.

以後撻生魚得以傳流........(全屬虛構)

我都有聽過。

我阿x在生時,每次煲生魚湯,都會撻條魚,

當年我住十六層公屋,試過好多次係『騎樓』撻條生魚,撻到由窗口下面鼣q風口度飛鷒巡鞳A

係真架!我阿x重要飛奔落樓執番條魚,都咪話唔好笑!

至於化骨魚龠УD,我記得有一次我老豆收工後返屋企同我阿媽講,

話佢有個工友係屋企煲生魚湯,煲完之後,反轉個煲都搵唔到條魚,

懷疑係化骨龍。

其實我估會唔會係條魚跳鬙X薨O?

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 3-4-2007 14:09 發表 有無人見過真的化骨龍? 唔係自己的仔女個種. 傳說中化骨龍好似生魚, 所以買生魚時要撻. 如果見到有D好似腳"KA"野伸出來, 便是化骨龍. 我呀哥話係街市見過, 他講了三十幾年.....

我第一次聽這傳聞;是從我的自然科的老師的口中(她姓羅;係陳有后的老婆);佢話飲左化骨龍煲的湯;個人就會由頭化到落腳;剩番pat 水!(幾廿歲人講埋D咁冇科學根據的野;唔怪得佢老公同佢離婚!)

引用:
原帖由 火馬 於 19-4-2007 21:20 發表   我第一次聽這傳聞;是從我的自然科的老師的口中(她姓羅;係陳有后的老婆);佢話飲左化骨龍煲的湯;個人就會由頭化到落腳;剩番pat 水!(幾廿歲人講埋D咁冇科學根據的野;唔怪得佢老公同佢離婚!)

唔知化屍水係唔係用化骨龍D汁制成呢! 化骨龍可能化淡都無力.

D段野應該放入 論壇吹水區 中的  讀書時老師講個D好笑或有所感動的話.......

每次有人post野係呢樹...入黎既心情有d緊張...諗會唔會新post係化骨龍既相呢? 當然都有可能話張相係假...有無讀生物科既專才可以解答一吓呢...

老實說, 化骨龍傳說可以用來拍迷離境界, 幻海奇情 or X-file........

剛剛在網上找到一d野.

以下是擇自: http://www.twp2pforum.com/viewthread.php?tid=286065

撻生魚ge由來

生 魚 化 骨 龍

據說有一種生物,名稱叫作「化骨龍」,平時外形和生魚一樣,只是牠有時會伸展出四隻小腳,或是在暈倒後就更明顯地看到四隻小腳。在1983年香港首次發現活生生的化骨龍,當年在電視新聞及報章都有提到,發現者於街市買來了一條生魚,在煮食前投擲在地下讓牠暈倒後才煮食,誰不知牠暈倒後竟然會伸出小腳,於是這位發現者放牠在水缸中,再致電報館交給記者。為什麼牠的名字叫化骨龍呢? 原來早就有人曾發現過此類怪魚,其一是牠伸展出的小腳有五隻小爪,彷似五爪金龍;二是據說吃了後會在 48 小時內骨骼軟化致死。又有另一說法是吃了此怪魚後會使身體被腐蝕致一堆白骨,因此取名為化骨龍。

初時都只是坊間流傳,流傳的都是老一輩的長者,傳說是煮食生魚前必須投擲在地上直到生魚暈了才可煮食,及煲生魚時要加上瘦肉及豬骨,如果在數十分鐘內瘦肉融化至消失,或是在兩小時內煲到連豬骨都融化至消失,這就必定是煮到化骨龍不能吃了。大多數人只當作是老人家說說的故事而已,猜不到真的給人活捉上新聞,故廣東人有一形容詞為「撻生魚」,可是至今已經過了20多年,沒有人記得此事,甚至有很多人也從未聽聞過,所以在此一提。

還有的就是問一下大家有否聽過生魚樣的「化骨龍」傳聞,或是找到當年的新聞資料、照片、及事件等東西,希望大家可以提供一下分享及討論。

有無老餅係報社或電台做可以找到有關ge科?

我唔會放棄一定有日找出答案來

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 13-6-2007 08:19 發表 剛剛在網上找到一d野. 以下是擇自: http://www.twp2pforum.com/viewthread.php?tid=286065   撻生魚ge由來生 魚 化 骨 龍據說有一種生物,名稱叫作「化骨龍」,平時外形和生魚一樣,只是牠有時會伸 ...

o下1983年有新聞架? 恐怖...一定唔買生魚

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 13-6-2007 08:19 發表 剛剛在網上找到一d野. 以下是擇自: http://www.twp2pforum.com/viewthread.php?tid=286065   撻生魚ge由來生 魚 化 骨 龍據說有一種生物,名稱叫作「化骨龍」,平時外形和生魚一樣,只是牠有時會伸 ...

見到fat兄對"化 骨 龍"不捨不棄之探究精神,本人深表感動,請加油!其實我同樽卿一樣,想一窺"化 骨 龍"的廬山真面目.

化 骨 龍可能同尼斯湖水怪同一謎樣,難以解開...........信唔信見仁見智,但故仔一定要承傳下去.............fat兄請努力!

引用:
原帖由 999 於 13-6-2007 11:21 發表 見到fat兄對"化 骨 龍"不捨不棄之探究精神,本人深表感動,請加油!其實我同樽卿一樣,想一窺"化 骨 龍"的廬山真面目. 化 骨 龍可能同尼斯湖水怪同一謎樣,難以解開...........信唔信見仁見智,但故仔一定要承傳下 ...

多謝支持.....好感動...

可能這是一個慢長ga行動....我會努力.

記住多D買生魚....可能終有一次會遇到一條. 不過唔好唔記得撻佢. 唔係連骨都比佢化.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 13-6-2007 11:31 發表   多謝支持.....好感動... 可能這是一個慢長ga行動....我會努力. 記住多D買生魚....可能終有一次會遇到一條. 不過唔好唔記得撻佢. 唔係連骨都比佢化.

好的,下次買條大的一魚兩味,起肉炒球,頭骨尾滚冬瓜豆腐+肉片........驚佢係化骨龍!!!

引用:
原帖由 999 於 13-6-2007 11:21 發表 見到fat兄對"化 骨 龍"不捨不棄之探究精神,本人深表感動,請加油!其實我同樽卿一樣,想一窺"化 骨 龍"的廬山真面目. 化 骨 龍可能同尼斯湖水怪同一謎樣,難以解開...........信唔信見仁見智,但故仔一定要承傳下 ...

不如寫信去無記, 叫他拍番套"中國神怪傳說之迷".

像日本漫家星野之宣"宗像教授伝奇考" (東方奇譚秘聞錄)

http://applepig.idv.tw/kuon/product/book/refer/munakata/munakata_top.htm

尋找"化骨龍傳說", "年獸傳說", "趕屍傳說", "重陽傳說".....等等等等等的真正起源!!

引用:
原帖由 East 於 13-6-2007 13:26 發表   不如寫信去無記, 叫他拍番套"中國神怪傳說之迷". 像日本漫家星野之宣的"宗像教授伝奇考" (東方奇譚秘聞錄) 般 http://applepig.idv.tw/kuon/product/book/refer/munakata/munakata_top.htm   ...

謎•檔案 - 好D.

引用:
原帖由 East 於 13-6-2007 13:26 發表   不如寫信去無記, 叫他拍番套"中國神怪傳說之迷". 像日本漫家星野之宣的"宗像教授伝奇考" (東方奇譚秘聞錄) 般 http://applepig.idv.tw/kuon/product/book/refer/munakata/munakata_top.htm   ...

哈哈!話唔定化骨龍係尼斯湖水怪的變种,而且要訪問史匹玆求証!哈哈!

60 123
發新話題